Till Sydpolen och tillbaka på 70 dagar

Av publicerat

På måndag sätter sig Johanna Davidsson på ett flyg mot Punta Arenas i Chile, sedan tar ett annat flyg henne mot Antarktis. Där siktar hon på att bli den första svenska kvinna som tar sig till Sydpolen på skidor helt på egen hand.

Johanna Davidsson är en sjuksköterska som har bestämt sig för att bli den första svenska kvinnan att skida solo till Sydpolen. Att ta sig dit beräknas ta ungefär 50 dagar. När hon nått sitt mål? Då är det bara att ta sig samma väg tillbaka – fast med kite, vilket går betydligt snabbare: ungefär 20 dagar. Lyckas hon blir hon den förste svensk som går in och ut.

– Sekunden när planet lyfter efter att ha lämnat mig på Antarktis kommer nog att bli väldigt känslosam. Då kommer jag att vara ensam i världen och alla band till det tidigare normala och trygga livet klipps. Då är det bara upp till mig själv, säger Johanna.

Avresan från Punta Arenas mot Antarktis är planerad till den 3 november om vädret tillåter. Johanna åker via Union Glacier och blir avsläppt vid det som kallas Hercules Inlet. Planen är sedan att skida de dryga 110 milen (uppförsbacke) och ankomma Sydpolen strax innan jul. Hon beräknas sedan nå Hercules Inlet igen i mitten av januari om allt går som det ska, skriver OutNorth i ett pressmeddelande.

Johanna vill inspirera andra kvinnor att ge sig ut och uppleva världen. Hon förtydligar dock att varken hon eller andra kvinnliga äventyrare ska särskiljas som tjejäventyrare. Hennes största styrka är lusten till utelivet och utmaningarna, vilket tar henne långt. Längre än de flesta – både kvinnor och män. För två år sedan korsade Johanna och hennes storasystrar Grönland på längden. Som de första svenskarna som tog den rutten belönades de med utmärkelsen Årets Äventyrare. Den här gången gör hon äventyret som en Solosister. Hon kommer ändå genomföra expeditionen som en medsyster, då hon hoppas göra skillnad för andra sjuksköterskor.

johanna-davidsson-foto-anna-lovehed

Fotograf: Anna Lovehed