Måns Zelmerlöw – kliver in i Eurovision-bubblan

Av publicerat

Mångsysslaren Måns laddar just nu för att ikläda sig rollen som programledare för Eurovision. I dag har dock musiken nyckelrollen i hans karriär, men entreprenörskapet lockar likväl som engagemanget för utsatta barn och ungdomar.

En del människor är födda med en stark självkänsla och tydlig vinnarinstinkt. Inte Måns Zelmerlöw. Som liten var han plågsamt blyg och skulle aldrig ha kommit på tanken att uppträda inför publik eller sjunga och dansa inför miljonpublik på tv. Under uppväxten var det sport som gällde och han fantiserade om att bli tennisproffs.

Efter gymnasiestudier på musiklinjen flyttade han som 18-åring från Lund till Stockholm för att satsa på sång och musik. 2005, när han var 19 år, medverkade han i Idol. Han vann visserligen inte, men han skapade sig ett namn, fick skivkontrakt och efter flera framgångsrika album och hitsinglar, Allsång på Skansen, vinst i Let’s Dance och framgångsrika turnéer är Måns Zelmerlöw i dag en av våra allra mest folkkära artister. Populariteten blev självkart ännu större när han förra året vinsten i Eurovision Song Contest för Sveriges räkning med låten ”Heroes”. I år är Sverige värdland och den14 maj är det final på Globen i Stockholm. Måns är programledare tillsammans med komikern Petra Mede. Showen direktsänds i hela Europa:

– Det ska bli oerhört roligt, säger Måns när han ringer upp INRIKES från en hamburgerrestaurang på Kungsholmen i Stockholm. Det kommer att bli en show utan dess like och jag ser verkligen fram emot att arbeta med Petra. Hon är så himla duktig och rolig att det smittar av sig och hon gör mig rolig också – så alltihop kommer att bli superbra!

Måns Eurovision

Foto: Janne Danielsson/SVT

Det känns overkligt för Måns när han tänker tillbaka på förra årets Eurovision-final i Wien.

– Det känns som att det var någon annan är jag som var där och sjöng och plötsligt fick reda på att jag vunnit Eurovision Song Contest. Det har nog fortfarande inte sjunkit in.

Nu är det dock färdigtävlat för Måns på ett tag. Nu gäller det att spinna vidare på framgångarna och bygga sig ett namn internationellt. Det senaste året har han fullföljt flera Europaturnéer. Han är precis hemkommen från London där han uppträtt på ett evenemang arrangerat av Svenska handelskammaren.

– Det var jätteroligt. Jag har varit mycket i London och Europa de senaste året och jag trivs jättebra där.

Måns popularitet i Europa växer. Största chocken fick han i Paris.

– Vi kom till ett slutsålt spelställe i Paris och hela publiken kunde varenda låt från vartenda album jag släppt. Det var helt fantastiskt. Samma sak i Amsterdam, publiken var helt galen där också. Så både Paris och Amsterdam är nog mina favoritstäder att uppträda i. Det kommer att bli fler internationella turnéer framöver. Jag släpper en ny EP i samband med Eurovision i maj och sedan drar jag ut på sommarturné i Sverige och Europa.

När han är hemma i Stockholm tillbringar han helst tiden i stadsdelen Kungsholmen.

– Jag har bott här i tre år och jag har blivit frälst. Kungsholmen är vackert och allting finns här, det är som en stad i staden. Jag har sommarställe ute på Ekerö, i Stockholms skärgård, så där spenderar jag en stor del av min fritid.

Måns tränar mycket, spelar tennis och padel fler gånger i veckan. Padel ligger extra nära till hands eftersom Måns är delägare i padelhallen PDL Centre i Frihamnen.

– Padel är fruktansvärt roligt, det är en racketsport som är en blandning mellan tennis och squash. Det är som att spela tennis fast med väggar du få använda. Jag och tennisspelaren Jonas Björkman startade PDL Centre för ett cirka ett halvår sedan. Jag är ofta där och spelar.

Måns beskriver sig själv som ambitiös och hårt arbetande och varje ny arbetsdag är unik.

– Jag har inga särskilda rutiner förutom nattpromenaden med min hund. I övrigt är allting på olika tider och det är väldigt olika vad jag gör från dag till dag.

Nattpromenaden sker kring midnatt. Då är staden tyst. Inga fans eller fotografer väntar utanför huset och Måns och labradoren Messi får vara ifred.

– Jag kan vara hyfsat anonym i Stockholm. Det klart att det kommer fram folk och ber om att få ta en selfie med mig och det har jag inget emot. Det enda jag kanske undviker är att gå på Drottninggatan i rusningstid, men i övrigt är det inga problem. Fansen är oftast väldigt trevliga. Många i min egen ålder kommer fram och säger att de gillar låten ”Should Have Gone Home” och andra kan komma fram för att tacka för antimobbingkampanjen som jag gjorde i samband med Melodifestivalen och vinnarlåten ”Heroes” i fjol.

Måns är aktiv på sociala medier som Twitter, Facebook och Instagram, men är inte överdrivet förtjust i att marknadsföra sitt personliga varumärke på det sättet.

– Jag försöker att vara lagom aktiv. Jag har inget större behov av att lägga ut allt jag gör på sociala medier utan jag tycker att det räcker med en uppdatering per dag om vad jag gör med någon kul bild. Har jag något jag vill säga eller en bild jag tycker blev bra så kan jag lägga upp den, annars får det vara. Det kan lätt bli för mycket annars.
Måns är en förebild för många, något han inte har något emot.

