Samarbeten & enhörningar i Stockholm – Mälardalen

Av publicerat

Samarbetet mellan kommunerna i Mälardalen har aldrig varit bättre. Här växer möjligheterna i takt med urbaniseringen och företagsamheten. The Unicorn Factory fortsätter producera mångmiljardföretag och Stockholm ses som Nordens huvudkontorscentrum.

Runt Sveriges tredje största sjö, Mälaren, ligger flera tätbefolkade områden som tillsammans kallas Mälardalen. I regionen finns ingen tydlig gränsdragning, varken när det gäller geografiskt läge eller framtidsvisioner. Vad som för kommuner som Stockholm, Västerås, Strängnäs och Eskilstuna samman är den vackra Mälaren och dess historiska slott. Inrikes får en pratstund med två regionsexperter som berättar mer om guldkornen i Mälardalen.

– Det finns en stor tillväxtpotential i Stockholm. Vi är vad Financial Times kallar – en ”Unicorn Factory”, säger Olle Zetterberg, vd för Stockholm Business Region och berättar att det är ett uttryck för företag som på tio år vuxit från noll till en miljard amerikanska dollar i omsättning. Namnet enhörning kan förklaras med att de inte finns på riktigt och därför är otroliga och totalt overkliga.

I förhållande till Stockholms folkmängd är det den region som efter Silicon Valley, producerat flest enhörningar i världen. Några av dessa svenska bolag är Spotify, Klarna, King och Skype.

– Vi är mycket stolta över detta och man kan säga att vi är det land i Europa som har de flest snabbväxande företag. Det beror dels på att vi har en lång tradition av teknikkunnande och dels att Stockholm är en stad som är väldigt öppen för nya influenser från andra delar av Sverige och världen, menar Olle Zetterberg, som berättar att det finns ännu ett företag som han snart tror kan bli en enhörning – Truecaller som på bara några år fått över 200 miljoner användare över hela världen.

Drömparken välkomnar. / Foto: E Lind

Drömparken välkomnar. / Foto: E Lind

Nordens huvudkontorscentrum

Över 50 procent av alla stora globala företag som har nordiska huvudkontor placerar dem i Stockholm. Enligt Olle Zetterberg beror det på att Stockholm är den största staden i Skandinavien och har den bästa marknaden:

– Vi brukar kalla Stockholm för The Captial of Scandinavia och målet är att göra Stockholm till Europas ledande och hållbara tillväxtregion.

Mälardalen är en region som expanderat mycket under de senaste åren och intresset för att förbättra och utveckla regionen är stor. Fram till 2050 beräknas det bosätta sig drygt 1,5 miljoner nya invånare i regionen. Det medför stora utmaningar för Stockholm-Mälardalen då bostadsbristen redan i dag är ett högaktuellt problem, främst i Stockholmsområdet.

– Vår utmaning är att vi inte har tillräcklig med bostäder för de som vill flytta hit och det har varit väldigt tydligt för våra snabbväxande företag. Bostadsmarknaden är icke-fungerande för människor som inte har kontakter eller mycket pengar. Om vi inte tar ett krafttag kommer det tyvärr hindra tillväxten. Det krävs att man gör stora insatser och det är ingen quick fix – det kommer ta många år, poängterar Olle Zetterberg och berättar att hotellmarknaden däremot fungerar bättre:

– Det är en väldigt stark tillväxt på hotellmarknaden och hittills har man fyllt all ny kapacitet. 2015 hade vi en ökning med 10 procent på antalet gästnätter i Stockholms län. Det är en marknad som växer kraftigt och lockar människor från hela världen.

Hotell Utter Inn, en annat läge för den lilla stugan. / Foto: Leon Grimaldi

Hotell Utter Inn, en annat läge för den lilla stugan. / Foto: Leon Grimaldi

Stockholm får bättre infrastruktur

Utöver bostadsfrågan är en även en välfungerande infrastruktur i Stockholm-Mälardalen viktigt för att fortsätta locka till sig både inrikes- som utrikesbesökare.

– Det byggs nya vägar och spår hela tiden. Nästa år tillkommer citybanan, en stor pendeltågstunnel som går under hela Stockholms innerstad. Det är dags – vi har haft två spår mellan norra och södra Stockholm sedan 1871. Det byggs även nya vägar, Norra länken är snart klar och det planeras att bygga ut tunnelbanan till Nacka centrum. Ser man ur ett internationellt perspektiv så har vi ganska bra kommunikationer – men vi kan bli mycket bättre och om vi inte fortsätter bygga nu, så kommer vi ha gigantiska problem om tio år, framhåller Olle Zetterberg.

Olle Zetterberg

Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

Han tycker också att vi bör bygga ut Arlanda omgående för att sedan lägga ned Bromma flygplats om cirka 15-20 år:

– Jag tycker att det är fel att ha två flygplatser i en så pass liten stad som Stockholm. Det finns ingen stad i Europa av Stockholms storlek som har två flygplatser. Vi behöver också en ny sluss. Mälarens vattenreglering är ett problem i dag och vi riskerar att drabbas av översvämning i Mälardalen om det inte byggs en bättre vattenreglering.

