Ett kontorshus i tiden

Av publicerat

Nu växer en av världens grönaste fastigheter fram i Hagastaden. Byggnaden blir en av de första i Sverige att certifieras enligt Breeam Outstanding får både egen tunnelbanestation och en löparbana på taket. INRIKES har span på Torsplan 2 – ett av Nordens mest innovativa handels- och kontorshus.

– Torsplan 2 är en av få kontor i världen som klassas enligt miljöcertifieringen Breeams högsta klass Outstanding. I hela världen är det i dag endast 25 nybyggda kontorsfastigheter som har klarat miljöklassificeringen. Vår fastighet har förutom den, också många genomtänkta och hållbara fördelar. Vi har ett stort låst cykelrum beläget på gatuplan för hyresgästerna i fastigheten. Huset ligger nära kollektiva kommunikationer, vilket främjar att hyresgästerna åker kommunalt, säger Charlotte Wikner, projektchef på NCC Building.

Fastigheten är belägen mitt i Hagastadens hjärta, mellan Solna och Stockholm, i nära anslutning till E4:an. Den har också en planerad upp- och nedgång till den nya tunnelbanelinjen mot Solna och Stockholms city, samt ett tvåvåningsgarage med laddstationer för elbilar. Byggnaden har även en god energiprestanda där konstruktionen medför flexibilitet på kontorsplanen. Alla hyresgäster har sina egna ventilationsaggregat och mätare som visar hur mycket energi respektive hyresgäst gör av med.

Running on Torsplan2

Löparbana på taket

– På taket, nio våningar upp, finns en altan som är tillgänglig för samtliga hyresgäster. Vi har dessutom en löparbana på dryga 100 meter som medlemmar i Sats kan använda. Träningskedjan har även ett gym två plan lägre ned i fastigheten. Taket är belagt med platssått sedum, ett växtbaserat ytskikt som ökar artrikedomen på platsen, berättar Charlotte Wikner och fortsätter:

– Fastigheten erbjuder både butiker och restauranger, vilket bidar till att Norra Stationsgatan kommer att bli en av Stockholms mest intressanta och tillgängliga destinationer där Hagastaden möter Vasastaden. Fram till 2020 kommer ett tiotal fastighetsägare, exploatörer och Stockholms stad utveckla nya och befintliga kvarter med fokus på matupplevelser, levande stråk och ett kvalitativt serviceutbud.

Bland annat kommer det finnas klädbutiker, second-handbutiker, kaféer, restauranger, delikatessbutiker, frisörer och inredningsbutiker. Målet med Norra Stationsgatan är att den ska ha en av Stockholms bästa koncentrationer av högkvalitativa restauranger, barer och caféer.

Charlotte Wikner

Charlotte Wikner, projektchef på NCC Building.

En av världens bästa miljöcertifieringar

– För att nå en Breeam-certifiering på nivån Outstanding krävs att man uppnår många olika krav inom områdena: markanvändning och ekologi, föroreningar, miljöledning, transporter, material, vatten, avfall, energi samt hälsa och välbefinnande. För att minska fastighetens behov av energi har vi bland annat gjort följande val och åtgärder: 95 procent av belysningen är led, samtliga motorer i fläktaggregat är strömsnåla och behovsstyrda samt att materialvalet av fasad och glas också kräver lägre energiförbrukning, säger Charlotte Wikner.

Torsplan 2 har även flera smarta digitala lösningar. Exempelvis ett insamlingssystem för energiförbrukning och ett magnet-ventilsystem som är kopplat digitalt till larmet – när hyresgästen larmar sin lokal så stängs vattentillförseln av för lokalen.

I dagsläget är hela fastigheten uthyrd. Inflyttningen har precis påbörjats och kommer pågå till april 2017.

Arkitekt: BAU
Certifiering: Breeam Outstanding
Butiksyta: 3 500 kvadratmeter
Kontorsyta: 18 500 kvadratmeter
Inflyttning: 2016/2017

Torsplan2

Av: Joline Ekman