Jill Johnsson – Nashville öppnar mitt hjärta

Av publicerat

Med sitt geniala sätt att föra genrens talan fortsätter hon att sätta countrymusiken på Sverigekartan. Efter hundratals spelningar, ett prisat tv-program och skrivkramp som äntligen gett med sig, är Jill Johnson mer laddad än någonsin. För Inrikes berättar hon om sin medverkan i Så mycket bättre och om höstens efterlängtade Sverigeturné, där hon ska framföra låtar från sitt nya egenskrivna album.

Det är en solig försommardag när Inrikes möter Jill på Hotell Birger Jarl i Stockholm. Vi dricker varsin kopp kaffe och pratar om allt mellan himmel och jord. Jill har rest från hemmet i Vänga utanför Borås för att göra en snabb visit i huvudstaden. Under vårt samtal kommer vi snabbt in på hennes medverkan i Så mycket bättre.

– Jag har stora förväntningar rent musikaliskt – det ska bli väldigt roligt att se reaktionerna hos de andra artisterna i det jag tolkar själv. Sedan är jag nyfiken på vad de andra artisterna ser i min musik och vad de vill göra med den, det är den mest kittlande tanken. Men jag längtar också efter att bara ha roligt och lära känna de andra artisterna och musikerna, säger Jill Johnson, som berättade att hon framför allt såg fram emot att träffa Freddie Wadling och hylla honom för hans enorma katalog och underfundiga texter. Tyvärr skulle det inte komma att bli så.

Vänskap och en utmaning

När vi pratar vidare om veckan på Grå Gåsen berättar Jill att hon önskar få ut två saker av sin medverkan i Så mycket bättre – vänskap och en utmaning.

– I min ålder vill man alltid utvecklas och känna att man ställs inför en prövning, jag vill att min medverkan ska ge mig en knuff åt något håll – riktningen spelar ingen roll, bara det är någon form av knuff. Jag hoppas också att jag ska få vänner för livet. Sedan skulle det vara helt fantastiskt om någon av artisterna väljer en låt av mig som spelas mycket på radio eller tvärtom – men det är mer pricken över i:et om jag skulle få fart på någons musik.

Jill har en bred musikalisk bakgrund. Hon har sjungit schlager, pop och country. I spellistorna finns bland annat ”Kärleken är” och ”Crazy in love” och ”Going down to the River”. Hittills har hon släppt 22 album under sina 20 år som etablerad artist och låtskrivare. För att få möjligheten att göra den musik som ligger henne varmast hjärtat, har hon tvingats kompromissa. Det har helt enkelt inte funnits en självklart publik – hon har fått skapa sin egen.

– Det fanns en period i min karriär där jag försökte ta mig från schlager till country. För att göra det behövde jag kompromissa väldigt mycket för att få plats på radion och sommarscenerna, jag ville inte förlora den publik jag hade, samtidigt som jag saknade den plats jag börjat vid som ung. Jag är inte jättestolt över alla låtar från den perioden, men det var en del av min resa. Därför hoppas jag istället att artisterna väljer låtar som jag skrivit själv med en personlig historia.

Det var lätt för Jill att välja låtar av de andra artisterna. Hon fick de snabbt att låta som hennes musik och tycker att där kontrasten är som störst blir det ofta mest spännande. Sedan tidigare känner hon Little Jinders mamma Åsa – de brukade äta middagar tillsammans som unga. Tommy Nilsson har arbetat med Jills man Håkan Werner men Danny har hon endast träffat genom musikevenemang.

– Jag ser jag fram emot att hänga med Danny, då jag vet att han är en otroligt trevlig kille. Magnus Carlson känner jag sedan Jills veranda. Lisa Ekdahl är jag nyfiken på – jag tror inte att vi har träffats förut, men jag har lyssnat mycket på hennes musik och sett upp till henne. Nu tycker jag att hon är superhäftig med hennes nya musik – också röstmässigt är vi som natt och dag. Det är ett skönt gäng och jag tror att vi kommer ha väldigt roligt. Jag ser inga weirdos som skulle kunna välta det roliga.

Jill Johnson_bild 1_Fotograf Olof Handen

Nya toner från Nashville

Under de senaste åren har Jill befäst sin position som Sveriges countrydrottning. Det har varit den mest succékantade och händelserika tiden i hennes karriär hittills – med två säsonger av Jills veranda, 155 krogshower, en storbrandsplatta och en duettplatta med Doug Seegers. Framgångarna sträcker sig flera år bak i tiden och har inneburit stor lycka, men också mycket arbete, vilket tillslut gjorde att hon bestämde sig för att vila den här våren.