Prognosen visar att det kommer regna mer i framtiden. För 16 år sedan var vattnet 13 centimeter från att rinna ned i Gamla stans tunnelbanegångar och kommunen hade då behövt stänga ned tunnelbanetrafiken.

– Det var ganska nervöst och upplevelsen har medfört att jag tycker att det är väldigt viktigt att slussen i första hand ska vara en vattenanordning. När vi får en ny sluss kan man tappa av Mälarens vatten ännu mer än vad man gör i dag.

Sigurdsristningen berättar en historia.

Sigurdsristningen berättar en historia.

Ett hett besöksmål

Stockholm är i dag bland de tio största besöksmålen i Europa och Skandinaviens ledande tillväxtregion. I dag står Stockholm för drygt 30 procent av de internationella gästnätterna i Sverige och är porten till andra besöksmål i landet.

– Det är en unik destination att besöka – det finns inte många platser i världen som liknar Stockholm. Några populära besöksmål är Fotografiska och Abba museet som är väldigt stora dragare. Vi kommer också att få ett Vikinga museum som ska heta Vikinga liv och öppnar i början av maj 2017. Sen finns det en trend som varit stark det senaste åren – deckarturister som har läst millennium-böckerna och reser till Stockholm för att gå stadsvandringar på söder, berättar Olle Zetterberg och fortsätter:

– Det största som sker i regionen just nu är Eurovision Song Contest som hålls 14 maj på Globen. Det är världens största tv-sända event, bortsett från idrottstävlingar. Mellan 9 och 14 maj anordnas olika aktiviteter både i Kungsträdgården och på Euroclub utanför kungliga slottet. Stockholms stad står för alla kostnader förutom tv-produktionen, vilket kostar 100 miljoner kronor. Vi är övertygade om att det på lång sikt är pengar Stockholm får igen då vi får en stor exponering ut i välden.

Samarbete mellan städerna

Tillsammans arbetar 54 kommuner i Mälardalen med att marknadsföra regionen internationellt och partnerskapet heter Stockholm Business Alliance.

– Framtidsutsikterna är väldigt goda i regionerna och vi har aldrig haft ett så bra samarbete som nu. Tillsammans med de andra kommunerna har vi en stor medvetenhet om att vi befinner oss väldigt långt bort från de stora marknaderna och befolkningskoncentrationerna i världen, vilket gör att vi måste samarbeta för att locka hit forskare, internationella investerare och studenter. Vi arbetar också med näringslivsklimatet och servicen i kommunerna. Arbetet har pågått i elva år och det är ett frivilligt initiativ, säger Olle Zetterberg.

Foto: Jeppe Wikström

Foto: Jeppe Wikström

Fyra Mälarstäder i samverkan

Runt Mälaren finns fyra stora städer som kallar sig fyra M. Det är kommunerna Västerås, Strängnäs/Mariefred, Eskilstuna och Enköping. De arbetar tillsammans för att utveckla turismen kring Mälaren.

– Naturturismen är väldigt viktig för oss då vi har Mälaren med flera gästhamnar, båtturer och många gång- och cykelleder. Det är ett nytt initiativ där vi för tillfället har tagit fram en handlingsplan för hur vi ska utveckla samarbetet, säger Pernilla Törngren, chef för Västerås Tourist Center och berättar att de satsar mycket på olika evenemang:

Pernilla Törngren

Pernilla Törngren, chef, Västerås Tourist Center.

– I Västerås har vi bland annat Västerås cityfestival och Power Big Meat – världens största bilträff med amerikanska bilar som lockar besökare från hela världen. Under evenemanget är det också drive through bröllop, som har blivit otroligt populärt. Västerås jobbar mycket mot barnfamiljer, vi har bland annat Kokpunkten som är Sveriges största actionbad, byggt i ett 100 år gammalt ångkraftverk som är K-märkt.

Hon berättar även att det under 2017 ska öppna ett nytt hotell i Västerås – The Steam Hotel som ägs av ESS Group och öppnar i samma byggnad som Kokpunkten – ett 100 år gammalt ångkraftverk. Staden bjuder även på fler spännande hotell i anslutning till Mälaren – ett undervattenshotell som heter Utter Inn där gästerna går in genom en dörr och sedan ned för en stege till hotellrummen som är under vattenytan med utsikt över Mälarens fiskar.

Mälaren – sjön med de kungliga slotten

Städerna i Mälardalen har två saker gemensamt – slotten och Mälaren. Här finns bland annat Gripsholms slott, Ängsö slott, Sundbyholms slott och Tidö slott, Grönsöö slott som alla bär med sig en kunglig eller adlig historia. Eskilstuna är en av städerna som gärna använder sitt slott under musikevent.

– Eskilstuna satsar mycket på musik – i sommar kommer bland annat Laleh, Darin och Lars Winnerbäck att spela vid Sundbyholms slott. Kommunen anordnar också en ny musikspelning som heter Gainsville, det är varken en festival eller konsert utan mer en skön dag i parken. I Strängnäs och Mariefred anordnas de Nordiska mästerskapen i Food Truck mellan 17 och 18 juli där all mat serveras från bilar. Det har blivit väldigt ett populärt evenemang, avslutar Pernilla Törngren.

Av: Joline Ekman, foto (första bilden): Henrik Trygg