I glaset just nu

Av publicerat

Sommarfesterna står som spön i backen och vi tipsar om de härligaste bubblorna att servera till maten, ge bort i och inte minst skåla med. Föredrar du stilla viner eller öl kommer du inte heller att bli besviken. Skål för sommaren!

Stilla kvalitetsviner från Sydafrika

Förgyll sommarens grillrätter med kryddig sydafrikansk syrah som med fördel serveras lätt kyld. Cuvée Ameena Syrah bjuder på fruktig doft och smak av mogna mörka frukter, timjan och oregano. Härliga tanniner som gör vinet perfekt till marinerat och grillat kött. Låt den stå i kylen någon timme innan servering.

Föredrar du vitt vin, är The Real McCoy Riesling vinet att satsa på. Ett vin som passar ypperligt till den mesta sommarmaten med doft av gröna äpplen och kvitten, fyllig smak av citrus och vita persikor, med tydlig fin syra.

Cuvée Ameena Syrah, nr 89495, 204 kr/750 ml och
The Real McCoy Riesling, nr 72209, 149 kr/750 ml

2 dryck

Utsökta italienska bubblor

De mousserande vinerna från Italienska Franciacorta är inte så kända i Sverige, så vill du bjuda på något utsökt och annorlunda, prova dessa! Mosnel Brut Satén är gjord på enbart gröna druvor och är torr och frisk som namnet antyder. Prova den till svenska fiskrätter toppade med forellrom och njut av smakkombon. En annan delikatess är Berlucchi ’61, ett vin gjort på 50 % chardonnay och 50 % pinot noir. Frisk, fruktig doft och aningen örtig smak. Servera till lättare kötträtter, eller njut av den som sällskapsdryck.

Mosnel Brut Satén 2011, nr 77408, 349 kr/750 ml och
Berlucchi ’61, nr 74322, 199 kr/750 ml

3 dryck

Designerförpackning till fashionistan

Ska du ge bort en flaska champagne till en fashionista i sommar, välj då med fördel Alexandre Bonnet Grand Reserve Brut eller Perlé Rosé som i år kommer i snyggaste presentförpackningarna signerade svenska modehuset Dagmar. Båda vinerna är torra och friska, Perlé Rosé har aningen mer sötma. Vinerna passar utmärkt till lätta sommarrätter och plockmat.

Alexandre Bonnet Grand Réserve Brut, nr 7555, 269 kr/750 ml och
Alexandre Bonnet Pérle Rosé Brut, nr 7471, 269 kr/750 ml

4 dryck

Och till ölälskarna!

För cirka två år skapade Södra Maltfabriken en öl som passade att dricka till Jura Whisky. Resultatet blev så lyckat att nu lanseras Södra Jura Island Glory, en ljus ekologisk öl som doftar och smakar allt som ett härligt sommaröl ska; citrus, kryddor, mustigt bröd och honung. Avnjut den välkyld till sommarsillen, mums!

Södra Jura Island Glory, nr 30405-03 19 kr/33 cl

Av: Amalia Gonzalez Stöckel, sommelier