Per Morberg – “Jag älskar hantverket”

Av publicerat

Skådespelaren Per Morberg har många järn i elden. Han har under senare år blivit en affärsman och entreprenör av stora mått. Parallellt med inspelningarna av ”Vad blir det för mat?” lanserar han också en begränsad upplaga handblåsta glas för Orrefors. Inrikes får en pratstund med Per Morberg, som berättar mer om sina framtidsplaner.

Efter filmer, pjäser och lanseringar av olika böcker och köksredskap kommer två nya serier av handtillverkade glas, i en begränsad upplaga under namnet “Morberg”, närmare bestämt 1960 stycken – efter året Morberg är född.

Glasen: Morberg Exclusive och Morberg Collection för rödvin, vitvin, öl och tumbler, har en robust och ungdomlig touch. De exklusiva glasen är munblåsta i Småland och handmålade i guld med en signatur av Per Morberg.

Trots att han beskriver sig själv som en person tillhörande gruppen som inte gillar att arbeta – hinner han med mycket. Förutom skådespelare, författare, kock och programledare är han även designer och jägare. När Inrikes ringer upp Per Morberg sitter han i ett möte med Orrefors för att diskutera kommande lanseringar.

– Vi satt precis när du ringde och tittade på 3D-skissen för mina champagneglas.

Tanken är att vi ska blåsa upp dem i dagarna, sedan ska jag få hem ett prov och ge klartecken. Bara det är gjort så går det ganska fort – i bästa fall så kan champagneglasen finnas tillgängligt till julhandeln, i det bästa av världar, säger Per Morberg och fortsätter:

– Champagneglasen ska gå lite mer åt det hållet som jag gillar – jag är sådär klassiskt tråkig av mig. Det ska vara smäckert och elegant. Men de tidigare glasen var roliga att prova – de ser ju ut lite som glas man drack saft ur på badstranden när man tog simmärket fisken. Men jag tror att de lite yngre generationerna kan tycka att glasen är rätt kul. Nu vill jag göra ett champagneglas som är mer Downton Abbey-inspirerade för Orrefors.

portratt-9

Vilka förväntningar har du efter lanseringen av dina designade glas för Orrefors?

– Att människor ska tycka om glasen är den största förväntningen.

Vad var det som lockade dig till att samarbeta med Orrefors?

– De är ju bäst på vad de gör. Att man går från skisser på papper och sedan direkt in till grabbarna i hyttan och ser det hända – det passar hands on natur.

Efter att ha släppt bland annat kokböcker, vin och köksredskap, siktar du nu på glas – varför?

– Jag älskar hantverket. Glas är ett fantastiskt material som vi borde använda mer av istället för all denna plast som förgiftar människor, luft och natur. Glas är så vackert.

Vad utmärker just dina glas från andra vin-, vatten-, och ölglas?

– Att det är jag som har gjort dem, att just jag fått ta fram dem tillsammans med de fantastiska glasblåsarna, som ju är mästare på vad de gör. Det är mötet mellan mig och dem som gör det hela så intressant.

Har du provat att blåsa glas?

– Självklart har jag det, men det är oerhört svårt. Man måste bara beundra glasblåsarna, det är verkligen en konst att blåsa glas.

Känner du att du hittat en huvudinriktning i ditt varumärke – har du en lista på fler saker du vill lansera eller letar du vidare?

– Jag är nyfiken och gillar att skapa. Vem vet vad jag hittar på härnäst. När jag väl kommer på det ska det gå undan, helst så fort som möjligt.

portratt-1

Vad gör dig till en bra affärsman?

– Jag omger mig med bra personer. Det är bland annat Niklas Davidsson, som är min partner. Jag är väldigt aktiv i affärerna.

Vilken av dina produkter är du mest stolt över?

– Min skärbräda i ett enda stycke av svensk ek så klart. Min salt- och pepparkvarn som hör och häpna fungerar – det är de första i världen säger han. En annan favorit är mina selterglas som blev väldigt bra.

Du arbetar både som skådespelare, tv-kock och är en sann entreprenör genom ditt varumärke – vilket av dina yrken tycker du bäst om?
– Jag ser mig själv först och främst som skådespelare.

Ser du dig själv i någon drömroll i framtiden?

– Ja, hela tiden. Men vad det är får jag se när den kommer. Jag skulle vilja arbeta utomlands.

Gör du något för att lyckas med det?

– Nej, absolut ingenting tyvärr. Men jag har tänkt att ändra på det nu. Jag har haft mycket annat att stå i med vin, glas, matprogram och böcker. Så jag har inte haft den tiden. Jag har fått erbjudanden om riktigt fina Strindberg-roller, men det har inte fungerat, då det inte har varit inom riktigt rätt sammanhang. Sedan har jag haft så mycket annat. Det är en lyx också – har man jobbat i 30 år som skådespelare, åkt runt i turnébussar och spelat mer eller mindre bra pjäser och varit med i olika tv-serier och filmer. Att då ha möjligheten att säga nej. Men det jag egentligen vill göra är att spela och jag ser mig inte som en skådespelare – jag är en skådespelare. Ingenting annat. Det är min yrkesidentitet. Jag kan vara skojig och en affärsman, men skådespelare är mitt yrke.

Har du behövt sätta skådespelarkarriären åt sidan för att hinna med affärerna?

– Ja, jag har sagt nej till rätt mycket, även bra grejer som jag inte hunnit med. Men nu vill jag spela igen!

Har du fått fler rollerbjudanden sedan du började med matprogrammen?

