Sverige – ett fantastiskt semesterland

Av publicerat

Sverige är populärt som semestermål. Vi blir allt fler som väljer att stanna hemma under semestern, och allt fler utländska turister börjar få upp ögonen för Sverige.

Förra året valde rekordmånga utländska turister att besöka oss. Enligt Tillväxtverket ökade de internationella övernattningarna med dryga tio procent jämfört med året innan. Populariteten håller dessutom i sig; antalet turistövernattningar från utlandet ökade med åtta procent jämfört med samma period förra året.
Vad är det då som lockar med Sverige. Visit Sweden, som marknadsför Sverige som resmål utomlands, har svaret: Vår natur och vår livsstil.

Stortorget i Gamla stan. / Foto: Jeppe Wikström

Stortorget i Gamla stan. / Foto: Jeppe Wikström

Vår kungliga huvudstad

Vi kan vara stolta över vår huvudstad. Utländska magasin tipsar gärna sina läsare om Stockholm; för att det går att bada mitt i stan, för dess vackra skärgårds skull – och för att många tunnelbanestationer är som konstinstallationer. Södermalm anses som särskilt cool.

Upplev Stockholm i sommar genom:

 • Kulinariska promenader. Följ med guidad matvandring mellan noggrant utvalda restauranger, barer, caféer och specialbutiker. Foodtours Stockholm erbjuder olika upplägg, med olika teman eller genom olika stadsdelar, där det bjuds på goda smakprover och intressanta historier om maten – allt kryddat med anekdoter från de ställen som besöks.
 • En joggingtur. Allt fler turister packar löparskorna för att uppleva mer av Stockholm – de vill både checka av de viktigaste attraktionerna och samtidigt uppleva staden ur medborgarnas perspektiv, som en ”local. Run with me Stockholm erbjuder olika olika springturer för turister i Stockholm.
 • Att inte köpa ett vykort. Stockholm bjuder på fantastiska vyer och natursköna promenader – något man förstås gärna vill fånga på bild. City Photo Tour erbjuder en fotoinspirerande tur till några av Stockholms mest fotograferade platsen. En erfaren fotograf ger dig tips och råd om hur du gör bilden bättre, och berättar om de platser som besöks. Det finns även turer med nattfotografering.

www.visitstockholm.se
www.cityphototour.com
www.foodtoursstockholm.se

Feskekörka i Göteborg är samlingsplatsen för alla som uppskattar färsk fisk och skaldjur. Här finns också högklassiga restauranger. / Foto: Tina Stafren

Feskekörka i Göteborg är samlingsplatsen för alla som uppskattar färsk fisk och skaldjur. Här finns också högklassiga restauranger. / Foto: Tina Stafren

Goa Göteborg

Göteborg är som en enda vänlig mötesplats. Det är en storstad i fickformat, allt du behöver finns i stort sett inom gångavstånd. Göteborgs skärgård anses dessutom som ett av världens vackraste vildmarksområde, och de idylliska öarna ligger bara en spårvagnsresa bort. Staden är även behändig på ett annat sätt – den internationella reseguiden Lonely Planet har rankat den som en av världens mest prisvärda städer.

Missa inte:

 • Musiken. Ullevi och Bruce Springsteen har en kärlekshistoria som går tillbaka till 1985. Sammanlagt har han gjort tio spelningar i Göteborg. När: 25 juni, 27 juni samt 23 juli.
 • Maten. Ingen annan stad i Sverige är lika hyllad och känd för sitt utbud av fisk och skaldjur som Göteborg. Här finns även sju restauranger som har förärats med en stjärna i krogbibeln Guide Michelin. För en stad i Göteborgs storlek är det unikt med så många stjärnkrogar och utmärkelserna har satt staden på den internationella matkartan.
 • Kulturåret. Kulturåret 2016 är en del i jubileumssatsningen som kommer att leda fram till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021. Målet är att göra Göteborg till en ännu bättre stad och erbjuda mer kultur till fler. I sommar står bland annat den tioårsjubilerande festivalen Way Out West på programmet liksom Kulturkalaset ( där allt är gratis) och Göteborgs konstmuseums stora utställning Gränslöst, där 1700-talskonst möter nutida konsthantverk, mode, design och populärkultur.