– Jag har jobbat så mycket och uppfyllt många drömmar på så kort tid att jag blev emotionellt helt slut. Jag vill inte påstå att jag gick in i väggen, jag kom istället till en punkt där jag fick så mycket kärlek att jag inte visste var jag skulle göra av den. Det handlade om ett erkännande, om att pusta ut efter att i så många år kämpat för att människor ska förstå vad country egentligen är. Det finns så mycket fint inom countrygenren och mitt mål har varit att folk ska förstå vad jag älskar med musiken – genom Jills veranda kom det.

Ur vilan och de nya krafterna föddes inspirationen. I slutet av september åker Jill ut på turné med sitt nya album som släpps i början av september. Det är den första konserthusturnén med nytt egenskrivet material som hon gör på över fyra år.

– Det här livet blir som en drog – musiken är den luft jag andas. Förutom barnen är det här allt jag vill göra. Hösten innebär för mig en väldigt efterlängtad konsertturné, eftersom jag inte har skrivit originalmusik på fyra år och haft en sådan skrivkramp i nästan tre år. Den släppte när jag reste till Nashville – jag skrev 16 låtar på fyra dagar. Det är sådant som kan hända där borta och det är helt galet. Jag har alltid känt mig så nära min konsertpublik och det blir ofta väldigt intima samtal. Därför längtar jag efter turnén så mycket.

Jill Johnson_Livebild 5_Fotograf Olof Handen_mellan

Med hjärtat på två platser

Sedan 1950 har alla stora countryartister vallfärdat till genrens mecka – Nashville. Det är hit man ska åka för att räknas i branschen och det är här Jill finner musikens stämma och själ. Genom åren har hon rest till Nashville över 50 gånger för att skriva musik, hälsa på vänner och finna inspiration.

– Just nu står jag i två land, det ena är den stora livescenen i Sverige och det andra är verandan i Nashville. Jag håller på med två inriktningar samtidigt, den mer bredbenta tyngre countryn och den lite lättare akustiska. Jag sitter på två solar och har alltid gjort det – vilket både är lyx men också problematiskt. Men när det kommer till min nya skiva är det viktigt att jag visar tydligheten och väljer spår – jag förhandlar med mig själv just nu. Texterna är personligare än någonsin och jag känner att jag tömmer mitt hjärta helt och hållet.

Jill berättar att hon inte alltid har haft det lika lätt att öppna upp sig i sina texter. Vändpunkten kom i början av 2016 när hon satt med en låtskrivarkollega i Nashville.

– Vi träffades i början av januari och jag var vid det tillfället ganska dränerad och slut. Vi skrev ihop och han gav sig inte förrän jag satt och grät framför honom. Han skulle under huden på mig och då insåg jag att fast jag trott att jag varit öppenhjärtig, så har jag aldrig riktigt vågat blotta mig i musiken. Hela situationen blev för jobbig och jag klarade inte det, så jag åkte hem och då började en ny process för mig med låtskrivandet.

Det var i tonåren som intresset väcktes för countrymusik hos Jill, men det skulle dröja drygt tio år till innan hon besökte Nashville för första gången. En gnista väcks till liv i hennes ögon när hon berättar att Nashville är den utbildningen hon aldrig gjorde hemma i Sverige.

– När jag är i Nashville ställs hela mitt känsloregister på spets, där är jag bara Jill som skriver musik. Jag var ganska ung när jag åkte dit första gången, men verkligen en nybörjare. Jag lämnar ofta mina barn hemma och då blir jag väldigt mjuk om kvällarna. Men när jag har snyftat färdigt kan jag njuta av den enorma friheten som Nashville ger mig. Jag minns att jag skrev musik med människor som var äldre än mig och som hade mer erfarenhet. Jag gillar vad staden gör med mig – varannan resa kommer jag hem och känner mig som en världsartist och varannan gång kommer jag hem och känner att jag lika gärna kan sluta som artist. Jag blir ofta väldigt berörd där och de är lite det som är härligt – man vet i vilket skick man åker dit i men inte hem, och jag gillar det.

Doug Seegers och Jill Johnson. / Foto: Scott Simontacchi/TV4

Doug Seegers och Jill Johnson. / Foto: Scott Simontacchi/TV4

Stjärna över en natt

Under inspelningen av Jills veranda mötte hon en möbelsnickare och tidigare hemlös man som hade en musikkarriär begränsad till en gatuhörn i staden. Doug Seegers blev genom programmet en stjärna över en natt och det känslosamma mötet ledde senare till låten ”Going down to the river” som blev en svensk listetta.

– Mötet med Doug Seegers var ett av de finaste tillfällena under serien och storyn fick en stor effekt efteråt. Det kändes bra att kunna förmedla de känslor jag upplevde, för det är ändå att kasta sig ut på djupt vatten när man döper ett program efter sig och får artister att resa till Nashville, säger Jill och skrattar.

