Jul, jul sjungande jul – del 1

Av publicerat

Det blir en härlig blandning av nyskrivet material och allas våra favoritjullåtar när flera folkkära artister bjuder in till julkonserter. Om klassiskt är mer i din smak spelas Bachs Juloratoriet på Göteborgs Konserthus och för den som hellre ser standup finns något för dig också.

DRÖMMEN OM JULEN MED CAROLA

10 år efter Carolas succé med ”Jul i Betlehem” släpper hon ”Drömmen om julen” – ett nytt julalbum där hon verkligen får glänsa och ge sin egen personliga tolkning av några av våra mest älskade julsånger. Hon har jobbat med Peter Nordahl som är en av Sveriges bästa producenter och kompositören Ulla-Carin Nyquist. Tillsammans har de tagit fram nyskrivet material för piano och dubbel stråkkvartett.

– Texterna och melodierna tar mig till mina barndomsminnen med drömmen om den innerliga julen, om gemenskap, längtan och saknad i en nordisk känsla av folkvisa som är lika med tradition och trygghet för mig. Samtidigt uppmuntrar albumet oss till att öppna upp för omvärlden och se vår medmänniska med försoningens ögon. Mer än en gång har oväntade tårar runnit på mig då jag sjöng de nya sångerna och vi fick avbryta inspelningen, säger Carola.

I samband med albumsläppet ger hon sig ut på en spektakulär julshow med samma namn i Sverige och Norge. Sverigepremiären sker i Malmö den
25 november.

– Jag känner mig oerhört förväntansfull över att få sjunga de nya sångerna live för min publik i de vilsamma och vackra arrangemangen, avslutar Carola.

När: 16 november – 18 december

Foto: Ola Kjelbye

Foto: Ola Kjelbye

BACH: JULORATORIET MED GÖTEBORGS SYMFONIKER OCH SYMFONISKA KÖR

Juloratoriet skrevs av Bach 1733-34 när han var kantor i Thomaskyrkan i Leipzig. Han kunde troligen inte ana att musiken skulle leva vidare i hundratals år, men så blev det. Göteborgs Symfoniker och Göteborgs Symfoniska Kör framför del 1-3 som skildrar Jesu födelse och händelserna de nästföljande dagarna. Under tre kvällar hänför orkestern publiken med ett högtidligt uppträdande på Göteborgs Konserthus.

– Jag blir väldigt rörd av den glädje som utstrålas i den inledande kören, med alla trumpeter och pukor. Den är oemotståndlig. Jag tycker också mycket om den milda Sinfonia pastorale som är väldigt djupsinnig, säger kördirigent Laurence Equilbey.

När: 8–10 december

8c1941bd610dbb9e_org

JULALLSÅNG MED GABRIEL FORSS

Gabriel Forss slog igenom i gruppen Blond och är i dag känd som en av Sveriges främsta körledare. När Gabriels jazziga julskiva ”Äntligen jul” släpptes i höst gick den direkt upp i topp på svenska iTunes. Gabriels egna julfavoriter blandas med nyskrivet material.

Snart ger sig Gabriel ut på en julallsångsturné till 13 städer runtom i Sverige. Starten går av i Skara och turnén reser sedan norr till söder innan den når Stockholm.

– Jag är inte ensam om att älska julen och all underbar julmusik. Jag vill därför förena två fina svenska traditioner, allsång och julmusik, och skapa en magisk kombination, säger Gabriel Forss.

När: 1–19 december

Av: Josefine Sandqvist