Region Västerbotten – med siktet inställt på den Botniska korridoren

Av publicerat

Med ett nyöppnat Västerbottenskontor i huvudstaden, en ökad satsning på Kvarkentrafiken och fokus på jämställdhet så hoppas Västerbotten kunna locka fler besökare och invånare. Det och mycket mer berättar INRIKES om när vi tar reda på vad som sker i regionen.

Sedan årsskiftet har Region Västerbotten ett eget kontor på Kungsgatan 60 i Stockholm. Syftet med lokaliseringen är att öka den regionala närvaron i huvudstaden och förstärka påverkansarbetet på nationell och internationell nivå.

– Den ökade regionala närvaron på nationell nivå hänger ihop med våra andra befintliga plattformar som vi jobbar med för att lyfta fram Västerbotten. Vi har ett behov av att öka exponeringen av Västerbotten som region och kontoret är ett sätt att förstärka vårt varumärke och skapa relationer med nationella aktörer inom riksdagen, departementen, företag och riksorganisationer, säger Anna Pettersson, regiondirektör för Region Västerbotten, som berättar att kontoret dels kommer att användas som en resurs vid påverkansarbetet och dels för informationsspridning.

Foto: Patrick Trägårdh

Foto: Patrick Trägårdh

– Kontoret är till för Västerbottens kommuner, företag och organisationer. Det fungerar som en mötes- och arbetsplats för Västerbottens aktörer när de är i Stockholm och vill stanna till på en lugn arbetsplats. På kontoret visas det västerbottniska värdskapet upp på ett vackert sätt – här kan man arrangera möten och konferenser i en Västerbotten-miljö. Vi har försökt inreda kontoret med färg, form och utsmyckning som kan associeras till Västerbotten, berättar Anna Pettersson.

På det hela taget hoppas regionen genom detta treåriga projekt, att utöver själva påverkansarbetet, få en bättre insyn i vad som händer i Stockholm samt stärka omvärldsbevakningen. Medfinansiärer till projektet är Skellefteå kommun, Umeå kommun, Företagarna Västerbotten och Skellefteå kraft.

– Vårt externa arbete kommer ta olika former som omvärldsbevakning, profilering av länets aktörer och styrkeområden, medfinansiering och ökade dialoger på nationell och europeisk nivå. Syftet är att lyfta upp Västerbottens aktuella frågor på agendan, säger Anna Pettersson och fortsätter:

– Att nå den nationella agendan betyder mycket och ger Västerbottens aktörer bättre förutsättningar att kunna samverka med näringsliv, organisationer och offentliga aktörer. Tidigare har vi saknat naturliga mötesplatser i Stockholm – kontoret hjälper oss i arbetet med att förmedla en aktuell bild av norra Sverige – den del vi lever och verkar i.

SONY DSC

Ökad exponering i Stockholm

Precis som alla regioner har Västerbotten både utmaningar och möjligheter. För att lösa utvecklingsfrågor som trafikinfrastruktur, kompetensförsörjning, energifrågor, goda levnadsvillkor samt innovations- och företagsfrämjande, hoppas regionen kunna samverka med andra aktörer.

– Genom att vara tillgängliga i Stockholm kommer vi skapa bättre förutsättningar för förståelse kring de utmaningar Västerbotten står inför. Vi har också möjlighet att lyfta upp våra styrkeområden, potential och kraft i regionen. Det finns mycket unik spetskompetens i Sveriges alla regioner som vi tillsammans kan hjälpas åt att lyfta upp – då kan Sverige utvecklas ännu mer, påpekar Anna Pettersson.

Anna Pettersson

Anna Pettersson, regiondirektör för Region Västerbotten.

