Granö Beckasin – en oas mitt i naturen

Av publicerat

Mitt bland Västerbottens vackra skogsmarker ligger Granö Beckasin – en verksamhet som genomsyras av kvalitet i både stort och smått. Här konfererar gästerna i ett glashus och bor i komfortabla fågelnästen högt ovan marken, och med en slående utsikt över Umeälven.

Historien om Granö Beckasin började som en avlägsen idé, när bygdens skickligaste konservator, Jan-Erik Sjöblom, donerade sin unika samling av 1 000 fåglar till kommunens invånare. Byborna ville hedra hans kärlek till fåglar och finna en plats att förvalta hans verk – det blev år 2006 starten för Granö Beckasin.

Anläggningen har nu funnits i ett antal år och framtidsvisionerna är stora. Det ska byggas ett 1 500 kvadratmeter stort hus format som en Enkelbeckasin, där fågelgalleri och restaurang ska vara i fokus. Modellen är klar men det kommer dröja innan planerna blir verklighet.
På anläggningen finns ett stort utbud att bekväma boenden, lokal matkultur och natur-turism. Hit kommer besökare för att närma sig naturen, känna lugnet och andas ut. Det finns även en rad olika aktiviteter som lockar både utländska och svenska besökare. Hundspann i vackert vinterlandskap, timmerflottfärd på Umeälven och vandring över orörda myrmarker och skogar är några av de aktiviteter besökare erbjuds.

Resan från Bromma flygplats till Granö Beckasin tar knappt två timmar. Väl framme vid anläggningen möts vi av restaurangen som fungerar som både nav och mötesplats. Bemötandet är personligt och servicen på topp. Till vänster som byggnaden ligger en rad stugor och bortanför – Ekohotellet, byggt av återvinningsbart material, som rymmer flera hotellrum med utsikt över Umeälven. Till höger om restaurangen finns en hög gammal nipa där de sex fågelnästena hänger tryggt förankrade i starka tallar.

– Våra hotellrum i träden är ekologiskt byggda hus. Vi har många olika upplevelser att erbjuda våra besökare – den senaste tiden har det varit norrsken nästan varenda natt och det tycker många är fantastiskt att uppleva. Senast våra besökare fick se norrsken började en kvinna gråta, det väcker så starka känslor hos människor och det är då man inser att vi verkligen har något att erbjuda här. Under nästa helg ska exempelvis Årets Kock 2015, Thomas Sjögren, som kommer från Granö, komma hit och laga mat för våra gäster, berättar Annika Rydman, vd på Granö Beckasin.

himmel_glashus_print

Foto: Thea Holmqvist

Konferensprofil
Upptäck Västerbottens egen naturpärla – Granö Beckasin. Möts och konferera i fullt utrustade lokaler med den norrländska naturen som närmaste granne. Blanda effektiva möten med lugn och ro samt spännande aktiviteter som stärker företagskänslan. Ett perfekt alternativ för de som söker personlig service, god mat och naturens lugn.

Antal mötesrum
Anläggningen har två konferenslokaler. Den största lokalen är Beckasingården, med plats för cirka 35 personer. Lokalen har trådlöst internet och är modernt inredd. Den lite mindre men mycket imponerande konferenslokalen Glashuset, är beläggen på en hög rullstensås, omringad av Umeälven och de fina fågelnästena. Glashuset är en 35 kvadratmeter stor glaskub, med plats för cirka 15 personer. Huset stod tidigare placerad i centrala Umeå, då staden nominerades till Europeisk Kulturhuvudstad 2014. Det fick sedan flytta till Granö Beckasin och fungerar i dag som en modern möteslokal mitt i naturen. Anläggningen erbjuder även grupper om cirka sex personer att konferera i fågelnästena högt upp i trädtopparna.

