Godare kyckling

Av publicerat

I ett samarbete mellan stjärnkocken Danyel Couet och La Belle de Frances är det kycklingen som är i fokus. Denna gång med fokus på hållbar djurhållning för att kycklingrätten på din tallrik ska bli den allra bästa.

Den stora skillnaden mellan en ”vanlig” kyckling och en La Belle de France kyckling är att den senare lever både längre och hälsosammare. Slakten sker efter 81 dagar jämfört med 31 dagar för en standardkyckling, härtill har den senare även tillgång till att vistas ute och föds upp på ett nyttigare foder.

– Tack vare att La Belle de France fåglar växer under längre tid och i naturlig takt får de en finare smak. Köttet är mörare tack vare att fåglarna rör sig utomhus så mycket vilket gör att det är enklare att tillreda och mindre risk att det blir torrt, säger Danyel Couet.

Vi bjuder även på ett recept signerat Danyel Couet:

All-in-one
4 personer

 • 1 hel La Belle de France gårdsmajskyckling, klippt i ryggen och uppfläkt
 • 1 dl vittvin
 • 2 msk olivolja
 • 3 vitlöksklyftor, pressade
 • 2 tsk salt
 • 1 tsk råsocker
 • 1 tsk svartpeppar
 • 1 msk chiliflakes
 • 2 msk paprikapulver
 • ½ msk malen korianderfrön
 • ½ tsk kanel, malen
 • ½ tsk kryddpeppar, malen
 • 1 krm nejlika, malen
 • 1 tsk citronsyra (pulver)
 • 8 potatisar, halverade eller klyftiga beroende på storlek
 • 1 zucchini, skuren bitar
 • 1 röd chili, tunt skivad
 • ½ dl svarta oliver
 • 12-14 steklökar, skalade och halverade
 • 1 citron, skuren i bitar
 • Olivolja
 • Salt och svartpeppar
 • 1 tomat
 • 1 vitlöksklyfta, skalad
 • 1 röd chili, urkärnad
 • 1 schalottenlök, skalad
 • Rivet skal från 1 citron
 • 2 krukor bladpersilja
 • 1 kruka basilika
 • 3 sardeller
 • 4-5 msk citronsaft
 • 1 msk kapris
 • 2 dl olivolja

Gör så här:

 1. Förbered marinaden till kycklingen genom att blanda ihop vittvin, olivolja, vitlök, salt, råsocker och svartpeppar. Lägg kycklingen i en påse och häll marinaden över den. Knyt och ställ i kylen minst 3h (helst över natten).
 2. Blanda ihop kryddningen bestående av chiliflakes, paprikapulver, korianderfrön, kanel, kryddpeppar, nejlika och citronsyra.
 3. Ta upp kycklingen ur påsen och torka den med hushållspapper. Strö över rikligt med kryddblandningen över och lägg på en ugnsplåt.
 4. Lägg potatis, zucchini, chili, oliver, steklökar och citron i en stor bunke och rör om med några matskedar olivolja, salt och peppar. Lägg upp på samma plåt som kycklingen och ställ in i ugn på 220 grader ca 45 minuter. Kontrollera att kycklingen är färdig intill benet.
 5. Lägg tomat, vitlök, chili, schalottenlök, citronskal, citronsaft, persilja, basilika, sardeller, kapris och olivolja i en matberedare och mixa väl. Smaksätt med salt och peppar. Servera till den färdiga rätten.

Av: Yvonne Gull