Icehotel 365 öppet – första bilderna

Av publicerat

Det är en stor nyhet varje år då Icehotel öppnar. Nu öppnar även Icehotel 365 – en året runt-öppen isupplevelse på 2100 kvadratmeter med 20 sviter, isbar och ett isgalleri. Allt är givetvis skapat i snö och is av noga utvalda konstnärer.

Omkring 30 000 liter vatten från Torne älv har förvandlats till snö, och ytterligare ett par ton is har skördats från älven, för att skapa två delar av Icehotel. Nu är den ena delen öppen, och från och med den 16 december när säsongens ishotell också står klart finns totalt 55 rum av is och snö att inspireras av, varav 26 är konstsviter och 9 är lyxsviter. Redan nu kan gästerna alltså sova i konst- och lyxsviter i ena delen av Icehotel samt avnjuta den utsöka maten, och genom skräddarsydda aktiviteter uppleva Europas sista vildmark, skriver Icehotel i ett pressmeddelande.

Några av höjdpunkterna på Icehotel är att du kan skapa en egen isskulptur, bada i Torne älv med efterföljande bastubad och gå en arktisk vildmarksöverlevnadskurs för nybörjare.

– Det är kul att se att man som besökare vill bekanta sig med vår kultur här uppe och därför startar vi förutom den guidade turen på Icehotel även en byvandring; en tur genom Jukkasjärvi, som har en lång historia som mötesplats för folk från när och fjärran, berättar Anders Karkea, aktivitetsansvarig på Icehotel.

Foto: Asaf Kliger, Design: Anna Sofia Mååg

Design: Anna Sofia Mååg / Foto: Asaf Kliger, www.icehotel.com

I år kommer hotellet med sammanlagt 35 unika konst- och lyxsviter samt iskapell, isgalleri och isbar att erbjuda mer konst än någonsin förr i Icehotels historia. Ett fyrtiotal konstnärer, designer och arkitekter från nio olika länder har varit delaktiga i att skapa konsten i den året runt-öppna delen av hotellet som står klar först.

– Det är fascinerande att det är just solen, som förut har fått konsten att smälta, som gör den året runt öppna konstupplevelsen möjlig. Även konsten i den permanenta delen av Icehotel byts ut under året och smälter då tillbaka till Torne älv igen, säger Arne Bergh, kreativ ledare på Icehotel.

Foto: Asaf Kliger

Foto: Asaf Kliger, www.icehotel.com

I den nya byggnaden är väggar, golv och tak täckta med is och snö och temperaturen är alltid fem minutsgrader – även på sommaren. Ismaskinen som ser till att Icehotel 365 hålls kallt året om drivs av energi från en solcellsanläggning, och eftersom Jukkasjärvi ligger 200 km norr om Polcirkeln lyser solen motsvarande 100 dagar i sträck under sommarhalvåret.

– Naturen och miljön är inte bara en stor källa till inspiration för Icehotel utan också en förutsättning för skapa hotellet år efter år. Förut har vi vinkat av våra gäster om våren, men nu kan vi tack vare solens hjälp bjuda in dem året runt, säger Yngve Bergqvist grundare och initiativtagare till projektet.

Varje år besöks Icehotel av omkring 50 000 gäster, merparten under vintern. Yngve Bergqvist fortsätter:

– Nu har våra gäster valmöjligheten att kombinera sin isupplevelse med konst och aktiviteter året runt – på naturens villkor. Historiskt är det här första gången något liknande har byggts i världen och vi är väldigt glada att kunna välkomna våra gäster varje dag, året om.

Se mer på hotellets hemsida: www.icehotel.com

Foto: www.icehotel.com

Foto: www.icehotel.com

Foto (första bilden): Asaf Kliger, källa: icehotel.com