Marcus Oscarsson – från lokalredaktör till folkkär tv-profil

Av publicerat

Han älskar politik och media, är systematisk och har SM-brons i pimpelfiske. Med sitt geniala sätt att förklara politik för såväl statsministern som mellanstadieeleven – går han rakt igenom tv-rutan och in i svenska folkets hjärtan. Inrikes får en pratstund med Marcus Oscarsson, som annars sällan låter sig intervjuas.

Den småländska byn Odensås rymmer 20 invånare. Här växte Marcus Oscarsson upp och startade sin första tidning, Odensås Lantpress, när han gick i förskolan. Det starka intresset för journalistik och politik bär han med sig sedan barnsben och det har hittills fört honom från tidningsvärlden till Colorado, Stockholm och tv-soffan. Han betonar för mig att det är något han gärna tackar två av sina grundskolelärare för.

– Mina två stora intressen är media och politik och att få ägna sig åt den kombinationen har alltid varit en dröm jag strävat efter. Det finns flera delorsaker, bland annat har jag haft många bra lärare i skolan genom åren. Min lågstadiefröken Elisabeth Damm och min klassföreståndare i högstadiet, Sten Nord, var två väldigt bra och inspirerande lärare som betydde mycket för mig, berättar Marcus Oscarsson.

Tiden flög förbi och Marcus hade snart arbetat som lokalredaktör runt om i Kalmars län i tolv år. Men till slut växte sig hans längtan efter att arbeta som utrikeskorrespondent allt starkare. Lösningen blev att leverera texter från Sverige till brittiska Daily Mail och The Times.

Första steget in i tv-rutan

Året var 2012 då Marcus fick sin första chans att stiga in i tv-världen. TV4 startade en ny kanal och han fick möjligheten att kommentera presidentvalet i USA. Efter en nervkittlande valvaka vann Barack Obama amerikanernas förtroende och gick segrande ur valet – det gjorde även Marcus.

Han blev snabbt omtyckt av svenska folket för sina roliga och pedagogiska analyser, vilket blev genombrottet för hans tv-karriär.

– Jag säger som Carl Bildt – andra får bedöma mina prestationer. Det blir bäst så. Men ett av mina ingångsvärden är att presentera politik på ett sätt som kan intressera såväl skolelever som statsministern. Det ska vara roligt och kul med politik! Samtidigt som det ska vara lärorikt. Det gäller att lyfta fram både plus och minus och sedan kan tittarna dra sina egna slutsatser, säger Marcus Oscarsson och fortsätter:

– Så brukar jag tänka när jag pratar om politik. Om fler personer tänkte så, tror jag att det skulle bli lättare för många att hänga med och tycka att politik är intressant. Bara för att en mellanstadieelev förstår vad man säger, så innebär inte det något negativt. Det är väldigt många som tycker att politik är spännande, men som säger att de inte är insatta – därför tappar de intresset fort om det känns tråkigt. Och jag tycker ju inte att politik är tråkigt – utan att det är världens roligaste.

Det råder ingen tvekan om att Marcus älskar sitt arbete. När jag frågar honom om var han ser sig själv om tio år, svarar han att förhoppningarna är att vara kvar på TV4 och göra det han gör i dag. Han är en tv-kändis, men sticker inte näsan i värdet för det. Genom vårt samtal märker jag att han inte är den typen som gärna vill bedöma sina egna prestationer. Med ödmjukhet förklarar han att han själv sällan blir nöjd och att hans krav på sig själv är höga.

– Jag tycker att kontakten med tittarna är det värdefullaste man har. Det är roligt om de säger positiva saker eller tycker att det är intressant. Men jag vill inte säga att jag får positiv feedback, jag menar att andra får bedöma min prestation – jag ska inte bedöma den själv. Jag är sällan nöjd och tycker i regel att jag kan göra bättre ifrån mig än vad jag gjort.

Marcus 3

Amerikanska nyhetsankare och Vita Huset-korrespondenter

Bakom de flesta framgångsrika människor finns en mentor eller förebild att följa. I Marcus fall har förebilderna bland annat varit de amerikanska nyhetsankarna Wolf Blitzer på CNN, Tom Brokaw från NBC News och Dan Rather, välkänt nyhetsankare på CBS News som blev berömd för sin stora passion under amerikanska valvakor.

– De är programledare och politiska kommentatorer som leder den amerikanska tv-utvecklingen. På CNN, Fox News och CBS News är politik som en mix av Hollywood och politiska nyheter. Det sänds mycket mer politik i amerikansk tv än i svensk tv. Deras politiska inslag är lite som Sex and the City – när du har sett klart ett avsnitt, så vill du genast se nästa. Det är lite så jag tänker också, politik ska vara mer som Sex and the City – det ska vara spännande, lärorikt, fartfyllt och man ska genast vilja se nästa avsnitt och nästa och nästa.

Kan man säga att dina förebilder gör det du gör?

– Ja, fast det gör det mycket bättre än mig.

Marcus inspireras av deras arbetssätt och skulle inte ha något emot att träffa dem. Men han träffar hellre sina vänner och familjen.

– Jag följer mycket amerikansk tv och de ligger i framkant, Sverige ligger efter. Jag försöker göra politik mer spännande och roligt, så att man inte ska byta över till Paradise Hotel, Big Brother eller någon annan tv-serie när man lyssnar på politik. Men det är inte en dröm att träffa dem, utan jag träffar hellre mina vänner, mamma och pappa. Jag är lite tveksam till att ha massor av förebilder. Jag tycker att det är bättre att inspireras och hitta förebilder på närmare håll. Mina vänner inspirerar mig.

