Framtidens träningstrender

Av publicerat

Löpning över stock och sten, glödande kol och leriga gyttjebad är en högintensiv motionsform som lockar allt fler svenskar. Samtidigt blir träning som lugnar kroppens system – yoga, meditation och vandring under tystnad alltmer populär. INRIKES pratar med två träningsexperter, som berättar mer om vad som får svenskar att finna motionsglädjen just nu.

Det vi ser från vår roll som utbildare av tränare, är att alla utomhusaktiviteter som löpning och simning fortfarande är stort och växer ännu mer. Löpningen har gått från att gälla normala sträckor, det vill säga milen, till de mer extrema ultrasträckorna där många väljer att ge sig på maratonlopp. Det är inte alla som löper mellan 7 och 10 mil, men fler och fler börjar göra det nu, berättar Liselott Kågström, vd för Safe Education Norden.

steeplechase-1033335

Varje år genomför American College of Sports Medicine, ACSM, en undersökning där de utser träningstrender för nästkommande år. Trenderna sträcker sig över hela västvärlden och tillämpas flitigt av gymkedjor, bloggar och träningstidningar. I år toppas listan av teknik på kroppen, träning med egen kroppsvikt och högintensiv intervallträning (HIIT).

– Jag tror att man vill utmana sig själv mer som vanlig motionär – människor inser att de klarar av mer än vad de tror och att de inte behöver vara elitidrottare för att lyckas med sina mål. Det gör att fler motionärer tränar, men inte lever som en elitidrottare. Människor verkar gå igång på det lite mer extremare träningsformerna, säger Liselott Kågström och berättar att hinderbaneträning både utom- och inomhus blivit mer populärt de senaste åren.

Tävlingar som Ninja Warrior, Tjurruset och Tough Viking har fått många svenskar att utmana sig själva och ligga i hårdträning. Träningsformen heter Obstacle Course Race, där de tävlande bland annat löper långa sträckor över myrar, vattendrag, under taggtråd och genom isvakar.

USA – en stor inspiratör

Sverige är ett av de ledande länderna i Europa när det gäller träningstrender. Men trots det, finner vi ofta inspiration från Amerika.

– I USA är det en trend att bygga ihop det holistiska på ett ännu bredare sätt – de tar träningen till en ny nivå och gör den till en livsstil. I trenden är kosten en viktig del, man fokuserar på rawfood och clean eating, vilket kommer från USAs västkust från början. Genom att förändra sin livsstil anpassar man kosten, arbetslivet och förändrar hela livscykeln så att den matchar in i ett koncept. Man blir hälsosam rakt igenom och tänker på hur man påverkar miljön och hela jorden. Det är en trend som även har kommit till Sverige och som börjar få fäste, berättar Liselott Kågström.

Under 2017 kommer utomhusträningen fortfarande vara het, medan träningsformen crossfit sias bli något svalare. ”Gymtrenden” där man tränar inomhus och lyfter vikter, avtar till fördel för helkroppsträning i andra miljöer. Flera ställer sig då kanske frågan: ”Hur kommer det gå för gymkedjorna om alla börjar träna utomhus?”

– Gymmen kommer flytta utomhus och utbudet kommer utökas. Det ska finnas möjlighet att träna både utom- och inomhus. En trend är att personlig träning ökar, människor vill ha det mer individuellt och då finns det en möjlighet att man tar tjänsten till en annan plats. Gymmen kommer nog följa trenden och leva med det, genom att bland annat ha löpskolor och hinderbanor både inomhus- och utomhus. De kommer även blanda in redskap för akrobatik, där man kan träna att lyfta sin egen kroppsvikt. Man ska inte bara vara stark och stel – nu ska man vara smidig, framhåller Liselott Kågström.

tai-qi-1583805

Den inre resan blir viktigare

Yoga – träningsformen som utvecklades i Indusdalen för cirka 4 000 år sedan, är åter på tapeten. I ett hektiskt samhälle söker fler människor lugnet i en stressig vardag. Medan högintensiv träning kickar igång pulsen, är den här träningsformen till för att sänka pulsen. I dag har gymkedjor och yogacenter, pass fullmatade med medicinsk-, vinyasa-, bikram- och ashtangayoga.

– Vi kan se en mottrend till dagens andra trender – den inre resan blir mer intressant. Det är en träning som ska sänka stressen i systemet, medan intensiv träning triggar vårt system. En väldigt överbelastad människa som har mycket på jobbet, kan ju få motsatt effekt av att träna intensivt – även om denne sparar tid och det passar in i livsstilen. Dessa personer behöver istället mer långsam träning, vilket har blivit en trend då behovet finns där, berättar Liselott Kågström.

Mikael Mattsson, doktor i medicinsk vetenskap vid Gymnastik- och idrottshög-skolan, GIH, i Stockholm, berättar att de flesta träningstrender kommer från USA, men att det finns ett undantag – swimrun, en konditionsträningsform där man växlar mellan att springa och simma, ofta i flera timmar.

