Spa & möten – Nynäs Havsbad

Av publicerat

Av de stora konferenshotellen runt om i Sverige är det flera som även erbjuder riktigt fina spaanläggningar. Att kombinationen är perfekt särskilt om målet är att kombinera mötet med lite mer hälsosamma och sociala aktiviteter råder ingen tvekan om. Vi samlade ihop redaktionen och säljavdelningen och checkade in ute på Nynäs Havsbad för att prova på kombinationen.

Ur ett Stockholmsperspektiv ligger Nynäs Havsbad perfekt, hit tar du dig enkelt med bil eller pendeltåg, resan tar under en timme. Även för de som reser från Visby är detta en perfekt destination då båten lägger till här nere i hamnen.

Viktigt då ett möte planeras, särskilt där det finns en fin spaanläggning, är att se till att deltagarna för möjlighet att använda sig av den i en eller annan form. Alltifrån bad och bastu till sparitualer och behandlingar för såväl den enskilde som i grupp bör bokas in redan innan incheckning.

nh_0967

Vi inleder vårt möte med en gemensam lunch innan vi beger oss ner till Havspaviljongen, en träbyggnad som står invid och på pelare nere vid strandkanten. Här ligger fyra fina konferenslokaler samt spaanläggningen, alla med magisk utsikt över skärgården. Solen skiner, bryggan lockar, likaså det glittrande vattnet. Men vi håller oss till agendan och inleder vårt möte i lokalen Altarskär. Att dra för gardinerna är inget alternativ, det är för vackert utanför, istället släcker vi belysningen för att kunna se de projicerade bilderna. Det är bara att medge att det tar en stund innan koncentrationen infinner sig. Vi betar av punkt för punkt på dagordningen, dricker vatten och själv ser jag till att parera intaget av de salta godisfiskarna som ligger i en skål på bordet. Tiden rinner iväg och vi bryter för eftermiddagsfika som här är av det mer hälsosamma slaget med jordgubbssmoothies, självfallet laktosfri, frukt, hälsobars och nötbollar – supersmarrigt.

Nere i Havspaviljongen erbjuds fyra olika möteslokaler; Altarskär, Söderskär, Norrskär och Åmhällen. Vår lokal Altarskär rymmer upp till 20 personer i styrelsesittning, på vardera sida härom finns lokalerna Söderskär och Norrskär med plats för 10 personer. Det som är speciellt med dessa två är att de är uppdelade i två våningar där nedervåningen är lite mer informell och passar perfekt för informella möten och mingel, samtidigt kan övervåningen dukas upp för ett klassiskt möte kring ett runt bord. Den fjärde lokalen, Åmhällen, rymmer upp till 60 personer i biosittning och har dessutom två balkonger.

nh_0799

På ett ungefär går det att säga att 95 procent av konferensgästerna även på ett eller annat vis nyttjar spadelen. Jag passar på att ställa några frågor bland annat om hur spadelen används av konferensgästerna till Mats Silfver som är konferensansvarig här på Nynäs Havsbad.

– Allra vanligast är att gruppen väljer en badtid redan vid bokning. På så vis blir det enklare för oss att se till att det inte blir för fullt då vi även välkomnar privatgäster.

Att boka behandlingar för hela gruppen är inte så vanligt, däremot väljer många att köpa till en sparitual eller en bastubricka med produkter som de själva använder sig av. Sedan en tid tillbaks är det produkter från det svenska och tillika ekologiska-märket Maria Åkerberg som används.

– Produkterna är ett lyft och vi säljer en hel del. Vår spachef har även packat ihop några olika kit som blivit populära för de som vill prova på fler produkter, berättar Mats Silfver.

mg_2071

När det kommer till aktiviteter har Nynäs Havsbad valt att samarbeta med Öppet Hav. De har en kanotbutik med uthyrning alldeles intill hotellet och erbjuder skräddarsydda aktiviteter till nästa 50 procent av alla konferensgäster.

– Dessa aktiviteter bokar kunden direkt genom Öppet Hav. På så vis har de direktkontakt och har lättare att tillgodose deras önskemål. Däremot brukar det bli vi som ordnar maten.

Ett ledord i verksamheten som drivs av Sodexo Meetings är att arbeta miljöinriktat. Detta kan handla om allt från att erbjuda ekologisk mat, sträva efter certifieringar till att se över hantering av råvaror och teknik.

Verksamheten här på Nynäs Havsbad huserar i huvudsak i fyra byggnader:
Havspaviljongen, med möteslokaler och spa.
Strandhotellet, den ursprungliga byggnaden med både restaurang och 24 hotellrum.
Badhotellet, med ytterligare 49 hotellrum och möteslokaler.
Casinot, med plats för stora fester för mellan 40–70 personer och möten för upp till cirka 90 personer i biosittning.

nh_fall_077

Vi återvänder till mötet och betar av punkt för punkt. Pratar, diskuterar, omvärderar och kommer på nya roliga saker. Tiden går fort. Innan vår badtid har vi nästan en hel timme över så jag passar på att springa några kilometer längs strandkanten. Hade jag varit gymsugen hade jag nyttjat det utomhusgym som här ligger utspritt längs vägen.

Det varma badet blir sedan den naturliga mötesplatsen. Från baren går det att hämta såväl öl som vin och annan dryck. Bastun är vedeldad och riktigt het då vatten sprids på såväl aggregat som väggar och tak. Det ångar, och vi som inte är härdade än letar oss snabbt ner i det 14 gradiga vattnet för att kyla ner oss. Påverkan av hettan, kylan och den vackra skärgården är härlig.

– Visst är det vackert i dag, säger Mats Silfver som ännu inte gått av sitt pass, men min favoritårstid är vintern – särskilt då isen ligger och vi kan erbjuda bad i isvak, säger han.

Nästa punkt på dagordningen är middagen. Tre rätter tillagade med omsorg och väl utvalda råvaror. Härtill utvald dryck. En lång dag går mot sitt slut och att somna in är enkelt.

Frukostbuffén är uppdukad och dagen startar bra. En promenad utomhus innan dagens möte känns som en bra idé. Gårdagen summeras och agendan uppgraderas – det känns som vi är redo för att gå vidare.

nh_fall_149

Sodexo Meetings
Nynäs Havsbad öppnade igen 2003 efter att ha varit stängt sedan 1919 och redan vid nyöppningen ansvarade Sodexo Meetings för driften av den anrika anläggningen. Ett förtroende som man är både stolt och glad över att ha fått från den privata fastighetsägaren som äger Nynäs Havsbad. Fokus för Sodexo Meetings i Sverige ligger på konferensanläggningar i och kring Stockholm och Göteborg samt en anläggning i Linköping och en i Jönköping. Gemensamt för alla dessa 15 anläggningar är att de har en tydlig profil och inriktning – men just när det gäller kombinationen av spa och möten är det Nynäs Havsbad som sticker ut.
Mer info: www.sodexomeetings.se

Text: Yvonne Gull, foto: Johan Annerfelt