Förverkliga drömmen – starta eget

Av publicerat

Att starta eget och bli entreprenör ligger ofta i toppen när drömjobben listas. Men att gå från dröm till verklighet är utmanande och alla behöver hjälp för att lyckas. Inrikes får en pratstund med två experter på entreprenörskap och en kvinna som tagit steget från anställd till egenföretagare.

Många människor brukar säga att vara entreprenör är som att vara konstnär – du har lite ångest hela tiden, arbetar hårt för att få ut din idé och blir väldigt glad när det är klart, säger Erik Wetter, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm.

De flesta tror att man måste ha en unik idé och mycket pengar på banken för att lyckas som egenföretagare. Det är fördomar som inte stämmer, menar Erik Wetter:

Erik Wetter

Erik Wetter, forskare, Handelshögskolan i Stockholm.

– Det första misstaget många gör är att tro att de måste ha en unik affärsidé. Men tittar man på framgångsrika bolag gör de ofta något andra gör, fast mycket bättre. Det startas nya restauranger och reklambyråer varje år, vilket är en jättegammal idé som man alltid kan forma på nya sätt.

En annan fördom många har är att de tror att man måste utveckla sin idé hemma under lång tid. Men undersökningar visar att det är bättre att testa sin affärsidé tidigt hos kunder och hela tiden vidareutveckla den.

Bra företagsklimat i Sverige

– Det har aldrig varit enklare och bättre att starta eget företag än nu. Mängden internettjänster gör det möjligt för alla att komma igång och marknaden ser bra ut. Men viktigt att komma ihåg är att om man har en bra idé kan man lyckas på vilken marknad som helst och har man en dålig idé spelar marknaden ingen roll, säger Erik Wetter.

Allt fler går från bilden av sig själv som anställningsbar till att skapa sin egen affär. Små företag med specialister har fått större betydelse då stora företag allt oftare hyr in konsulter. De som lyckas bäst är generellt entreprenörerna som startar företag inom den bransch de tidigare arbetat i. Sitter du inne på en bristkompetens har du även större chans att lyckas.

Som entreprenör får man vara beredd på att företaget snarare blir en livsstil än ett arbete och det är viktigt att ta hjälp av andra. Ingen bygger ett bolag själv – företagande är en lagsport. En stor utmaning är att hitta rätt kollegor från början och sedan vara en bra ledare.

– Det är jättesvårt att svara på hur en framgångsrik ledare ska vara. Steve Jobs var exempelvis otrevlig och tvingade sina anställd att arbeta. Tyvärr är de flesta framgångsrika entreprenörer kalla och villiga att ta konflikter för att få sin vilja igenom. Men det finns också andra ledarskapstyper, framhåller Erik Wetter.

Foto: Pixaby

Foto: Pixaby

Allt fler blir kombinatörer

Om man ska lyckas som företagare kan det vara bra att vara en kombinatör, det vill säga att ha ett fast jobb medan man startar med att börjar driva sitt företag. Erik Wetter menar att det finansiellt är det bästa alternativet och får medhåll av Marie Ahlgren, rådgivningschef på Almi, hon säger:

Marie Ahlgren

Marie Ahlgren, rådgivningschef, Almi.

– Det dröjer ofta några år innan man kan ta ut lön i sitt företag och det är därför bra att vara anställd, göra förarbetet på sin fritid och sedan säga upp sig.

För att bli en bra företagare ska man känna att man får energi av det man gör – den kommer driva företaget framåt och ta en runt de hinder man stöter på under vägen.

– Som företagare ska man ha passion för det man gör, tro på sig själv och älska sina kunder. Var inte rädd att ta hjälp av andra och fokusera på det du gör bäst, betonar Marie Ahlgren.

Hon menar att medier ofta lyfter upp män som företagare och påpekar att allt fler kvinnor startar och driver egna företag i dag. Hon berättar om en nuvarande kund, med en speciell och lite udda affärsidé, som efter flera års planering valt att ta steget och prova på lyckan som egen företagare.

Nu eller aldrig

Charlotte Werner lämnade en trygg anställning som utgivningschef på Massolit förlag och arbetar nu heltid på sitt nystartade tjänsteföretag. I bagaget har hon drygt 25 år som redaktör och förläggare på Bonnierförlagen och en gedigen kunskap inom branschen.

– Jag har under lång tid känt en längtan efter att fatta egna beslut och när jag fyllde 50 år började jag inse att det finns ett slut på mitt arbetsliv. Innan dess tänkte jag bara att jag hade världens roligaste jobb, men i dag är jag 54 år och känner att det är nu eller aldrig – gör jag inte det här kommer jag ångra mig resten av livet.

Charlotte Werner

Charlotte Werner, entreprenör. / Foto: Vilhelm Sjölander

Längtan efter att bygga upp någonting eget och växa tillsammans med flera anställda fick Charlotte Werner att uppfylla den dröm hon så länge önskat. Att fortsätta inom bokförslagsbranschen och nu som litterär scout, ser hon som en självklarhet.

