Vi vandrar vidare

Av publicerat

Vandring är en aktivitet som allt fler ägnar sig år i en eller annan form. Sport eller avkoppling – det avgör du själv för oavsett vilken nivå du är på i dag kan du snöra på dig ett par kängor och vandra ut i naturen för att tanka energi.

Från norr till söder hittar du fina vandringsleder i Sverige, själv har jag alltid känt en liten extra lockelse av att vandra uppe i norr, och min hitintills längsta vandring gjordes tillsammans med Fjällräven för två år sedan just här – elva mil från Nikkaluokta till Abisko. Vandringen gjorde jag under sommarens stora evenemang Fjällräven Classic. Denna vandring har Fjällräven arrangerat varje sommar sedan 2004. Det första året hade man 158 deltagare, numera nås taket på 2 000 deltagare från hela världen snabbt. Vandringen passar alla, från den vältränade till nybörjaren för trots att terrängen bitvis är galet stenig får du stöd och tips av både dina medvandrare och funktionärerna längs vägen.

– Att intresset för vandring ökar stadigt i popularitet är nog fastställt. För vår del märker vi det till exempel genom att platserna till vårt stora vandringsevent Fjällräven Classic numera blir fulltecknade nästan direkt då sajten öppnar, säger Ulrika Lydén på Fjällrävens marknadsavdelning och tillägger:

– Vi tycker det är så roligt med detta stora intresse för Fjällräven Classic att vi under 2017 expanderar och tar konceptet till Colorado och Hongkong!

vandring2

Nyligen tog Friluftsfrämjandet tillsammans med SJ och TNS/Sifo fram undersökningen Friluftsbarometern för att ta tempen på svenskarnas friluftsliv. I undersökningen framkom att 68 procent av de 2 000 tillfrågade personerna vistas ute i skog och mark. Promenader, jakt, svamp- och bärplockning eller picknick var de främsta anledningarna. Hälften av de tillfrågade, 49 procent, uppgav att vandring är det som lockar dem allra mest följt av skidåkning såväl utför som på längden. För den som vill ha sällskap där ute i naturen har Friluftsfrämjande ett stort utbud av aktiviteter varav vandring av olika slag är mycket populärt. De olika lokalavdelningarna erbjuder allt från kulturvandringar och skogsvandringar till längre vandringar med övernattningar samt även vandringsresor till andra länder.

– För den som vill utvecklas och ha sällskap på nya äventyr, finns vi och våra ideella ledare redo att vägleda unga som gamla, barnens första kontakt med skogen likväl som de med drömmar om det stora äventyret, säger Lars Lundström, generalsekreterare på Friluftsfrämjandet i undersökningen.

När det gäller utrustning är ett par bra vandringskängor det kanske allra viktigaste. Att se till att de tillryggalagt i alla fall tio mil innan du ger dig ut på en längre vandring är dessutom att rekommendera. Och självfallet talar vi kuperad terräng här. Johan Skullman som bland annat jobbar med att testa produkter för Fjällräven och även arbetat för militären i många år betonar även han vikten av att ta hand om fötterna under vandringen:

– Det absolut viktigaste att tänka på är fötterna! Se till du varje gång du stannar tar av dig kängorna det första du gör. Ta även av dig strumporna och massera fötterna, förklarar han.

vandring3

Att undvika fukt är också viktigt – ett par för ändamålet ämnade strumpor är ett måste. Gärna två par på en gång för att minimera friktion, och materialet är självklart ylle. Skulle skoskav dyka upp är det bra att tejpa och plåstra så snart du kan – det kommer inte att gå över av sig själv. Beroende på terräng kan även ett par vandringsstavar komma väl till pass. Själv var jag inte helt förberedd på att vandringsleden bitvis skulle vara riktigt stenig. Ett par teleskopstavar i packningen är därför något jag varmt skulle vilja rekommendera för att parera obalans och för att kunna vandra lite mer avslappnat och undvika en stukning.

Den klassiska fjällvandringen med stor ryggsäck och tält är som sagt bara en typ av vandring. Men det finns även andra trender som inom vandring.

– Vi ser just nu två helt olika trender. Dels vill många vandra med lite lättare packning, bo i stuga och lyxa till vandringen med en god middag och ett glas vin. Dels vill andra ta sig utanför de markerade lederna och leva vildmarksliv på riktig. Den senare trenden kallas Bushcraft, berättar Ulrika Lydén.

Avslutningsvis snör vi på oss vandringskängorna och vandrar vidare.

vandring4

Tips på destinationer
Nybörjarvandraren: Jämtlandstriangeln eller Höga Kusten.
Proffsvandraren: Sarek.
Källa: Ulrika Lydén, marknadsansvarig för Fjällräven.

3 tips inför en lång vandring
1. Förbered dig fysiskt genom att vandra med kängor och packning. Börja träna med en packning som väger cirka 5-7 kilo. Öka sedan vikten successivt tills ryggsäcken väger cirka 15 kilo – då har du vant dig vid en packning som gott och väl täcker behovet för en vecka på Kungsleden. Vår rekommendation är att du ska ha åtminstone 20 mil i benen innan du ställer dig på startlinjen.
2. Se över din utrustning. Se framförallt till att köpa bra vandringskängor och gå in dem ordentligt. Viktigt är även att välja en skön ryggsäck.
3. Gå med vandringsstavar – detta spar både knän och rygg.
Källa: Andreas Cederlund, evenemangsansvarig för Fjällräven Classic

vandring5

Av: Yvonne Gull