Skåne – sätter Sverige på världskartan

Av publicerat
Turning Torso

Den svenska södern listas i år som ett av världens topp-tio mest intressanta resmål. Här möts du av ett gastronomiskt matparadis med stjärnkrögare och vackra vandrings- och cykelleder längs med den skånska landsbygden. Inrikes har nosat upp vilka guldkorn som lockar turister till regionen.

Satsningen på en starkare marknadsföring har lönat sig för regionen. Men hjälp av gränsöverskridande samarbeten har Öresundsregionen blivit både attraktivare, godare och grönare att besöka för aktiva livsnjutare från hela världen.

– Vi arbetar året runt med att stärka kommunikationen och marknadsföra regionen. Skåne har den högsta turismtillväxten i Sverige bortsett från Stockholm, vilket innebär att vi har stor medvind i utvecklingen och en utbredd kännedom, säger Pia Jönsson-Rajgård, vd för Tourism in Skåne och förklarar att de arbetar mycket med att stärka mat- och dryckeskulturen i regionen:

pia_jonsson_rajgard_SV

Pia Jönsson-Rajgård, vd för Tourism in Skåne.

– Vi lyfter fram duktiga mataktörer, småskaliga och innovativa restauranger samt dryckesproducenter för besökare. Både nationella och internationella besökare vill aktivera sig i naturen och vi satsar därför mycket på utomhusaktiviteter i form av vandring och cykling.

I regionen finns bland annat Skåneleden – en 117 mil lång vandringsled som lockar både utländska och svenska turister. Nytt för i år är att Svenska Turistföreningen som värd, Event in Skåne och Helsingborgs Stad ska arrangera Europas största vandringsevent i Skåne. Evenemanget Eurorando äger rum i september och väntas locka mellan 500 och 7000 deltagare från hela Europa. Regionen har också skapat olika teman inom vandring där man kan välja mellan natur-, havs- och stadsvandring.

– Vi har mobiliserat nästan hela Skånes vandringsutbud – 26 kommuner i Skåne och några kommuner i Danmark. Det blir ett jättestort event där vi får se vandrare över hela Skåne under en hel vecka, säger Pia Jönsson-Rajgård och berättar att regionen under föregående år tillsammans med Halland och Göteborg invigde Kattegattleden som sträcker sig från Helsingborg till Göteborg, vilket blivit en väldig succé. I juni kommer regionen tillsammans med Kronoberg och Blekinge även att inviga en cykelled –Sydostleden som löper från Simrishamn till Växjö.

Vandring

Skåne – ett hett resmål 

Om du är en gastronomiskt kick-sökare ska du lämna Köpenhamn och resa över Öresundsbron till Skåne, skriver tidningen New York Times och listar Skåne som den nionde mest intressanta platsen på jorden just nu. Den svenska södern sätter Sverige på världskartan och lockar mer än den historiska staden Hangzhou i Kina och den tropiska ön Guadeloupe.

– Vi har ett stort och spännande mat- och dryckesutbud när det kommer till de småskaliga och lokalproducerade köken. Vi är naturligtvis tacksamma för utmärkelsen att Skåne listas på nionde plats av 52 som en av de destinationer man ska besöka under 2016, säger Pia Jönsson-Rajgård och får medhåll av Bodil Rosvall Jönsson, näringslivschef i Region Skåne och vd för Business Region Skåne, som berättar att hon är väldigt glad att Skåne tas upp av tidningen:

Bodil Rosvall Jonsson_SV

Bodil Rosvall Jönsson, näringslivschef Region Skåne och vd för Business Region Skåne.

– Det är fantastiskt att vi blivit utsedda av New York Times som en väldigt intressant plats att besöka. Det betyder mycket för Skåne men också för Sverige – vi har otroligt mycket att erbjuda här och vi kan se hur besökarna söker sig till våra spännande vandringsleder. Många besökare lockas även av våra golfbanor och de vill prova på den skandinaviska maten.

I artikeln lyfts Malmö upp som en spännande matstad med restauranger som nyöppnade Bord 13 och Bastard. Skånes kreativa landsbygd omnämns även med sina ekologiska odlingar och snustillverkningar. Extra hyllad blir stjärnkocken Daniel Berlin med sin restaurang i skånska Tranås – en restaurang i världsklass där de själva odlar det mesta som serveras på tallriken. Regionen har även en rad andra fantastiska mat- och dryckesaktörer som Talldungen och Erikstorps Kungsgård samt Kiviks Musteri och Nordic Sea Winery.

