Sveriges bästa caféer 2016 – 10 utmärkelser i White Guide

Av publicerat

Hela 336 caféer har i år kvalificerat sig in på White Guides caféguide. Åtta vinnare tog hem särskilda utmärkelser under en prisutdelning på Skeppsholmen tidigare i år.

Fika – något väldigt svenskt. Vi har en stark fikakultur och berättar stolt för utländska turister om detta fenomen. Intresset för fika är stort och blir bara större och trenderna inom området kommer och går.

– Som det trendmedvetna folk vi är suger vi i oss allt nytt, och jag är exempelvis spänd på om årets nyhet nitrokaffe på tapp kommer att bli en succé eller dagsslända. Matchalatte är ett annat exempel på en trenddryck som blommat upp under året. Fler caféer sadlar också om som en följd av ett ändrat regelverk för alkoholtillstånd och närmar sig det bar/restaurang-segment vi ser på mer sydliga breddgrader. I år har vi oftare än någonsin ställt oss den smått shakespearianska frågan ”Vad är egentligen ett café?”, säger Lena Ilkjaer, caféredaktör.

White Guide definierar ett café som det sammanfattade namnet för alla typer av inrättningar med kaffeservering – caféer, konditorier och kaffebarer. Anonyma testare har under året besökt över 400 caféer och 336 av dessa har kvalificerat sig in i White Guide Café 2016. Här lyfter Inrikes fram de åtta caféer som utmärkt sig lite extra.

Annas hembageri

På Annas hembageri gräddas allt i ugn med stenhäll och de allra flesta ingredienser är ekologiska och närproducerade. / Foto: Sofia Marcetic

1. Årets Bästa Café
Årets Bästa Café är vårt finaste pris. Det ges till ett café som bjuder på en mycket hög nivå i Mästarklass på alla de delar som utgör en caféupplevelse. Vinnaren kvalificerar sig genom sin totalpoäng. Om fler caféer presterar på samma nivå avgör poängen på drycker och bakverk. Med utmärkelsen Årets Bästa Café premierar White Guide Café det bästa inom den svenska cafékulturen just nu.

» Annas Hembageri, Mariefred
För att ha gjort det lilla röda torpet till en genuint hjärtlig upplevelse där hantverkskunnande och känsla för service skänker glädje till de ständigt återkommande besökarna.

2. Årets Konditori
Med utmärkelsen Årets Konditori premierar vi ett café som på ett utomordentligt sätt presenterar ett brett urval av bakverk, konditorivaror och bredda bröd med de bästa råvarorna som bas – där både tradition och innovation väger högt samtidigt som nivån på kaffepresentationer, servering, miljö och stämning ger en helhetsupplevelse värd att återkomma till.

» Conditori Nordpolen, Vara
För att ständigt förnya sig utan att överge de älskade klassikerna tillsammans med en ständig nyfikenhet och energi som bidrar till en levande kondismiljö där alla trivs.

3. Årets Kaffebar
Med utmärkelsen Årets Kaffebar premierar vi ett café där kaffet står i centrum och där innovation och djup kunskap är viktiga ingredienser liksom högsta kvalitet på råvaror. En miljö och ett utbud av bakverk och bredda bröd i samklang med totalupplevelsen tillhör också bedömningen.

» Kale’i Kaffe & Mat, Göteborg
För att med bravur ha vuxit till en större kaffedestination där noga utvalda bönor i kombination med hembakta bakverk levereras.

Sortimentet på Hornuddens ekocafé förändras efter årstiderna. Här går det även att boka bort i ett växthus.

Sortimentet på Hornuddens ekocafé förändras efter årstiderna. Här går det även att boka bort i ett växthus.

4. Årets Hållbara Café
Med utmärkelsen Årets Hållbara Café premieras ett café som på ett utomordentligt sätt kombinerar en sympatisk caféupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbarheten i sin verksamhet. För dem är ekologiska råvaror en viktig grund inom cafébranschen – och i förlängningen för oss alla.

» Hornuddens ekocafé, Strängnäs
För att ha skapat en helgjuten caféupplevelse där allt andas kvalitet och genuin hållbarhet med ett utbud som är både säsongsanpassat och genomsmarrigt.

5. Årets Stjärnskott
Med utmärkelsen Årets Stjärnskott uppmärksammar vi en nykomling på caféhimlen – men allt annat än en supernova med kort brinntid. De stjärnskott som premieras erbjuder redan från start en genomarbetad upplevelse där alla delar har betydelse.

» Älskade traditioner, Stockholm
För att ha skapat ett café att bli glad av och återvända till – såväl när det gäller det ät- och drickbara utbudet, som den genomtänkta miljön och det trevliga bemötandet.

Nygrens café bjuder inte bara på fantastiska bakverk utan även en hemtrevlig miljö i ett gammalt magasin.

Nygrens café bjuder inte bara på fantastiska bakverk utan även en hemtrevlig miljö i ett gammalt magasin.

6. Årets Fikaställe
Med utmärkelsen Årets Fikaställe premierar vi ett café där kaffe och bakverk ligger på hög nivå och tillsammans med miljön skapar en skön stämning som lockar till äkta svensk fikasamvaro för alla typer av gäster i alla generationer.

» Nygrens café, Alingsås
För att ha kombinerat en ombonad och gemytlig ute- och inomhusmiljö med hög kvalitet och känsla för detaljer både vad gäller drycker och bakverk.

7. Årets Värt en Resa
Med utmärkelsen Årets Värt en Resa lyfter vi fram ett café där kaffe- och bakverkskulturen blomstrar vilket tillsammans med nivån på helhetsupplevelsen lockar till sig långväga gäster. Såväl det lilla caféet på landsbygden som det större caféet i storstäderna kan vara resan värd.

» RC Chocolat, Sigtuna
För ett oemotståndligt helgjutet och kvalitetsfokuserat utbud av bakverk, desserter, praliner och mackor där omsorg och kvalitet även omfattar drycker.

8. Årets Bageri
Med utmärkelsen Årets Bageri premierar vi ett café där bagerikulturen står i fokus och som på ett utomordentligt sätt presenterar ett nyskapande urval av bakverk och bröd där hantverk och råvaruval är ledstjärnor för verksamheten – och som kan upplevas på plats i sällskap med en god kopp kaffe.

» Bageri Petrus, Stockholm
För att med stort hantverkskunnande ständigt utmana med nya och återupptäckta bakverk samt för att ha utvecklat branschen med idéer som avsmakningsfrukost och bagargästspel.

Topp 10 caféer som håller mästarklass 2016

  • • Annas Hembageri, Mariefred
  • Söderberg & Sara Stenugnsbageri, Ystad
  • Kale’i Kaffe & Mat, Göteborg
  • Mellqvist Kaffebar, Stockholm
  • Pascal, Stockholm
  • RC Chocolat, Sigtuna
  • Koppi, Helsingborg
  • Lilla Kafferosteriet, Malmö
  • Conditori Nordpolen, Vara
  • Olof Viktors Bageri och Café, Glemmingebro

Av: Josefine Sandqvist