– Jag har stor erfarenhet inom branschen och kan mycket om tiden som varit, vilket gör att jag kan förhålla mig till framtiden på ett bra sätt. Jag vet att jag har ett kunskapskapital inom mig som jag kan tjäna pengar på och utveckla själv. Förlagsbranschen både nationellt och internationellt är under stor förändring just nu och därför i ännu större behov av att nå ut. Det hoppas jag bidra med på mitt sätt, med korta beslutsvägar och arbetstider som jag själv kan bestämma över.

Till en början kände hon en viss oro över att lönen inte skulle ramla in på kontot varje månad, men ser det nu som en ekonomisk satsning på sig själv. Att företagandet flyter ihop med privatlivet ser hon inte som en begränsning.

– Jag har alltid haft ett arbete där mitt yrkesliv flutit ihop med min fritid och det tilltalar mig att alltid jobba samtidigt som att aldrig jobba. Jag känner mig otroligt förväntansfull och känslomässigt förälskad.

Jag ber henne avslutningsvis bjuda på några tips till andra som vill starta eget företag:

– Starta eget inom en bransch du har kunskap inom, be om råd från Nyföretagarcentrum eller Almi och fundera kring dina ”worst scenarios”. Jag tänker att om min affärsidé inte fungerar så är det okej för mig. Det är mer värt att försöka än att sitta här om tio år och ångra mig när det är försent.

Foto: Pixaby

Foto: Pixaby

Checklista för dig som vill starta eget

  • Börja med att skriva ned tankar och reflektioner inför framtiden. Var ser du dig själv om fem år? Är du beredd att byta ut tryggheten som anställd mot friheten som egen företagare?
  • När du bestämt dig för att följa din dröm är det bra att skaffa rätt kunskaper. Det gör du genom att gå en ”starta-eget-kurs” hos Tillväxtverket, Almi, lokala Nyföretagarcentrum eller Skatteverket.
  • För att lyckas krävs en affärsidé och en budget. Gör en marknadsundersökning och en plan för hur du ska tjäna pengar. Kom ihåg – din affärsidé är grunden till ett framgångsrikt företagande.
  • Fortsätt arbeta under uppstartsfasen, fenomenet kallas kombinerare och är att föredra innan du kan ta ut lön ur ditt företag. Viktigt att komma ihåg är att ansöka om FA-skatt.
  • Nätverkande A och O. Genom att träffa intressanta människor i branschen, prata om företaget och berätta om vad du söker kan du få viktiga tips, framtida samarbetspartners och kunder.
  • Även den bäste felar. Det är inte helt ovanligt att människor i näringslivet tror att de är experter på att göra affärer. Men skillnaden mellan att jobba på ett stort företag och att driva ett eget är stor.
  • Var beredd på att det tar längre tid än du tror och att företagande snarare är en livsstil än ett arbete. Det kan vara lätt att räkna på alla utgifter och glömma sig själv – räkna på din egen tid.
Foto: Pixaby

Foto: Pixaby

5 heta affärsidéer just nu
Är du sugen på att starta och driva eget företag? Här kan du inspireras av årets populärare företagsidéer.

  1. Appar appar appar
    En av de absolut hetaste affärsidéerna just nu är att utveckla appar inom spel, hälsa, informationstjänster och Fintech. Nätet svämmar över av nya appar från ambitiösa nyföretagare som drömmer om att uppfinna nästa Spotify eller Skype. Att skapa en app är varken svårt för den tekniskt kunnige eller kräver ett stort startkapital. Så var är haken? Jo, konkurrensen på app-marknaden är hög.
  2. Gör mindre själv – få mer tid över
    Matkassar, paketleveranser, hemstädning och egna trädgårdsmästare är några av de servicetjänster som vänder dig till privatkunder och är heta just nu. Tid är en bristvara och det blir allt vanligare att göra mindre själv och leja bort sysslor som rör hemmet.
  3. Delningsekonomin populärare än någonsin
    Företag som Blocket, Tradera, Airbnb, Über och Etsy bryter ny mark och växer snabbt. Delningsekonomin väntas öka från en omsättning på 213 miljarder kronor 2014 till 2 740 miljarder kronor år 2025. En prognos från PwC visar att fyra av fem svenskar i framtiden kan tänka sig av dela med sig av varor och tjänster och det skapar affärsidéer hos många entreprenörer.
  4. Allt fler skämmer bort sina djur
    I dag har var tredje hushåll djur och vi lägger allt mer pengar på våra lurviga familjemedlemmar. Zoo-branschen omsätter cirka fem miljarder kronor i Sverige och det omfattar allt från djursalonger till husdjursspan och zoobutiker på nätet.
  5. Hälsan i mobilen
    En stark trend är att starta smarta appar, samla information och ge hälsosamma tips till användare på distans. Globalt kallas det ”Mobile Health” och är en växande miljardbransch.

Av: Joline Ekman