www.goteborg.com

Kronovalls vinslott. / Foto: skane.com

Kronovalls vinslott. / Foto: skane.com

Österlen – Sveriges Provence

Österlen brukar kallas Sveriges Provence. Kom hit och upplev naturen med milsvida stränder, pittoreska fiskebyar och djupa bokskogar. Här finns också spännande historiska platser, prunkande trädgårdar och parker. Österlen är dessutom fylld av gastronomiska upplevelser – där både tradition och nytänkande hyllas. Bästa sättet att upptäcka landskapet är att ta sig runt med bil – eller varför inte cykel?

Se & göra:

 • Själva sinnebilden av Österlen hittar du i Brösarp, vid de där undersköna, böljande backarna med fridfullt betande kor. I övrigt är Haväng, strax ovanför Kivik, en av de mest mest natursköna platserna på den skånska ostkusten. Haväng ingår i ett naturreservat som sträcker sig från fiskeläget Vitemölla i söder till Verkeåns mynning i norr. Området är mycket populärt inte minst tack vare sin fina badstrand.
 • I bästa barockstil reser sig Kronovalls Vinslott ur Österlens böljande landskap. Ett besök här börjar med en historisk resa – och fortsätter sedan in i matens underbara värld. Matfilosofin lyder: Ju närmare slottet, desto bättre. Det mesta är därför närodlat, och kommer max två mil från slottet.
 • Vad vore Österlen utan sina loppisar? Under framför allt juli och augusti finns det loppisar att besöka varje helg. Kolla loppiskartan.se, svenskaloppisar.se, antikochloppisguiden.se för datum och tider.

www.visitystadosterlen.se
www.visitskane.com

Treehotel strax utanför Luleå.

Treehotel strax utanför Luleå.

Äventyr i norr

Norrlands natur är fantastisk, med höga berg, strida älvar, små kalla fjällbäckar, sjöar, hav, skog och vildmark. Men glöm inte städer som Luleå, Umeå och Kiruna med coola restauranger, barer – och kanske framför allt hotell.

3 X Bo:

 • Koncepthotellet Treehotel strax utanför Luleå har gett begreppet ”mitt i naturen” en ny innebörd: Vad sägs om att bo i ett enormt skatbo, ett ufo som landat bland trädkronorna eller en kub med spegelglas? Hotellet bjuder på ett udda men stilfullt boende. Delikatesser från det norrländska skafferiet och svensk husmanskost serveras på Brittas pensionat.
 • Stora Hotellet i Umeå har blivit ett besöksmål i sig. Hotellet utsågs till ett världens bästa nya boutiquehotell av Boutique Hotel Awards när det öppnade 2014. Här känns det som att kliva tillbaka i tiden och går ombord på ett skepp till havs, fyllt med skatter och unika karaktärer. Varje objekt bär på en gömd berättelse.
 • När det vackra ishotellet i Jukkasjärvi har smält och runnit ner i Torne älv, är det friluftsliv och midnattssol som gäller. Prova också “stand up paddling” i Torne älv, cross country biking, och “zip line” (linbana). Avsluta dagen med drinkar i isglas i den berömda isbaren.

www.treehotel.se
www.icehotel.se
www.storahotelletumea.se

Vy över Kosterhavet. / Foto: Lars-Ove Loo

Vy över Kosterhavet. / Foto: Lars-Ove Loo

Västkustens pärlor

Västkusten betyder sol och salta bad och små charmiga pärlor till städer. Ett besök längs västkusten innebär också mäktiga naturupplevelser på – och – i det mäktiga havet. Kom ihåg: Boka boende i tid.