ESS blir en av världens främsta forskningsanläggningar och ska stå klar 2019.

ESS blir en av världens främsta forskningsanläggningar och ska stå klar 2019.

Världsunika forskningsanläggningar

I Lund byggs just nu två helt unika forskningsanläggningar som kommer bli världsledande inom materialvetenskap. Anläggningarna Max IV och ESS skapar tillsammans nya förutsättningar för materialforskning på partikelnivå och är unika i sin utformning och kapacitet.

– En av de riktigt stora händelserna i regionen är invigningen av Max IV, vilket kan ses som startskottet för Skåne och Sverige att bli det nya centret för forskning inom området. Invigningen sker på årets ljusaste dag och timme – med anledningen att det är en anläggning där man kan se materialet i väldigt starkt ljus. Det är en stor händelse som intresserar akademin och industrin, säger Bodil Rosvall Jönsson och berättar att anläggningarna väckt stor uppmärksamhet internationellt.

Lokalproducerad mat

Skånska mathantverkare lockar med lokalproducerad mat. / Foto: Mickael Tannus

Anläggningen ESS invigs 2019 och kommer tillsammans med Max IV få stor betydelse för Skåne och Sverige. Forskningen ska bidra till ny kunskap inom områdena funktionella material, molekylär bioteknik, energiteknik, nanovetenskap, geologi, miljöforskning och medicin.

– Vi kommer lära oss nya saker om celler, människan och material samt utveckla nya mediciner och tunna material. Dessa anläggningar är de mest avancerade och bästa i världen inom området och det kommer vara forskare från hela världen som arbetar här, framhåller Bodil Rosvall Jönsson och berättar att forskningen kommer stärka den svenska industrins konkurrenskraft och locka företag till Skåne.

Satsningen är en av de största investeringarna som Sverige och Europa gör i forskningsanläggningar och det svenska näringslivet samt akademi arbetar nu hårt för att skapa ett strakt ekosystem runt anläggningarna. Finansieringen görs av en rad olika länder i Europa och kostar cirka 18 miljarder kronor. I denna summa står Sverige för cirka 8 miljarder kronor.

Stora utmaningar

Regionen har under en tid haft höga flyktingströmmar som har orsakat en tuff arbetsbelastning för kommunerna.

– Situationen har varit mycket allvarlig och det har varit svårt för kommunerna att hantera den stora volymen, men de har klarat av den hårda arbetsbelastningen, även om det inte varit hållbart på lång sikt. Nu är det viktigt att vi blickar framåt och hittar en struktur och lösning så vi kan välkomna fler medborgare till vårt land på ett klokt sätt, säger Bodil Rosvall Jönsson och förklarar att när ID-kontrollerna infördes skapade det i sin tur problem för alla dagpendlare mellan Sverige och Danmark:
– Öresundsregionen är en integrerad arbetsmarknad mellan Sverige och Danmark och det är väldigt stora mängder människor som pendlar varje dag. Det innebär en ansträngning för individen och är en utmaning vi står inför nu.

Cykel

Internet of Things

Ett område som regionen satsar mycket på är Internet of Things (loT) som är ett samlingsbegrepp för den utveckling som innebär att maskiner, fordon, gods, hushållsapparater, kläder och människor, förses med små inbyggda sensorer och processorer. Tekniken bidrar till att stärka kunskapen och kompetensen kring ett uppkopplat samhälle. Regionen har i dag ett framgångsrikt telecom kluster kring Malmö och har länge varit framgångsrika inom tekniken. Bluetooth uppfanns bland annat i Lund och Öresundsregionen satsar nu stort på loT.

– Genom den starka kompetensen som finns kring Lund har både IBM och Bosch etablerat sig i Malmö i år. Det har skapat hundratals arbetstillfällen och stärker vår region. Vi ser stora möjligheter med digitaliseringstrenden och många bolag är intresserade av att etablera sig i regionen, säger Bodil Rosvall Jönsson.

Av: Joline Ekman