Aktivitetsladda semestern

Av publicerat

Intresset för en aktiv semester har ökat de senaste åren, vi blir allt fler som cyklar, vandrara och paddlar för att ladda upp. Det handlar om sunt förnuft – det är bevisat att motion motverkar stress. Genom att röra sig varvar man ned, blir mer avslappnad och får ny energi. Sverige är ett paradis för den aktiva resenären – som samtidigt vill uppleva skönheten i våra landskap.

Foto: Jonas Kullman

Foto: Jonas Kullman

VANDRA
Det finns all anledning att vandra; studier visar att vi blir mer kreativa, lyckligare och håller formen. Sköna naturupplevelser är ett bonus.

Sörmland
• Sveriges längsta vandringsled är den 1 000 kilometer långa Sörmlandsleden. Precis som alla längre leder är den uppdelad i etapper och här kan du välja att vandra en, eller alla 100 etapper längs omväxlande landskap och förbi historiska minnesmärken. Tälta eller rulla ut sovsäcken i ett öppet skärmskydd.

Österlen
• På Österlen slingrar sig många vandringsleder ner mot havet, in i skogen, ut på slätterna och uppför backarna. Nästan alla leder går genom och förbi Brösarps backar, som också är en del av Verkeån – Sveriges största naturreservat.

Lappland
• Från Abisko i norr till Hemavan i söder sträcker sig den cirka 430 kilometer långa Kungsleden. Vildmarken och fjällen är magiska, terrängen utmanande. De flesta tältar men det går även att bo i STFs, Svenska Turistföreningens, stugor. Fjällstationerna är härliga vattenhål med proviant, många gånger även med möjlighet till bastubad.

Tips!
För den som tycker det är lite bökigt att få ihop en egen vandring är ett hett tips att du anmäler dig till Fjällräven Classic. Här vandrar du sedan den 110 kilometer långa vägen mellan Nikkaluokta och Abisko tillsammans med människor från hela världen. I paketen ingår mat, roliga upptåg och support av alla de slag – målet är att få fler personer att uppleva naturen och upptäcka vandring.
När: 5-7 augusti

Foto: Jonas Kullman

Foto: Jonas Kullman

CYKLA
En färdighet som kan ge upplevelser för resten av livet är den att lära sig cykla. Cykling är miljösmart, kul och en träningsform du även kan tävla i på olika nivåer. Folktrampet Vätternrundan är en del i en svensk klassiker.

Gotland
• Att cykla runt Gotland är en klassiker. Här finner du Gotlandsleden som bjuder på sammanlagt 500 kilometer cykelleder. En klassiker är sträckan från Fårö i norr till Hoburgen i söder. Längs vägen finns kaféer, fina stränder, milstenar, kyrkor och mycket annat som lockar till ett besök. På både Fårö och Hoburgen finns även fina vandrarhem.

Sörmland
• För den som vill cykla i Sörmland är Näckrosleden ett hett tips. Totalt sträcker sig leden 700 kilometer längs låg-trafikerade vägar och är uppdelad i 14 dagsetapper. Längs vägen finns ett antal fina slott och herrgårdar att besöka, köp ett Pedalpass på www.pedalpass.com för att få rabatter på allt från cykelpaket och boende till mat och inträde på platser längs cykellederna i Sverige.

Åre
• Att cykla ute i naturen och att cykla downhill är heta trender. För downhill cyklisten är det Åre som gäller, här är det Åreskutan och flera av dess pister som bjuder på nedfarter i svårighetsgraderna grön, blå, röd och svart. Självklart finns även cyklar att hyra på plats. www.swedenbybike.com / www.bikingare.com

Foto: Henrik Trygg

Foto: Henrik Trygg

PADDLA
Kanot eller kajak är frågan, smidigheten i kajaken lockar samtidigt som hela familjen ryms i en större kanot. Oavsett så finns det finfina vatten runtom i vårt land.

Stockholm
• Stockholms skärgård är en klassiker. Har du inte en egen kajak börja med att bestämma vart du vill hyra en och ge dig sedan ut och upptäck våra fina skärgårdsöar. Tälta, bo på vandrarhem eller hotell men se upp för de stora färjorna i farleden.

Tips!
På Långholmen Kajak kan du hyra kajak eller boka in dig för en nybörjarpaddling på torsdagkvällar under hela sommaren. För 350 kronor ingår kajak, trevlig sällskap, instruktörer och en tur runt Reimersholme och Långholmen på 2,5 timmar. www.kajakaventyr.com

media-51104-1_hookherrgard_framsida

GOLFA
Med 500 000 medlemmar i Svenska Golfförbundet har vi underlag för att säga att golf är den svenska nationalsporten. Oavsett handikapp avverkas årligen 6,5 miljoner golf-rundor bara i Sverige.

Halmstad
• En av landets golftätaste områden ligger kring Halmstad. Här skriver lokalbefolkningen in barnen på golfklubbarna redan då de föds uppger en medarbetare på redaktionen från orten. Halmstad Golfklubb i Tylösand är en favorit och dessutom topprankad år efter år.

Småland
• Vill du kombinerar golfspelandet med en lyxig weekendupplevelse är en incheckning på Hooks Herrgård att rekommendera. Här vänta två välskötta banor Skogsbanan och Parkbanan för spel långt in i skogen och längs Hokasjöns strand. Ett antal olika paketresor med fokus på sommar, spa eller whisky erbjuds också. Vi älskar spaavdelningen som även erbjuder skräddarsydda behandlingar för golfaren.

Crosswater Erik-29

Nyfiken på: SUP & Crosswater

SUP, eller Stående paddling, är en skön blandning av vågsurfing och att paddla kanot: Man står upp på en kanotliknande bräda och paddlar med en enbladig paddel. Sporten växer snabbt, och nu har även en ny träningsform vuxit fram ur denna: Crosswater. Vi ringer upp Magnus Lindstedt på Kanotförbundet som även är svensk mästare i Stående paddling för att ta reda på mer.

– I vårt arbete med att utveckla paddeltekniken, har vi sett att SUP kan hjälpa bland annat längdskidåkare att öka sin prestationsförmågan, berättar Magnus Lindstedt.

Det är en träningsform som förenar styrka, balans och uthållighet – och den passar alla, oavsett ålder eller kapacitet, menar Magnus.

– Kan du ta dig fram på ett par längdskidor kan du paddla. Det är dessutom en oerhört lättillgänglig träningsform. Den enda utrustning som krävs är i princip en bräda och paddel som är anpassad för träning eller tävling i Stående paddling.
Med crosswater får man dessutom garanterat fina naturupplevelser.

– Du kan träna crosswater i alla vattendrag, från minsta å och sjö till forsar och öppet hav. Det är dessutom en året runt- aktivitet. Med en bra våtdräkt, neoprenskor och handskar är det inga problem att paddla så länge det finns öppet vatten, oavsett lufttemperatur.

Till sist: Glöm inte flytväst och en fångrem till brädan!