Se & göra:

 • Smögen är sol och bad och uteliv. Utbudet av butiker, kaféer, krogar och restauranger på den berömda bryggan är stort och här finns något för alla smaker. Närliggande Kungshamn är ett lugnare alternativ.
 • Pittoreska Marsstrand är en världsmetropol för alla som älskar segling och skärgårdsliv. Stena Match Cup Sweden är ett av Sveriges största publika evenemang och en av tio VM-deltävlingar för herrar i World Match Racing Tour. Här ligger också Carlstens fästning.
 • Varberg har en lång tradition som kurort och ett besök på det palatsliknande kallbadhuset känns som ett måste.
 • After Beach på Hotel Tylösand strax utanför Halmstad är ett begrepp. Varje dag, hela sommaren, med start klockan fyra är det fullt ös på Solgården då dagens band gör entré på scenen.
 • Kosterhavet är Sveriges första marina nationalpark.
 • Årets fiskehöjdpunkt är fisket efter havets svarta guld: hummern. När: 26 september.

www.vastsverige.com
www.kosterhavet.se

Siljan, Dalarna. / Foto: www.siljan.se

Siljan, Dalarna. / Foto: www.siljan.se

Dalarna i våra hjärtan

Midsommar ska firas i Dalarna. Punkt. Men det finns annat att göra i det sagolikt vackra landskapet. Särskilt Siljansbygden bjuder på massor av kulturupplevelser. Folkmusiken med program som Musik vid Siljan och Binsgsjöstämman är självklara sommarupplevelser, liksom en konsert i Dalhalla, det gamla kalkbrottet utanför Rättvik. Dansbandsveckan i Malung är en upplevelse av annat slag. Ett besök vid Zorngården respektive Carl Larsson-gården är också att rekommendera.

3 x Dalatips:

 • En promenad i den ljuva dalanaturen är fullt tillräcklig – men annars är Orsa Rovdjurspark, i Grönklitt, ett annat sätt att lära känna Dalarnas natur. Det är Europas största rovdjurspark med en unik möjlighet att betrakta djuren i deras naturliga miljö. Här lever björn, varg, lo, berguv och järv sida vid sida.
 • Dalhalla, den spektakulära konsertarenan mitt ute i Rättviksskogen fascinerar såväl publik som artister. Lagunens smaragdgröna vatten och dramatiska klippväggar bidrar till konsertupplevelser utöver det vanliga. Som operascen uppfattas den som helt unik i världen, och i augusti spelas Carmen vid tre tillfällen, helt producerad för kalkbrottets unika förutsättningar. Andra artister i sommar är bland andra Neil Young och Mando Diao.
 • Även om det finns många olika varianter på dalahästen runt om i Dalarna, är det i Nusnäs strax söder om Mora som den ”riktiga” hästen tillverkas. Ungefär 200 000 hästar tillverkas där varje år och distribueras till stora delar av världen.

www.visitdalarna.se
www.dalhalla.se

7.Visby_fran_havet

Magiska Gotland

Gotland är magisk, oavsett om man kommer dit för att utforska pittoreska Visby, upptäcka Fårös säregna natur eller leva strandliv. Maten är ett annat skäl att bege sig till Gotland – prova gärna gotländska delikatesser som saffranspannkaka, kroppkakor och glödhoppa. Gotland stoltserar också med hela 17 restauranger i White Guide 2016. Gotland är dessutom medeltid, politik och opera.

Gotländska specialiteter:

 • Almedalsveckan, har utvecklats till att bli Sveriges största politiska mötesplats. Öppenheten och tillgängligheten under veckan är unik både för Sverige och övriga världen. Alla är välkomna och ordet är fritt. När: 3–10 juli.
 • Medeltidsveckan, är ett eldorado för alla som gillar tornerspel, marknader och gatuteatrar. Festivalen pågår huvudsakligen i Visbys sagolika medeltida miljöer, men även på den gotländska landsbygden. Tornerspelen är veckans mest spektakulära och populära evenemang (man kan även se tornerspel under övriga sommaren, både i Visby och på landsbygden). När: 7-14 augusti.
 • Opera på Gotland ger sin andra produktion vid två tillfällen i juli, i S:t Nicolai Ruin: Puccinis tragiska kortopera Syster Angelica. Richard Söderberg regisserar. När: 27 och 28 juli

www.gotland.net

Yoga på Copperhill Mountain Lodge i Åre.