Regionen har även andra plattformar för att exponera sig. En av dessa är Västerbotten på Grand Hôtel där temat för 2016 var ”Den hållbara platsen”. Under tre händelserika veckor flyttar regionen in på hotellet för att genom föreläsningar och seminarier visa upp sina styrkor tillsammans med kommuner, företag och organisationer. Utöver detta anordnar regionen också evenemanget Mötesplats Lycksele som går av stapeln i början av juni. Det hålls för fjärde året i rad och syftet är att locka dit intressenter och opinionsbildare för att skapa engagemang, samarbeten och debatt kring regionala utvecklingsfrågor, kompetensförsörjning, innovationsfrämjande och näringslivsutveckling i Västerbotten. Vid Mötesplats Lycksele hålls även ”utvecklingsverkstäder” där människor från hela länet kan vara med i Innovationsloopen och skapa företagsprototyper med koppling till aktuella samhällsutmaningar.

– Det är ett tillfälle för offentlig verksamhet, akademi, näringslivet och medborgare att träffas och diskutera aktuella frågor och finna lösningar på utmaningar. Några av de här lösningarna brukar blir så bra att de går vidare till produkter eller tjänster som så småningom leder till nya företag, berättar Anna Pettersson.
Vidare kommer Region Västerbotten i vanlig ordning att vara på plats under Almedalsveckan i Visby.

– Vi har en lokal på Novgorodgränd 1, där pågår det aktiviteter under hela veckan och på torsdagen kommer vi bland annat ha ett varumärkes-seminarium med hållbarhetsfrågor i fokus. Vi ordnar också boende till de Västerbottens-aktörer som vill åka till Almedalen, berättar Anna Pettersson.

Umedalens skulpturpark

Tack vare konstprojektet Umedalen Skulptur är Umedalsparken i dag en av länets största attraktioner med över 20 000 besökare varje sommar. Vad som gör Umedalen Skulptur unikt är framför allt konstsamlingens innehåll. De världsnamn som finns representerade på Umedalen brukar man vanligtvis möta i hårdbevakade internationella museisammanhang och biennaler.

Främja hållbara färjeförbindelser

Ett högaktuellt projekt är Midway Alignment of the Botnian Corridor – ett EU-projekt som ska främja förbindelserna mellan starka, snabbt växande, internationellt betydande regioner. Förbindelsen kommer att ske i form av en färja mellan Umeå och Vasa med ny miljövänlig drift. Den ska skapa nya möjligheter inom kompetensförsörjning, turism och handel för utveckling öst-väst. Projektet har i ett första steg fått drygt 50 miljoner från EU för att fortsätta utvecklingen. Syftet med projektet Kvarkentrafiken är att få en “rullande väg” mellan de två hamnarna som knyter ihop väg E12 och järnvägsspår. Färjan ska passa både som passagerarfartyg, bilfärja och fraktfartyg och dessutom vara bränslesnål.

– Det är ett arbete som är otroligt viktigt för oss, utvecklingen av trafikinfrastruktur är en fråga som är avgörande för norra Sveriges fortsatta utveckling och framtid. Vårt mål med Kvarkentrafiken är att uppnå en hållbar och långsiktig färjetrafik mellan Umeå och Vasa, som får positiva effekter för både norra Sverige, Finland och Norge. Regionerna Västerbotten och Österbotten har en lång tradition av handel, samarbeten och utbyte mellan människor, företag och organisationer – vi jobbar gemensamt för att etablera en stark bottnisk korridor, berättar Anna Petterson och fortsätter:

– EU har stor förståelse för projektet då de sammanlänkar tre länder: Sverige, Norge och Finland, men även övriga Europa. Det är främst ett multinationellt projekt och länken kan knyta ihop både gods och människor, som får en förbättrad möjlighet att flöda över vattnen och gränser.

Bildmuseet i Umeå.

Bildmuseet i Umeå.

Framtidens turism

Hav och kust, inland och fjäll, stad och landsbygd – Västerbotten är unikt med sitt sagolika landskap som tillsammans med kulturstaden Umeå årligen lockar tusentals turister. Besöksnäringen är en viktig resurs för regionen då den sysselsätter omkring 5 000 människor. Under de senaste åren har regionen lockat allt fler besökare. Det kan bland annat bero på att Umeå tillsammans med Riga utsågs av EU till Kulturhuvudstadsår 2014.