Det är en extra julafton var fjärde år om man frågar Marcus. Valkampanjer, valvakor och debatter är något av de bästa han vet.

– Det är då politikerna är närmast väljarna. Valdagen är den mest spännande dagen av alla på en fyraårscykel. Under valåret är det liksom julafton vid två tillfällen.

Stort intresse för Almedalen

Enligt Marcus finns det ett stort intresse för Almedalen. I år är arbetslösheten, bostadsbristen och integrationen ämnen som flitigt kommer diskuteras av politikerna.

– Almedalen utgör en fantastisk möjlighet för alla i hela Sverige att ta del av politik. Man behöver bara ha råd med färjebiljetten till Gotland, reser man sent om kvällen och är beredd att ta en tupplur på en bänk på båten så blir resan mycket billig. Det har jag gjort. Vill man istället följa med via tv-rutan eller datorn så går det lika bra, för det kommer sändas jättemycket online. Alla ska med som Göran Persson brukade säga. Alla kan följa med på en vecka med många härliga människor, läskeblask, seminarier, trivsamma stunder i solen, politik, glass, ministrar och partiledare i massor, berättar Marcus och fortsätter:

– Det speciella med Almedalen är att alla ämnen står i centrum. Oavsett vad man har för intresse inom våra 62 olika politikområden, så kan man ge sig den på att det finns ett seminarium någonstans som behandlar just det enskilda ämnet. Om det så är fyra trappor upp i ett gammalt skjul, tre tvärgator söderut från Sankt Hansgatan i Visby och regnet vräker ner, så kan man hoppa upp och sätta sig på att seminarierummet är till bredden fullt med intresserade åhörare, trots att man aldrig hört talas om ämnet tidigare. Ja ni förstår min poäng!  Sedan dyker det ofta upp något oväntat och stort ämne under Almedalen, som få hade kunnat gissa sig till tidigare.

Gamla valvakor och fisketurer

Vi ser ofta Marcus i morgonsoffan med “Marcus svarar och förklarar” och reseprogram med bland annat Ebba von Sydow. En fråga som slår mig är, hur hinner han koppla av? Till svar får jag att han gärna tar en sväng till gymmet, i joggingspåret eller ser på gamla valvakor och amerikanska filmer, gärna kombinerat med ett par Budapestbakelser och glass.

– Jag trivs med att vara online, jag vill gärna hänga med i nyheterna och det senaste som händer. Det är roligt och jag jobbar ju med mina största fritidsintressen – media och politik. Jag läser allt från Denver Post och South China Morning Post till The Times och Oskarshamns-Tidningen. Det blir mycket amerikansk media och gärna CNN, ABC, CBS, NBC och Fox News. Allt som har med politik att göra.

Men Marcus poängterar också att det är viktigt med semester. Han besöker ofta sina hemtrakter för att hälsa på familj och vänner. Förutom politik och media ligger fiske honom varmt om hjärtat.

– Jag tycker om att fiska, både under vintern och sommaren. Jag har alltid tyckt om att fiska hemma i Småland. Jag vann en bronsmedalj i SM i pimpelfiske för några år sedan, säger Marcus Oscarsson som gärna fiskar abborre och gädda. Fisken, den rensar han själv.

– När jag är ute och fiskar så har jag inte med mig mobilen över huvudtaget i båten för då är det fiske som gäller och inget annat. Så jag är inte alltid uppkopplad och går att nå.

Vilka är dina sommarpärlor i Sverige?

– Den småländska sommaridyllen är oslagbar. Kräftfiske, leka med hundarna och äta rabarberpaj med lättvispad grädde och glass är inte fel. Geografisk sett gillar jag även Öland och Las Vegas.  Det gäller att variera sig.

Marcus Oscarsson in action i TV4-studion.

Marcus Oscarsson in action i TV4-studion.

Marcus Oscarsson
Ålder: 40 år
Bor: Stockholm
Uppvuxen: Odensås utanför Virserum i Småland
Yrke: Journalist och politisk expertkommentator på TV4 inom svensk politik och utrikespolitik
Utbildning: Linnéuniversitetet, svensk-amerikanska Handelskammarens traineeprogram i USA, Regeringskansliets Aspirant- och Diplomatprogram, Tandem Leadership.
Bakgrund: Marcus Oscarsson har arbetat vid bland annat Finansdepartementet, Riksdagen och Statsrådsberedningen. Han gästföreläser sedan 2004 i statsvetenskap vid University of Denver i Colorado, USA, med fokus på EU, transatlantiska relationer och europeisk politik samt nationell politik i flera europeiska länder. Hans specialområde är USA och amerikanska presidentval. Han har även arbetat som Nordenkorrespondent för brittiska The Times, The Sunday Times och Daily Mail och som reporter vid The Daily Telegraph och nyhetsbyrån Global Post i USA och har bevakat flera president- och parlamentsval i Skandinavien. I Sverige har han verkat som lokalredaktör vid Smålands största dagstidning Barometern-OT. 2015 vann han Begriplighetspriset av kommunikationsbyrån PUBLIK och nominerades till Årets TV-personlighet i TV-priset Kristallen.
Intressen: Fiske, motion och styrketräning.
Oanad talang: Har SM-brons i pimpelfiske.

Text: Joline Ekman, foto: Daniel Ohlsson