Yoga på Copperhill Mountain Lodge i Åre.

Fjällvärlden

Våra svenska fjäll bjuder på fina upplevelser även sommartid – från spa till vildmarksäventyr:

3 x fjälläventur

 • Upplev riktig vildmark längs Kungsleden, som sträcker sig drygt 400 kilometer mellan Abisko i norr och Hemavan i söder. Leden, som passar såväl nybörjare som rutinerade vandrare. Längs större delen av Kungsleden finns övernattningsstugor som drivs av Svenska turistföreningen. Mellan Kvikkjokk och Jäkkvik finns dock inga stugor, men här går utmärkt att tälta.
 • Fjällvärlden breder ut sig utanför panoramafönstren, behandlingsrummen är placerade i en kåta och massagen görs med en olja som är utvunnen av lågväxta fjällrenar – designhotellet Copperhill Mountain Lodge i Åre har låtit den sydsamiska kulturen stå modell för sitt prisbelönta spa. Och det är förstås också samiskt konsthantverk som är förlagan till inredningen. Såväl hotell som spa har vunnit flera utmärkelser.
 • Den lilla fjällorten Bydalen några mil från Åre, är för många en oupptäckt pärla. Men har du väl kommit hit kommer du alltid tillbaka. Bydalen är lugnet självt – men här erbjuds också många aktiviteter och äventyr för den som vill, och sommartid är fisket det centrala. Här samlas flugfiskare år efter år för det mycket fina fisket i Dammån.

www.bydalsfjallen.se
www.copperhill.se
www.svenskaturistforeningen.se

Med kanot i centrala Malmö.

Med kanot i centrala Malmö.

Sköna Malmö

I Malmö blandas historia med skönt uteliv. I nära två månader anordnas exempelvis Sommarscen Malmö, med ett digert program av musik, film och teater på olika plaster i stan. Plånboken behövs inte, här gäller ”alltid under bar himmel, alltid med fri entré”. I Malmö är det dessutom alltid nära till ett dopp i havet.

Miniguide till Malmö:

 • Turning Torso syns på långt håll – och den spektakulära byggnaden är värd en titt på nära håll också. Torson är en del av Västra Hamnen, som också är värd ett besök.
 • Malmöhus Slott är Nordens äldsta bevarade renässanslott, och här ligger även Malmö Museer med utställningar som berättar om historia, teknik, sjöfart och natur.
 • S:t Petri kyrka är Malmös äldsta byggnad, den grundlades redan i början av 1300-talet.
 • Lilla Torg förvandlas om sommaren till en stor uteservering. Här finns mat och dryck för de flesta smaker. I närheten ligger också några av Malmös bästa nattklubbar.
 • Njut av vedeldad bastu och salta nakenbad i Ribersborgs kallbadhus. Badet har skilda dam- och herravdelningar.

www.malmotown.com
www.visitskane.com

I Glasriket, Småland.

I Glasriket, Småland.

Mångfald i Småland

Djupa trolska skogar, tusen blänkande sjöar, spännande högland och en öppen kust mot havet – det är just mångfalden, det breda utbudet för både stora och små, som är Smålands själ: Vandra, dyk i havet, lär dig glasblåsningens ädla konst – och vaska guld.

Se & göra

 • Bli glasblåsare för en stund på Kosta Glascenter. Tillsammans med en glasblåsare får du forma den gyllene glasmassan och se ditt mästerverk växa fram.
 • Blomsterkonstnären Tage Andersens drömlika trädgård och kulturcentrum Gunillaberg utanför Bottnaryd är ett måste; det är konst, kultur, natur och magi i skön förening.
 • Ta med familjen och vaska guld i Ädelfors, där Sveriges första guldgruva ligger. Erfarna guldgrävare visar hur det går till. Det ni vaskar fram får ni ta med er hem.

www.visitsmaland.se

Av: Kina Andersson, foto (första bilden): Henrik Trygg