Kalkbrott blir kraftfullt konstverk

Av publicerat

Konstnären Mike Nelson skapar minnesvärd konst igen. Genom att återanvända det väldiga betongverket ”408 ton ofullständig geometri”, som prydde Malmö Konsthall 2012 skapar han ett nytt verk i Kalkbrottet i Limhamn.

Konstverket ”Imperfect Geometry for a Concrete Quarry” är gjort av 3 500 betongblock utlagda i ett geometriskt mönster, inspirerat av den orientaliska konstens suggestiva och gåtfulla mönster som möter den västerländska konstens rationella minimalism. Varje block bär i den råa betongytan spår efter sin egen produktionsprocess och placeringen i Kalkbrottet är genial. Kloss för kloss har lagts ut som ett offentligt konstverk i kalkbrottet – prefekt då brottets kalksten är en av de främsta beståndsdelarna i tillverkningen av betong.

Av: Joline Ekman