Göteborg – en perfekt weekenddestination

Av publicerat

Oavsett om skidåkning, god mat eller nöjesliv står på din önskelista över ingredienser som din weekendresa ska innehålla så bjuder Göteborg på samtliga och lite till.

Göteborg är en destination jag gärna återkommer till vilket gör det möjligt att se hur staden ständigt utvecklas. Att jag vid senaste besöket både lyckades inkludera en tur på långfärdsskivor och ett besök i vinkällaren på Clarion Post Hotell visar på en härlig bredd. Självfallet blev det även ett besök i Feskekörka för lunch och en del shopping. För den som söker det dekadenta i parisisk tappning finns hotellen Pigalle och Dorsia samt den underbart brokiga restaurangen La Punta Madre.

Belloramat

Hotel & Ristorante Bellora.

BO: Bellora
Mitt på Avenyn hittar vi Hotel & Ristorante Bellora, ett hotell som anammat ett koncept där du förflyttas till Italien. Inspiration har hämtats från Fellins filmvärld och ledorden är ”Det ljuva livet”. Känslan då du kommer in genom dörren är hemtrevlig. Receptionen liten, restaurangen stor och populär. I restaurangen samlas både hotellgäster som tar en kopp kaffe, kompisgäng möts upp för en drink i baren och restaurangen är ofta fullbokad. Rummen är stiligt designade, innehåller allt du behöver men oftast på en liten yta (det finns rum i fyra storlekskategorier) vilket även gör dem mer än prisvärda – även företagsavtal erbjuds. Middag i restaurangen rekommenderas.
Adress: Kungsportsavenyn 6

BO: Pigalle
Checka in i på Hotel Pigalle och du hamnar i ett centralt beläget boutiquehotell inrymt i en byggnad från 1700-talet. Hotellet utsågs nyligen till ett av världens 20 främsta lyxhotell av World Luxury Hotel Awards. Det till synes dekadenta hotellet öppnades för två år sedan och erbjuder övernattning i rum indelade i tre kategorier: Petite, Classic och Royal alla individuellt inredda och supermysiga. Tunga textilier, mönstrade tapeter, små tavlor i grupp och badrum i sekelskiftesstil. Att det dessutom går att boka rum i sista minuten till grymt bra priser gör inte saken sämre. Frukosten uppe på hotellets restaurang Atelier är heller inte något som bör missas. Den familjära stämningen är påtaglig. Den som reser själv fastnar kanske i lobbybaren över en kopp kaffe eller något kallskuret, en ost och ett glas vin.
Adress: Södra Hamngatan 2a

Somm

Somm Restaurant & Wine Bar. / Foto: Carlo Baudone

ÄT: Somm
På vill besöka-listan just nu har jag Somm Restaurant & Wine Bar som utmärktes med en Bib Gourmand i senaste versionen av den nordiska Michelinguiden. Rätter i olika storlek alternativt 3-, 5- eller 7-rättersmenyer erbjuds till bra pris. Och för den som bara vill ha ett glas vin finns här 30 olika viner på glas.
Adress: Lorensbergsgatan 8

ÄT: Feskekörka
Sedan 1874 har fisk och skaldjur erbjudits i Feskekörkan. I dag bedrivs saluhallsförsäljning här i kombination med att du kan äta på restaurang Gabriel eller restaurang Kajutan. Den ena precis innanför dörrarna den andra en trappa upp och med utsikt över hela saluhallen. Lika gott hos båda. Men är det ostron du vill äta är kanske Restaurang Gabriel det hetaste tipset, här arbetar nämligen den nu regerande svenska mästaren i ostronöppning Johan Malm.
Adress: Rosenlundsvägen

Dorsia

Dorsia.

DRICK: Dorsia
Magnifika Dorsia förflyttar dig in i vad som skulle kunna vara en überlyxig-bordell. Dova färger, mycket rött, plysch, sammet och stoppade möbler. Perfekt om du vill fly den grå vardagen och inmundiga en champagnecocktail eller två med namn som Connaisseur och Rêveur.
Adress: Trädgårdsgatan 6

DRICK: Clarion Post Hotel
Alldeles intill Centralstationen ligger Clarion Hotel Post, ett perfekt ställe att släcka törsten på oavsett preferenser. Lobbybaren rekommenderas för de som önskar en smarrig cocktail, och baren en trappa upp för den som vill ha ett delikat glas vin. Uteserveringen sommartid är ett tips, att boka en provning i vinkällaren ett annat.
Adress: Drottningtorget 10

Hagabadet Ägget

Ägget på Hagabadet är den mest traditionella poolen i Göteborg.

BADA: Upper House Spa
Norra Europas mest spektakulära och alltjämt högsta utomhuspool hittar du på Upper House Spa i Göteborg. Den utanpåhängande glaspoolen hittar vi på våning 19–50 meter ovan gatan. Hisnande. Checka in här över dagen gör du för 745 kr och då ingår en sparitual med produkter och en guidning genom de olika bastu och poolerna.
Adress: Mässans gata 24

BADA: Hagabadet
Föredrar du att bada på klassiskt vis är det till Hagabadet du ska bege dig. Här öppnade man 1876 och den stora magnifika poolen, även kallad Ägget, är den som gäller. På
badet finner du även träningspass, spa-behandlingar och en riktigt bra restaurang. Ett tips är att du bokar bad och brunch en lördag eller söndag för 699 kr.
Adress: Södra Allégatan 3

Artilleriet

Artilleriet.

SHOPPA: Artilleriet
Shoppa till hemmet i inredningsbutiken Artilleriet har uppmärksammats internationellt och är fortfarande en av de allra bästa och mest välsorterade. Urvalet av produkter beskriver de som driver butiken själva som eklektiskt och en blandning av vintage och samtida. Här finner du svenska varumärken som Massproduction och Asplund samt internationella varumärken som Alexander Wang och Poltana Frau. I fjol öppnades även en specialbutik inriktad på kök.
Adress: Magasinsgatan 19

Skidome

Skidome.

SKIDÅKNING: Skidome
Året om kan du numera åka längdskidor i Göteborg, på 8 minuter med spårvagnen förflyttar du dig ut till Kviberg och på bara några minuter är du framme vid Kviberg Park Hotel & Conference. Här finns Skidome och deras 1,2 kilometer långa skidspår. För 200 kr åker du en timme, behöver du hyra utrustning finns även den möjligheten. Men är du en riktig entusiast är det nog allra bäst att checka in på hotellet här.
Adress: Krutvägen 2

MUSIK

Här finns något för alla, kolla kalendern och boka in sommarens bästa innerstadsfestival Way Out West. Ett uppträdande på Liseberg eller en helafton på Göteborgsoperan. Till höstens After Dark-föreställning This is it har biljetterna precis släppts.

Just nu på Röhsska Museet. / Foto: Joakim Bergström

Just nu på Röhsska Museet. / Foto: Joakim Bergström

MUSEUM

Även här finns mycket att välja på en personlig favorit är Världskulturmuseet där utställningen Tillsammans med fokus på barn kommer att vara ett viktigt inslag en tid framöver. Andra favoriter är Hasselblads Center och Röhsska Museet.

Hasselblads Center
Adress: Götaplatsen

Röhsska Museet
Adress: Vasagatan 39

Världskulturmuseet
Adress: Södravägen 54

Av: Yvonne Gull