SVT-EUROVISIONSONGCONTEST-2016-E00-53ee

Tillsammans med Jonas Björkman driver Måns stiftelsen Zelmerlöw & Björkman Foundation som verkar för en bättre värld för utsatta barn och ungdomar. Målsättningen är att skapa förutsättningar för barn och ungdomar att utveckla sin inre drivkraft och att utbilda ansvarstagande individer som väljer att ge tillbaka till sitt samhälle.

– Vi startar och driver skolor i Afrika, och gör events här hemma där vi drar ihop pengar till våra skolor. Det är fantastiskt att kunna få ha den påverkan på barn och ungdomars liv. Att kunna göra skillnad. Jag är tacksam över att jag har nått en position där jag faktiskt har möjlighet att påverka och sprida ett bra budskap.

Zelmerlöw & Björkman Foundation har tre skolor i Sydafrika, en i Kenya och bygger en just nu i Etiopien.

– Jag brukar åka och besöka skolorna ett par gånger om året. Det är helt fantastiskt att träffa eleverna i de här skolorna. De har så mycket glädje och framtidstro trots de förutsättningar de lever i. Jag känner mig privilegierad över att få vara delaktig i deras framtid.

Måns är idol för miljoner och på frågan om han själv träffat någon av sina barndomsidoler blir han tyst och funderar en kort stund innan han berättar om ett idolmöte som gjorde ett stort intryck på honom.

– För några år sedan var jag och handlade i Östermalmshallen i Stockholm och Benny Andersson kom fram till mig när jag stod i kassan och skulle betala. Han sa:

– Förlåt jag vill inte störa men jag ville bara tacka för att du är en artist som ger så mycket på scen, för jag tycker att det är så ovanligt att se idag, sedan gick han och jag stod där och kunde inte få ur mig ett enda ord. Haha! Mötet med ABBA-Benny var ett av de mest minnesvärda ögonblicken i mitt liv!

2583930

Måns älskar sång och musik och sitt liv som artist, men i framtiden se han att musiken blir mer som en hobby och att han kan försörja sig på en passiv inkomst från något annat.

– Jag har affärssinne och det tror jag är viktigt när man arbetar som jag gör. Jag tycker det är hur intressant att driva bolag som helst och jag tycker att företagande är väldigt roligt. Jag har startat flera företag utanför musikbranschen och det tänker jag fortsätta med. Kanske i framtiden ska musiken fortfarande vara i fokus men kanske inte nödvändigtvis behöver försörja mig. Jag kommer på nya idéer hela tiden – det kan handla om allt från att starta fler padelcenter, olika app-idéer till att starta en korvkiosk på Arlanda.

Den närmaste tiden är det dock endast Eurovision som gäller. Det är ett oerhört detaljerat förberedande arbete för en direktsänd show av den här storleken.

– Jag ser fram emot att kliva in i Eurovisionbubblan igen. När jag var nere i Wien och tävlade förra året så var det intervjuer från morgon till kväll och jag hann aldrig riktigt njuta av bubblan och uppleva den på riktigt. Men det tror jag att jag kommer att få det den här gången. Jag tror att jag kommer att njuta av varje sekund.

Måns lovar att Eurovison-showen kommer att bjuda på många spännande överraskningar.

– Det kommer att bli så fruktansvärt bra, säger han med stark övertygelse i rösten. Sverige är ett väldigt duktigt TV-land Sverige och när vi har de allra bästa på varje position så känns det som att vi kommer att kunna prestera något alldeles i hästväg!

Måns är övertygad om att Frans, som sjunger Sveriges bidrag, kommer att göra bra ifrån sig.

– Jag har inte gett honom några goda råd. Jag tror inte att han behöver det. Snarare tvärtom. Han ska gå upp på scenen och vara precis så genuin och så mycket sig själv som han var i Melodifestivalen, då kommer det att gå galant.

När Måns blickar sådär fem år framåt har han ganska tydliga mål i sikte.

– Om fem år har jag gjort mig ett namn i Europa och kanske även utanför Europa, säger han avslutningsvis. Jag turnerar runt i hela världen. Jag har gjort min första film. Kanske har jag en liten familj också. För närvarande hinner jag inte med att ha någon fast flickvän. Familj får bli en del av nästa kapitel i mitt liv.

Måns Eurovision

Foto: Janne Danielsson/SVT

Måns Zelmerlöw
Ålder: Fyller 30 den 13 juni
Yrke: Artist, programledare, dansare.
Bakgrund: Född och uppvuxen i Lund. Båda föräldrarna är läkare. Kom femma i musiktävlingen Idol 2005. Vann Let´s dance”2006. Har spelat huvudroller i musikalerna ”Grease”, ”Footloose” och ”Romeo och Julia” och varit programledare för bland annat Allsång på Skansen. Vann Eurovision Song Contest 2015 med låten “Heroes”. Har gett ut fem album, varav den senaste, ”Perfectly Damagaed” har gjort honom ett namn i Europa.
Aktuell: Med nya singlen “Fire In the Rain”, släpps 5 maj, och EPn med samma titel som släpps i början av juni. Programledare i Eurovision Song Contest 2016 som sänds från Stockholm SVT1 lördag 14 maj.

6 snabba
Lyssnar på: Coldplay, Muse, John Legend, John Mayer.
Läser: Jo Nesbøs nya ”Midnattssol”
Spelar: Padel, tennis, fotboll, pingis, golf – allt som innehåller en boll.
Modestil: Just nu gillar jag polotröjor och mycket svart.
Alltid i handbagaget: En bok, laptop och hörlurar med noise reduction.
Smultronställe i Sverige: Bjärehalvön i Skåne, där mina föräldrar har haft sommarställe i hela mitt liv. Jag älskar att vara där på somrarna.

Av: Monika Agorelius, foto (första bilden): Per Kristiansen