Stockholm – aktivt utehäng

Av publicerat

Sommaren är här och de varma dagarna är det självklart att vi vill ta tillvara på värmen och stanna ute länge. Här bjuder vi på några tips till de som både vill göra något kul och njuta av en drink eller äta en matbit.

Så fort alla uteställen öppnat upp för säsongen blir stadsbilden en annan, och det blir nästa syndigt enkelt att slinka förbi en uteservering. För att du inte ska missa allt annat kul som finns att upptäcka tipsar vi här om tre fiffiga kombos – helt enkelt en aktivitet du kan göra innan du sätter dig ned på den där härliga uteserveringen.

Foto (höger): Henrik Trygg

Foto (höger): Henrik Trygg

Mälarpaviljongen – Efter klättringen

Utrusta dig med ett par bra skor och bege dig upp i Stadshusets torn för bästa utsikten över staden. Stadshustornet är 106 meter högt och halvvägs uppfinns även ett museum. Hit upp kan du faktiskt ta hissen om du vill spara på krafterna men resterande väg upp till toppen är det de smala slingrande trapporna som gäller.

Arkitekten bakom Stockholms mest kända byggnad i nationalromantisk stil är Ragnar Östberg som redan 1903 började skissa på byggnaden som skulle stå färdig 20 år senare. Här hålls Nobelmiddagen och här sammanträder Stockholms kommunfullmäktige. En guidad tur med all historia går också att boka in, men klättringen upp i tornet är vad vi rekommenderar.

Härefter är det bara att följa Norr mälarstrand längs strandkanten till den fiffiga uteserveringen Mälarpaviljongen som delvis ligger ovanpå vattnet. På land finns servering med ett lite större utbud, ute på pontonen är det mestadels dryck som erbjuds men det är fritt fram att slå sig ned var som. Ofta fullsatt och med god enkel mat. Listan på rosévin är också lång.

Adress: Norrmälarstrand 64

Foto: Henrik Trygg

Foto: Henrik Trygg

Strandbryggan – Ut på sjön och testa champagne på is

”Stan är full av vatten” är inte något ingen stockholmsbesökare lär missa. Vill du ut på vattnet rekommenderar vi gärna att du hyr en båt på Sjöcaféet. Här handlar det inte om några större fartyg utan om kanoter, kajaker och trampbåtar. Spänn på flytvästen och du tar dig ganska snabbt ut till Sjöhistoriska. Den ambitiöse paddlar på och tar sig ut till Fjäderholmarna.

Väl tillbaka på land är det Strandbryggan på andra sidan vattnet som lockar. Här är Stockholms enda vattenhål som serverar Moët Ice Imperial Rosé. En roséversion av fjolårets skräll.

Menyn är somrig och lockar med såväl ostron som halstrad lax och BBQ grillad cheeseburgare. Har ni fortfarande inte fått nog av vattnet går det att hyra en båt även här. För 13 500 kr erbjuds en privattur för upp till 12 personer i 2,5 timmar.

Moët Ice Impérial Rosé är den senaste versionen av champagne som ska serveras med is. Denna gång bjuds det på en fräsch sommardrink där Pinot Noir är den dominerande druvan. Med en dosage på 38 gram/liter kommer de fruktiga noterna till sin rätt. I glaset finner du toner av röda bär, fikon och nektarin i drycken som avslutas med rödgrapefrukt. Pst, det är bara här och på Kallis i Visby som denna dryck serveras i sommar.

Adress: Strandvägskajen 27

Foto: Erik Lernestål

Foto: Erik Lernestål

Hallwylska – Museibesök & innergårdshäng

Börja kvällen med att kika in i palatset skapat av Wilhelmina von Hallwyl i slutet av 1800-talet. I husets 2 000 kvadratmeter och 40 rum finns hennes enorma samlingar som regelbundet ordnas om på olika teman. En guidad visning ger dig tillträde till större delen av huset, dessa anordnas även utifrån speciella teman. Väljer ni att gå runt på egen hand är det endast paradvåningen som ni kommer in i – inte så illa det heller.

När besöket är avklarat är innegården den självklara nästa anhalten. Här finns café på dagtid och restaurang på kvällstid. Baren håller öppet sent och det är lätt att vilja stanna kvar länge här bland de tillhuvudsak mycket välklädda gästerna.

Adress: Hamngatan 4

Av: Yvonne Gull