– Träningsformen är inte så organiserad som triathlon. När sporten började var tävlingarna mellan 9 och 12 timmar långa, i dag finns det betydligt kortare lopp. Det började bli trendigt för några år sedan i Sverige och är en trend som spridits över hela världen, säger Mikael Mattson, som betonar att det svalaste du kan göra just nu är att fortsätta med samma sak som du gjort i alla år:

– Tidigare sprang de flesta löpare exempelvis Stockholmsmaran år efter år. Nu lägger man istället ihop sitt träningsintresse med resor. Man reser till andra städer och länder för att delta i nya lopp. Det är också vanligare att man letar efter nya utmaningar, längre lopp eller andra träningsformer. I ett folkhälsoperspektiv är det bättre att träna för olika lopp istället för att delta i samma tävlingar år efter år.

safe4

Ny teknik ökar motivationen

Den absolut hetaste trenden just nu är att mäta och utvärdera sin träning med hjälp av bärbar teknik som aktivitetsarmband, gps-enheter och smarta klockor. Människor vill kontrollera sin träning både före, under och efter passet. Även livestreaming väntas komma till Sverige snart – gymkedjor webbsänder träningsklasser i realtid där användaren kan följa passet och träna hemifrån.

En annan teknik som fått många människor att röra på sig i sommar är mobilspelet Pokémon Go. Sedan 16 juli har spelet fått datorspelsälskande ungdomar att gå långa sträckor för att fånga fickmonstren ute på gatorna. Enligt Sveriges folkhälsominister, Gabriel Wikström (S), är spelet bra för folkhälsan och gör att människor som annars inte rör på sig nu börjar resa och promenera.

– Det viktigaste med spelträning är att den rör en målgrupp som annars inte väljer att träna. Spelet gör att människor rör på sig, utan att göra ett aktivt val att träna. Man måste komma ihåg att det är en väldigt liten del av befolkningen som tränar. Om en stor del av befolkningen spelar spelet, blir det viktigare för folkhälsan än någon annan träningstrend. Pokémon Go kan definitivt ses som en av 2016 träningstrender, berättar Mikael Mattsson.

pokemon-go-1569794

Hur finner jag motivation till att börja träna?

  1. Sätt rimliga mål. En av de största tabbarna man kan göra är att sätta för höga mål som man sedan inte kan uppnå – anpassa istället dina mål efter din livssituation. Om du siktar mot ett stort mål i slutändan, kan det vara bra att skapa delmål och utvärdera dem under tiden. Det ökar motivationen och känslan för att lyckas.
  2. Finns varken viljan eller orken där? För att finna motivationen till att börja träna måste det finnas ett behov av förändring. De vanligaste anledningarna till att inte träna är tidsbrist och ingen ork. Därför kan det vara bra att kartlägga tiderna på dygnet som du är mest energisk och försöka att planera in träningen då.
  3. Vardagsmotion är också ett sätt att träna, lägg in ett pass på lunchen, skippa hissen och ta trappen, hoppa av en station tidigare än vad du brukar eller cykla till arbetet om möjlighet finns. Ska dina barn träna på kvällen? Passa på att lägga in ett träningspass till dig själv då! Omge dig av allierade människor – vänner eller kollegor som peppar till träning och får dig att bli motiverad.

fgdfg

6 heta träningstrender 2016

  1. Yoga – allt fler människor är stressade i dagens samhälle, vilket har medfört att en lugnare träningsform vuxit sig stark i Sverige. Yoga, meditation, medicinsk yoga, vandring under tystnad och flex är några av de populäraste träningsformerna för att lugna kroppens system.
  2. Träning med egen kroppsvikt – en trend som fortsätter att hålla i sig. Här ingår övningar som dips, chin ups, pull ups, armhävningar, squats och coreövningar.
  3. Spelträning – Pokémon Go har tagit världen med storm. Spelet tillhör en av årets hetaste träningstrender och gör att många som annars inte tränar – nu börjar promenera varje dag.
  4. Högintensiv träning – att träna intensivt under kort tid är populärt just nu, träningsformen tar kortare tid och ger en förbättrad fettförbränning samt syreupptagningsförmåga. Här tränar du på mellan 85 och 100 procent av din maxpuls. Några av de hetaste sätten att träna intensivt är HIIT-träning (High Intensity Interval Training), SIT- träning (Sprint Interval Training), Crossfit, Grit och Tabata.
  5. Mätinstrument – trenden med bärbar teknik som pulsmätare, aktivitetsarmband, hälsoappar i telefonen och gps-enheter fortsätter att växa.
  6. Anlita en PT – det blir vanligare att anlita en personlig tränare. I Sverige har pt-trenden ökat avsevärt de senaste åren. Anledningen – fler vill ha hjälp med att öka motivationen, hitta en balans i sin träning och lägga upp ett kostschema. Trenden är så stark att det nu finns brist av personliga tränare på de stora gymkedjorna.

Av: Joline Ekman