Elbilar på Stockholms central – nytt miljövänligt alternativ

Av publicerat

I dag, den 24 oktober, var det premiär för ett nytt miljövänligt alternativ för resenärerna på Stockholms Centralstation. Fyra nya parkeringsplatser för bilpooler medelbilar presenteras.

På en grönmålad parkeringsyta, söder om Centralstationen, finns elbilar frånbildelningtjänsterna Move About och DriveNow nu tillgängliga. Elbilsparkeringen gör det enkelt att ta sig vidare i området om du kommer med tåg eller buss för vidare färd. Att boka bilarna gör man enkelt via företags hemsida, mobilen eller via en app.

− Det är glädjande att det blir fler laddplatser i Stockholm så att fler ska kunna köra elbil. Centralstationen är ett nav för resande som gör att många fler nu får möjlighet att testa hur smidigt och roligt det är att göra eldrivet, säger Fredrik Ellsäter, vd på DriveNow.

Jernhusen i samarbete med Stockholms Stad, Samtrafiken, samt bilpoolsföretagen Move About och DriveNow inleder ett arbete för att främja miljövänliga transporter i Stockholm. Vattenfall deltar i satsningen genom att installera laddstationen där bilarna ska laddas.

− Elbilspooler drivna av förnyelsebar energi är i kombination med tåg, kollektivtrafik, cykel och gång lösningen på klimatmålen om fossilfritt resande. Vi är därför stolta över att nu vara med och inviga elbilspoolen vid Centralen, säger Mikael Kilter, vd på Move About.

Det har faktiskt visat sig att bildelning med elbilar fungerat som en inkörsport till att fler väljer att köra miljövänligt. Enligt flertalet studier i Europa ersätter varje bildelningsbil mellan tre till sex bilar. Sett över livslängden genererar en elbil i en pool endast en tiondel av utsläppen från en fossilbränsledriven privatbil.

Ni har väl inte missat vår artikel på temat miljöfordon?

Foto: Per Myrehed