Almedalen – mot ett hållbarare Sverige

Av publicerat

Politikerveckan närmar sig med stormsteg och evenemangen fortsätter att strömma in. En bit in i juni är antalet spikade event 3 692 – en ökning sedan i fjol. Under årets vecka väntas trender som alkoholfria mingel, rekordmånga seminarier allt med fokus på hållbarhet – ett hett ämne som seglat upp på de flesta arrangörers agendor.

När Inrikes ringer upp Jenny Sander, koordinator för Almedalsveckan, berättar hon att det är svårt att ge några exakta siffror inför Almedalsvecka, det trillar in nya anmälningar hela tiden.

– Överlag kan jag säga att årets Almedalen kommer vara relativt likt det föregående årets, men något större i omfattning och antal arrangörer. Just nu är 1 699 unika arrangörer anmälda och 6 801 personer kommer att medverka i evenemangen. Många organisationer kommer också att vara på plats utan att anordna ett eget seminarium. De är endast på plats för att nätverka, ta del av kompetensutvecklingen och ta chansen att påverka frågor, säger Jenny Sander.

Foto: Marcus Johnson

Foto: Marcus Johnson

Att Almedalsveckan har gått från att endast vara årets politiska tal till världens största politiska mötesplats, är det ingen tvekan om. Här är ordet fritt för alla som vill debattera samhällsfrågor i en öppen demokratiskt miljö.

– Många laddar upp inför valåret 2018 redan nu. Alltfler anordnar seminarium i år kan bero på att man testar nya sätt att nå fram med sin fråga. På en mötesplats pratar två personer med varandra, under ett seminarium får man istället chansen att djupdyka i ett ämne, fylla det med fakta och avsätta tid för att ta in intryck. En trend är att man fokuserar på dialog och möjlighet att påverka i evenemangen. Fler lämnar uttryckligen plats för att påverka ett kommande arbete och ställa frågor till beslutsfattare. Centerpartiet har bland annat ett sådant seminarium, där Annie Lööf bara finns tillgänglig för att svara på publikens frågor, säger Jenny Sander.

De arrangörskategorier som återkommande står för majoriteten av evenemang under veckan är intresseorganisationer, företag, stat, kommun och landsting.

Vidare är alla åtta partiledare klara för tal på Almedalens scen och för första gången någonsin kommer alla partiledare att tala klockan 19, på respektive partis dag.

– I år har vi också en helt ny organisationstyp där företag, organisationer, myndigheter går ihop och skapar ett evenemang. De står för 11 procent av alla arrangörer och visar att man vill belysa frågor från fler vinklar. Nytt för i år är också att besökare ges chansen att en och en, diskutera politik med partiernas företrädare.

Foto: Malin Ericsson/Gotland

Foto: Malin Ericsson/Gotland

Fler värnar om miljön

Vilka är då årets hetaste ämnen? Utefter de ansökningar som hittills kommit in, pekar Jenny Sander ut några gemensamma nämnare:

– Det ämne som alltid har en stabil första-plats är vård och omsorg, sedan följer hållbarhet, barn och ungdom, byggande, klimat och miljö, utbildning, integration och mångfald, ekonomi, digitalisering och mänskliga rättigheter. Av dessa ämnen har de största ökningarna skett inom barn och unga, klimat och miljö, integration och mångfald, samt digitalisering som är ett helt nytt ämne. De frågor som finns aktuella i samhällsdebatten brukar även vara stora under Almedalsveckan, berättar Jenny Sander.

En av årets starkaste trender är hållbarhet – hela 54 procent av alla evenemang är miljödiplomerade enligt Region Gotlands kriterier, 2015 var det 42 procent och 2014 var det 26 procent. För att uppfylla regionens kriterier ska arrangörerna bland annat servera kranvatten istället för transporterat vatten, kontrollera sina underleverantörers miljöpåverkan, skippa engångsartiklar och servera lokalproducerad och rättvisemärkt mat. Region Gotland ordnar också så att alla som hyr mark av dem, kan källsortera och få el från förnybara källor.

Gotland

Foto: Malin Ericsson/Gotland

– Även i år ökar andelen evenemang med internationella medverkande, de har ett annat fokus med i huvudsak internationella frågor, EU, ekonomi, forskning, säkerhet och försvar som största ämnen, betonar Jenny Sander och berättar att vi i år kan se fram emot att se några stora internationella påverkare som sticker ut lite extra.

Några av dessa är Michael Forsythe, reporter, New York Times, Marc Pfizter, choral associate, Harvard University, Edward Lucas, senior editor, The Economist, writer and Senior Vice President, CEPA, Dagfinn Høybråten, secretary general, Nordic Council of Ministers, Azita Raji; Ambassador to sweden; U.S. Embassy och Toomas Hendrik Ilves, president, Estland.

Almedalen i mobilen
De som inte har möjlighet att delta på plats kan följa evenemangen på webben – 25 procent av evenemangen webbsänds och är tillgängliga både i realtid och i efterhand. Politikerveckan har även en officiell app: Almedalen Just Nu. Det finns också en sökfunktion där man kan skapa egna skräddarsydda program, en karta med servicepunkter som presscenter, toaletter och platser för första-hjälpen. Du kan också använda platstjänsten på din telefon för att hitta evenemang nära dig. Denna information sparas inte i appen. Syftet med appen är att fungera som en guide för besökaren och den fungerar även offline.

Av: Joline Ekman, foto (första bilden): Marcus Johnson