– Vi har fjällvärlden, levande städer, skogen, ett rikt kulturliv, jordbrukslandskapet, och kustlandet med hav och båtmöjligheter. Det är ett län med stor variationsrikedom som har mycket att erbjuda. Kulturhuvudstadsåret spelade en viktig roll för hela Västerbotten – och har gett ringar på vattnet. Vi har bland annat Guitars the Museum – som öppnade tack vare bröderna Åhdens samling gitarrer, under samma år. Det är ett intressant museum i Umeå som fått många internationella priser och utmärkelser, säger Anna Petterson.

Foto: M Ström

Foto: M Ström

Regionen har även Granö Beckasin – ett unikt hotellkoncept som ligger mellan Umeå och Lycksele. Här kan man bygga timmerflotte, bo i träd och äta västerbottnisk mat.

– Man har byggt hotellrum uppe i träden, som kallas fågelnästen. Ett annat spännande projekt som är Skellefteås nya kulturhus som kommer ligga mitt i centrala staden och vara en toppmodern och nyskapande mötesplats och konferensanläggning. Där ska Västerbottensteatern, Museum Anna Nordlander, Skellefteå konsthall och stadsbiblioteket ligga. Utöver det kommer föreställningar av både föreningar, professionella utövare och ideella aktörer vara på plats och berika stället. Detta skapar en ny reseanledning till Skellefteå och man har också tänkt bygga ett hotell i anslutning till kulturhuset. De första spadtagen är tänkta att tas under nästa år, nu pågår ett planerings och projekteringsarbete, berättar Anna Pettersson och fortsätter:

– Västerbotten har ett kulturarv som är starkt kopplat till berättartraditionen. Därför anordnas det varje år en Berättarfestival i Skellefteå, vilket fungerar som ett skyltfönster för Västerbotten. Vi har också flera pride-festivaler varje år som bland annat arrangeras i Umeå, Hemavan och Skellefteå. Det är vi väldigt stolta över – Västerbotten är en plats med mångfald, där det händer saker hela tiden.

Foto: Lars Bygdemark

Foto: Lars Bygdemark

På gång i region Västerbotten

 • Brännbollsyran. 26-28 maj, Umeå
 • Utemässan i Lappland. 27-29 maj, Lycksele
 • Mötesplats Lycksele. 1-2 juni, Lycksele
 • Stadsfesten. 29 juni-3 juli, Skellefteå
 • Gränshandelsmarknaden. 22-24 juli, Tärnaby
 • Motorveckan. 23-30 juli, Lycksele
 • Swedish Beach Tour. 18-20 augusti, Umeå
 • Swedish Beach Tour. 18-20 augusti, Umeå
 • Matfesten i Skellefteå. 25-28 augusti
 • Nordmaling Baroque and Beyond. 29 augusti- 7 september
 • Umeå fashinon week. 26 september-2 oktober
 • Umeå pride. 29 september 2016-2 oktober, Umeå

Kultur och nöje

 • Chokladfabrik
  Nu är Västerbottens första chokladfabrik etablerad på Västerslätt i Umeå. Jenny Berg är kvinnan bakom konceptet som sedan i höstas erbjuder sina besökare en upplevelse av ekologisk choklad med inslag av bär från de inhemska skogarna.
  Plats: Västerslätt, Umeå
 • Dorotea och Borgafjäll
  Där finns aktiviteter för alla årstider. Bland annat spana på livs levande björnar från en utkiksplats.
  Plats: Byvägen 5, Dorotea
 • Guitars the Museum
  Ett museum med en blandning av utställningar. Den främsta är deras världsunika samling av gitarrer.
  Plats: Vasagatan 18-20, Umeå
 • Hundspann i Ekorrsele
  Till byn Ekorrsele, 38 kilometer nordväst om Vindeln, kommer besökare från hela världen för att åka hundspann.

Av: Joline Ekman