– Det lustiga är att jag i dag blir erbjuden många roller, fler än innan, men det är inte lika viktigt för mig idag som det var förut. Men jag är sugen på en riktigt bra filmroll så klart!

Finns det någon som du är mer och mindre stolt över under din karriär?

– Jag är stolt över mina medaljer i judo och mina barn.

Vad hoppas du att du gör om 10 år?

– Jag hoppas att jag kan göra en och annan bra roll och att det räcker.

Kanske är svårt att svara på – men vilket är det mest minnesvärda ögonblicket hittills i ditt yrkesliv?

– Det är omöjligt att svara på, jag har varit med om så mycket under trettio år som skådespelare, både roligt och jobbigt men just nu ibland när jag och gänget som gör ”Vad blir det för mat?” uppstår det stunder då jag tycker vi tar mat tv ytterligare några snäpp till något som man inte sett.

Har du någon förebild som du sett/ ser upp till?

– Marlon Brando är min förebild inom skådespeleriet.

Har du någon förebild som i dag är aktiv inom skådespeleriet?

– Oj, det finns många. De som har varit bra är ju bland annat Heath Ledger och Philip Seymour Hoffman – men tyvärr har de gått bort. Det är förjävligt. Jag tycker faktiskt att amerikanarna är så skickliga många gånger. Jag tittar på enormt mycket film – jag ser all kvalitetsfilm som finns.

Vad är kvalitet för dig?

– Det är filmer med karaktärsskådespeleri. Bra spel, historier och regi. Det går ganska fort – om man säger att man ser allt, så är det tio filmer per år om jag tar i. Det är inte så att de växer på träd. Det kan vara komedier – men det måste vara välspelat och ha en klok berättelse som fångar – annars är det helt ointressant. Jag löser mycket korsord.

Så man kan säga att en dröm för dig är att få spela i USA?

– Ja, det har jag sagt sedan jag var 19 år. Jag har alltid velat åka till Hollywood, men jag gör ju ingenting – jag lägger inte ett strå i kors för att förverkliga det. Jag är lat som fan, jag tycker att det är jätteskönt att vara ledig. Jag tillhör inte den här gruppen som tycker att det är så roligt att arbeta – men ska jag nödvändigtvis arbeta, förutom med affärslivet, så vill jag spela i bra roller.

portratt-7

Är det något du ska ändra på i framtiden?

– Jag ska i alla fall skaffa mig en agent igen. Det var länge sedan jag hade en agent. Det är slöseri med en resurs – att jag inte spelar.

Har du något drömprojekt du skulle vilja göra i framtiden?

– Ja, men det är hemligt.

Dina kokböcker går hem hos svenska folket – varför tror du att så många gillar dem?

– Det är enkelt, god mat som folk vill äta, med tydliga användbara recept som går att följa. Jag är en folkets man och svenska folket vet det.

Du är aktuellt med en ny omgång av ”Vad blir det för mat” – vad kan tittarna vänta sig av den nya säsongen?

– Inget nytt men bättre i alla fall.

Är du själv nöjd med den nya säsongen?

– Som jag nyss nämnde så blir det rätt naket lite på gränsen till uruselt och då ibland infinner sig  det där “extra allt känslan” eller så är det bara jag som känner så, vi får se.

Matlagning verkar länge ha varit en passion hos dig – varför?

– Jag är uppvuxen med det, det är en del av mitt DNA.

Vad äter du helst själv?

– Det beror ju på, men smörstekt gös är en favorit.

Vad skulle du bjuda exempelvis kungaparet på för måltid?

– Skulle kanske vara just gös, med kantareller, färskpotatis och lite brynt smör.

I en av dina böcker beskriver du njutningen med jakten och skogens själ – hur ofta är du ute i naturen och varför tycker du om att jaga?

– Jag är en naturmänniska. När jag kan går jag i skogen varje dag. I skogen är jag mest i mig själv och en del av allt.

När gillar du livet som mest?

– När jag sover, har ju svårt att somna.

Hur skiljer sig den offentliga och privata Per från varandra?

– Den offentliga Per är irriterad och obekväm utan att det märks och den privata är det så att det märks.

Du kan ibland framstå som ganska hård i tv – är det en karaktär du iklär dig?

– Jag spelar Per Morberg.

Har du någon favoritdestination i världen respektive i Sverige?

– Jag skulle vilja resa till Japan för jag tycker om maten.

Är det något speciellt du alltid har med dig i resväskan?

– Jag klär mig bekvämt och elegant.

Foto: Jonas Lindström

Foto: Jonas Lindström

ÅTTA SNABBA

Vad läser du gärna just nu?
– Korsord.

Vilken var den senaste filmen du såg?
– En engelsk film av Stillman “Love and friendship” där Tom Bennett är så där på gränsen i sitt spel, det är en vansinnigt bra rolltolkning.

Var reser du helst?
– Någonstans där jag inte varit.

Vad har du för motto?
– Låt det gå fort. Nu är bara nu!

Berätta kan du något vi inte visste om dig?
– Att jag börjar bli räddare för allt. Jag skulle aldrig hoppa fallskärm frivilligt.

Vad äter du helst under hösten?
– Samma som varje höst, härliga stekar och grytor.

Vad dricker du helst?
– Det beror ju på när och vad man äter, men vatten är en självklar favorit alla gånger.

Sysslar du med någon sport just nu?
– Om stavgång är sportigt så gör jag det.

Text: Joline Ekman, foto: Matilda Svensson