Julbordet är uppdukat i Stockholm

Av publicerat

Oavsett om du är ute efter ett traditionellt julbord med stämningsfull musik eller kanske vegetariskt, skaldjur eller asiatiskt så guidar vi dig igenom den godaste julmaten – i en serie om tre delar. Först ut är Stockholm.

berns-asiatiska

Asiatiskt julbord på Berns

Vad sägs om sushi på julbordet? Berns bjuder in till ett mindre traditionellt julbord med många spännande asiatiska smaker. Utöver sushi finns här bland annat ostron, sashimi, asiatisk caesarsallad, friterade laxfenor och grillad flankstek.

Avnjuter maten gör du i Berns Asiatiska som var den första kinesiska restaurangen i Sverige på 40-talet. Här sitter du på mörkröda plyschstolar under gigantiska kristallkronor som hänger flera meter upp i ett vackert, utsmyckat tak.

Datum: 24 november – 26 december
Pris: 545–745 kr

plura_nordic-254

Pluras julbord på Nordic C Hotel

Även i år dukas ett rustikt julbord med husmansprägel upp på Nordic C Hotel när det är dags för Pluras Julbord. Det bjuds på riktiga klassiker blandat med flera av Pluras egna favoriter från hans kokbok Pluras jul, bland annat kalvsylta med inlagda rödbetor och mamma Magdas inlagda sill. Maten är ekologisk och musiken har valts ut av Plura själv för en skön hemmakänsla. För en extra slant i inträde kommer ni in i Icebar där en specialdrink bestående av riojavin och akvavit serveras.

Datum: 16 november – 17 december
Pris: 695 kr (795 kr inklusive inträde i Icebar)

alla-kan-ata-julbord-foto-morgan-norman-retusch-gerard-baker

Alla kan äta julbord på Artipelag

Efter förra årets succé återkommer föreställningen Alla kan äta julbord. Erik Haag och Lotta Lundgren leder gästerna genom ett julbord – skapat av Stefan Pernemar och hansteam – med en föreställning om julmat och dess historia. Likt en intensivkurs i konsten att äta högtidsmaten vägleder kändisarna gästerna genom en humoristisk show. Maten på tallriken kopplas samman med oväntade insikter och det förklaras varför julmaten är så viktig i våra liv.

– Det är en föreställning för dig som vill äta ditt livs godaste julbord samtidigt som du får veta hur du närmar dig ett julbord på ett världsvant sätt, lär dig vad julmat är, går plus på kuvertavgiften och avslutningsvis kommer i kontakt med dina döda förfäders andar, fortsätter Erik Haag.

Alla kan äta julbord visas på Artipelag i Stockholms skärgård, cirka 20 minuter med bil från Stockholms innerstad.

Datum: 24 november – 17 december
Pris: 995–1 350 kr

ranas-slott

Julbord i naturskön miljö på Rånäs Slott

En timmes bilfärd från Stockholm ligger Rånäs Slott i natursköna omgivningar, vackert beläget vid sjön Skedviken i hjärtat av Uppland. I en majestätisk utsmyckad slottsmiljö dukas ett fantastiskt julbord upp.

På julbordet finner du traditionella rätter med inslag av både svenskt vilt och spännande exotiska smaker. Gottebordet efteråt är också en dröm för alla sötsugna.

Datum: 2–20 december
Pris: 645 kr

Av: Josefine Sandqvist