Som förebild har Jill Bonnie Raitt – en countryrockig dam som sjunger med en fantastisk smärta i rösten. Under sin karriär har hon även haft fler förebilder – den första var Carola. Med åldern berättar Jill att hon även att hon lyckats luta karriären mot glädjen och inte prestationsångesten.

– Jag har börja njuta mer av den och känner mig inte så bedömd längre, men jag har det också bra som har en egen fåra i Sverige – de är inte många som utövar den musik jag utövar här.

När jag frågar Jill om hon önskar att hon skulle ha gjort något annorlunda i sin karriär, får jag svaret att hon önskat att hon börjat spela gitarr tidigare. Hon har nu spelat i fem år och berättar vidare om musikskolan i Ängelholm.

– På min tid fanns det bara klassik gitarr med den töntiga fotpallen och det tände inte några rock and roll-drömmar hos mig, säger hon och börjar lyfta foten upp och ned under intervjun, samtidigt som hon berättar att hon även önskat att hon lagt ned mer tid i skolan.

– Om jag skulle kunna säga något till mig själv i 18 års åldern så hade jag sagt – sätt igång att spela gitarr och lägg ned några timmar extra på plugget, strunta i jobbet på glasskiosken och hummerfarmen.

Var ser du sig själv om tio år?

– Jag hoppas att jag har spelat mitt första gitarrsolo, fortfarande släpper skivor och är ute på livescenerna.

Vilka planer har du framöver?

– Jag drömmer om att öppna ett äldreboende på landsbygden, då jag tycker att äldreomsorgen suger. Vi tar hand om våra äldre som att vi inte förstår att vi själva kommer sitta där en dag. Jag vill förena djur, barn och äldre med varandra. Inom musiken kommer jag att följa upp storbrandsplattan då jag har en längtan efter en stor scen med ett storband. Jag har också fått många tv-programsidéer och ett sug efter att skapa tv med musiken i fokus. Jag har planer fram till sommaren 2018, sedan får vi se.

Har du någon favoritdestination?

– Jag älskar flygplatser och känner mig väldigt hemma på ett flygplan. Jag tycker om att resa och kan verkligen se framemot en lång flygtur. Jag gillar Landvetter då jag alltid blir bra omhändertagen där och känner personalen. Men bäst är att flyga hem till Ängelholm, jag blir nostalgisk och är stolt över att Ängelholm har en egen flygplats. Jag tycker att det är fantastisk att bara ha sju minuter till flygplatsen. Får jag bara välja två platser så blir det Nashville och Ängelholm.

Jill Olof Handen_AB

Det här är Jill Johnson
Namn: Jill Anna Maria Werner-Johnson
Ålder: 43 år, född den 24 maj 1973 i Ängelholm.
Familj: Maken Håkan Werner, som hon träffade när de båda turnerade med Jan Johansen, döttrarna Havanna, Bonnie och bonusdottern Felicia.
Bor: Vänga i Fristad utanför Borås. Lägenhet på Kreta.
Yrke: Artist, sångerska och låtskrivare.
År som aktiv: 1996-
Bakgrund: Jill är född och uppvuxen i Ängelholm. Som tolvåring antogs hon som vokalist i en countrygrupp, Tomboola Band, som turnerade i Norge och Danmark. Vid 20 års ålder fick hon ett skivkontrakt med danska EMI, där samarbetet med producenten Paul Bruun, 1996 resulterade i hennes debutalbum Sugartree. Under samma år spelade hon in låten ”Kommer tid, kommer vår” i en duett med Jan Johansen. Jills stora genombrott kom med låten ”Kärleken är” när hon vann den svenska uttagningen av Melodifestivalen och hamnade på tionde plats i Eurovision song contest.  Hon fick sedan ett förlagskontrakt i Nashville, USA, och framförde den stora hiten ”Crazy in love”. 2014 hade Jill premiär med sin krogshow Jill på Hamburger Börs i Stockholm, parallellt började programserien Jills veranda – inspelad i Nashville med Jill som värdinna och svenska artister som gäster.
Aktuell med: Jill medverkar i TV4:s programserie Så mycket bättre på Gotland. Hon släpper även ett nytt album och ger sig ut på höstturnén ”For You I’ll Wait” med 23 spelningar i september med start på Gotland.

Åtta snabba frågor:
Kött eller Fisk?
Tåg eller Flyg?
Prata eller Lyssna?
Morgon eller Kväll?
Charter eller Storstad? Resorna går alltid till Kreta, annars väljer Jill storstadssemester.
Planering eller Spontanitet?
Stad eller Landsbyggd?
Sommar eller Vinter?

Priser:
2003: Grammis för Discography i kategorin ”Årets schlager/dansband”
2003: Ulla Billquist-stipendiet
2014: Kristallen som ”Årets kvinnliga programledare”
2014: Kristallen för Jills veranda i kategorin ”Årets realityprogram”

Text: Joline Ekman, foto: Olof Händén