Japanska bad och lång massage

Av publicerat

I över 25 år har spamärket Elemis existerat, i över 19 år har Yasuragi välkomnat spagäster. Nu strålar de två verksamheterna slutligen samman ute på Hasseludden strax söder om Stockholm. Inrikes har stämt möte med de två en regnig höstdag.

Första gången jag träffade Elemis var ombord på en lyxkryssare i Västindien. Jag hade bokat en behandling och skulle välja doft på massageoljan som skulle användas – å där var hon den mest magnifika frangipaniolja av dem alla. Sedan dess har vi under åren stött på varandra lite här och var i världen, nu senast ute på Yasuragi.

Att bygga en spaanläggning som fortsätter att attrahera besökare år efter år är en utmaning. Det gäller att erbjuda något som är unikt men samtidigt så bra att gästerna kommer tillbaks. Här har Yasuragi lyckats. I dag, vardag som helg fylls spaanläggningen upp av besökare som lärt sig den japanska tvagningsritualen och som vill stressa av en stund. Allra bäst på Yasuragi är, i alla fall enligt mig, att bada i de varma utomhuskällorna. Under åren har de dessutom ökat i antal och i dag hittar du här varma källor i tre etage.

Den stora stilla inomhuspoolen är magnifik, klädd med stora stenplattor som gör att materialet lyfts fram. Tillsammans med det lilla tehuset intill poolen där det går att luta sig tillbaks i avskildhet är spakänslan påtaglig. Dyker du ner under ytan och tittar upp är färgen du ser azurblå.

Även köket är japanskt och en kopp varmt te, några bitar sushi och en skål ramen gör att energin för ett långt besök infinner sig. Så efter ännu några bad och en stunds vila är det behandlingsdags. Jag får välja bland tre olika oljor men kan inte motstå den med frangipani.

Två små klockor slås ihop och markerar starten på en 80 minuter lång spamassage. Konceptet är det samma jorden runt, och de senaste åren har 6,5 miljoner behandlingar genomförts varje år. Behandlingen inleds med att hela kroppen torrborstas. Varefter massagen tar vid. Systematiskt och del för del masseras rygg, ben, armar och skalp doften av oljan är sagolik. Tiden går fort och nästa gång klockorna slås ihop är behandlingen klar och kroppen avslappnad, huden len och mjuk.

Avslutningsvis mina två bästa tips för den optimala behandlingsupplevelsen är att du väljer en lång behandling, och att du ser till att förlägga den till slutet av ditt besök. Efteråt är det bara att återställa vätskebalansen och ge sig ut i regnet som nu inte alls ter sig lika grått.

Massageolja Elemis

Av: Yvonne Gull