img_4121

Aktiviteter
Anläggningen är perfekt lämpad för företag och grupper som vill vara aktiva. Här finns en uppsjö av teambuildningmöjligheter i vacker natur. Konferensgäster kan bland annat bygga sin egen timmerflotte och paddla längs Umeälven, åka kickbike efter huskyhundar, gå på huskywalks och äta middag ute i naturen. Man kan även åka på skidturer i skogen på Tegsnässkidor, tävla i tvekamp mot varandra, hyra vedeldad badtunna och bastu samt följa med traktens erfarna jägare till skjutbanan och prova på skytte. För de som vill koppla av finns bland annat Brainstorm & yoga där man kan kombinera effektiva möten med yoga som gör kroppen avslappnad och deltagarna mer fokuserade. Med jämna mellanrum erbjuds två fikapauser, en hälsopaus och ett längre yogapass. Man får själv välja hur intensiv och fysisk yogan ska vara och om man vill fokusera mer på avslappning och sinnesnärvaro.

Boende
Granö Beckasin erbjuder en rad olika boende-former. Som besökare kan man välja att bo i ett av anläggningens sex lyxiga fågelnästen som är belägna högt uppe i träden med utsikt över Umeälven och vacker skogsnatur. Vill man hellre hålla sig på marken kan man bo i nybyggda Ekohotellet, som har 24 bäddar fördelade på 12 rum. Man kan även välja att bo i anläggningens fina hotellstugor. Totalt har Granö Beckasin 26 rum i hotellstandard.

Service
Möjligheterna är många att skräddarsy både större och mindre konferenser. Granö Beckasin är flexibla och målet är att ge besökaren tid att njuta av naturen och konferera i en vacker naturmiljö. För den som vill promenera finns skyltade stigar i nära anslutning till anläggningen. Det finns även ett antal rum där man kan checka in tillsammans med sitt husdjur. Väljer man att bo i ett av fågelnästena ingår även frukostkorg som bärs upp av personalen på morgonen, anpassad efter önskemål.

Foto: Thea Holmqvist

Foto: Thea Holmqvist

Mat
Anläggningens restaurang har plats för cirka
45 matgäster. Salen är rymlig och har högt i tak. Väggarna pryds av målningar från lokala konstnärer, en spis med levande eld och utsikt över den rogivande Umeälven. I restaurangen såväl som i skogen serveras lokala specialiteter. All mat lagas från grunden med lokalproducerade råvaror, ofta med inslag av vilt från Granös eget viltområde. Det finns även ett café med kaffe, glass och alltid hembakat fika. Lunch, fika och kaffe serveras också i anslutning till konferenslokalerna. Konferensgästernas favorit är Granömackan – en traditionell mjukkaka som bakats i vedeldad ugn i Granö, med Vindelrökt skinka, Västerbottenost, pepparrotscreme och sallad. Anläggningen erbjuder även dagkonferens med julbord.

Resa till anläggningen
Granö är beläget i norra Sverige, åtta mil från kuststaden Umeå. Hit tar du dig enklast med flyg, tåg, buss och bil. Två flygplatser ligger inom en timmes bilresa från Granö. Umeå Airport är en internationell flygplats som har flera avgångar om dagen från Stockholm och Göteborg. Till Lycksele flygplats flyger du från Stockholm på drygt en timme. Granö Beckasin arrangerar hämtning från flygplatserna i Umeå och Lycksele. Vill du hellre resa med tåg kan du välja nattåg från Stockholm eller Göteborg som avgår på kvällen. Då anländer du till Vindeln, 25 kilometer från Granö, morgonen därpå. Anläggningen arrangerar hämtning i Vindeln. Med bil ligger Granö cirka en timmes bilkörning från Umeå, det går även direkt-bussar från Umeå, nummer 31 mot Lycksele/Hemavan.

Besöksadress: Granö Beckasin Lodge, Västanå 15, Granö
Mer info: www.granobeckasin.com

Foto: Patrick Trägårdh

Foto: Patrick Trägårdh

Av: Joline Ekman, foto (första bilden): Thea Holmqvist