Greenhouse – en ekologisk höjdare

Av publicerat

Rymliga odlingsbalkonger, social gemenskap och ny miljöteknik. Det är några av de ingredienser som MKBs spjutspetsprojekt Greenhouse i Malmö handlar om.

De flesta Malmöbor känner till Augustenborg. Här har många bott eller kört förbi längs med Lönngatan, Ystadvägen eller Lantmannagatan. Området byggdes kring 1950 och är Malmö kommunala bostadsbolags (MKB) första bostadsområde med över 1 600 lägenheter. För nästan 30 år sedan drabbades området av svåra översvämningar och man fattade tillsammans med Malmö stad beslutet om att bilda Ekostaden Augustenborg – med dammar, öppna kanaler och en grönskande utemiljö.

I dag har området många miljöhus med gröna tak och det arrangeras flera konferenser med ekologiska teman i området. 2014 bestämde sig MKB för att ta ännu ett krafttag kring miljöbyggandet – ett spektakulärt höghus med 14 våningar och 22 kvadratmeter stora odlingsbalkonger skulle bli verklighet. Nu är huset klart och de boende har precis flyttat in i Greenhouse.

Frida Persson Boonkaew

Frida Persson Boonkaew, strategisk projektledare för hållbarhet på MKB.

– Vi kände att det var dags att ta nästa steg med Ekostaden. Greenhouse består av 56 lägenheter och är ett utvecklingsprojekt som ska hjälpa oss att ta reda på mer om hur ett hus kan bidra till en hållbar livsstil. Det finns många forskningsprojekt kopplade till Greenhouse. Ett av dem heter ”Boendemiljö för klimatsmart livsstil” där två forskare från KTH gör djupintervjuer med 20 familjer inför och efter flytten. Tanken är att vi bygger ett hus där det är lätt att göra rätt – på köpet får vi förhoppningsvis ett förändrat beteende, säger Frida Persson Boonkaew, strategisk projektledare för hållbarhet på MKB.

Greenhouse är ett förtätningsprojekt som ska minska klimatpåverkan och möjliggöra en hållbar livsstil. Här följer forskare vid KTH, Energimyndigheten och MKB de boende fram till 2017, för att se vilka lösningar som fungerar och ger klimatnytta. Syftet med huset är att föra vidare de miljölösningar som ger bäst klimatnytta, störst kundnöjdhet och bra ekonomi till såväl befintligt bestånd som nyproduktion.

– Tanken är att ta med kvaliteten från ekostaden med den gröna utemiljön och möjliggöra odling på höjden.Fastigheten innehåller lösningar som ska underlätta för de boende att leva hållbart. Det mest utmärkande är odlingsbalkongerna på 22 kvadratmeter som har två växtzoner. Lägenheterna har också växtverkstäder som är delvis kaklade med golvbrunnar och ligger i direkt anslutning till hissen. Huset har en takterrass med gemensamma ytor och ett kupolformat växthus. Förhoppningarna är att de boende gemensamt bestämmer om de vill dela upp odlingslotterna på taket, eller dela på ytan och hjälps åt att odla, berättar Frida Persson Boonkaew.

Balkonger Greenhouse1436_Greenhouse

Passivhus med miljöbyggnad guld

Fastigheten byggs av NCC och är ett passivhus med miljöcertifieringens Miljöbyggnad Guld – den högsta märkningen för bostäder med lågt energibehov och en sund inomhusmiljö. Greenhouse har bland annat hundra procent förnybar el, gröna tak och solceller, smarta lösningar för källsortering samt separat mätning och debitering av varmvatten och el. Alla lägenheter har en knapp där de boende kan stänga av och på el och ventilation, samt en tvättstuga där de boende bokar valda funktioner istället för hela lokalen.

– Vi har även en lådcykelpool som är gratis och väldigt uppskattad. Det finns utrustning för att ladda elcyklar och en cykelverkstad där man kan mecka med sin cykel. Det är mycket fokus på att cykeln ska vara det lättaste att använda i huset, men vi har också en elbilspool där det är gratis medlemskap i fem år, säger Frida Persson Boonkaew.

Lägenheterna varierar i storlek mellan två och fem rum. Här bor studenter, barnfamiljer och medelålders par som sålt villan och vill behålla möjligheterna till att odla. Det gröna hyresavtalet binder de boende till att använda sin balkong till odling.

– De allra flesta är väldigt positiva och tycker att det är ett spännande utvecklingsprojekt. De flesta ser det som en stor fördel, att få bo i ett nybyggt hus och ta del av de nya funktionerna, framhåller Frida Persson Boonkaew.

Av: Joline Ekman