Christer Björkman – en själ som andas Eurovision

Av publicerat

Från myskläder i soffan till uppklädd tv-profil i Sveriges största underhållningsprogram. Så inleddes året för Melodifestivalens tävlingsproducent Christer Björkman. Förberedelserna har i stort sett pågått sedan fjolårets final – rena drömmen för ett Eurovisionfan.

Tvära kast är vardagen i ett året-runt-projekt som Melodifestivalen. I alla fall om man heter Christer Björkman och bär ansvaret för allt ifrån att hitta framtidens hitlåtar, passande artister och att år efter år genomföra en show som ska tilltala hela svenska folket – förhoppningsvis fler än så.

– Jag tröttnar aldrig då det är så varierat med nya artister, ny teknik och nya mål. Inget år är det andra likt.

Inrikes har stämt träff med Christer Björkman på SVT och möts upp av hans agent som visar oss till kontoret. Det är här som de under hösten smider de stora planerna inför nästkommande års tävling. Nu är whiteboardtavlan tom och det mesta är spikat inför Melodifestivalen 2016.

– Juste! I eftermiddag ska jag avslöja ordningen i programmet och det är ju en stor grej, säger han och spänner upp ögonen.

Han förklarar att han nyligen kom tillbaka från julledigheten.

– Vi har tagit det lugnt och gått runt i myskläder under julen. Ibland har vi inte gått ut förrän det mörknat, bara för att man kan, säger han, blundar och ler.
Men i veckan slängdes han in i Melodifestivalens fartfyllda värld igen. En värld där han själv anser sig höra hemma i.

– För mig är jobbet en livsstil. När jag inte brinner för det längre så slutar jag.

Fotograf Stina Stjernkvist SVT

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Produktionen från alla vinklar

Likt Rubiks kub har Melodifestivalen sett ut på många olika sätt och Christer Björkman har beskådat tävlingen från de flesta vinklar och vridit och vänt på kuben.

– Man måste våga utveckla och förändra för att det inte ska bli tråkigt.

Som 10-åring råkade han hamna framför tv:n när Eurovision Song Contest pågick och frågade sin mamma vad det var för något.

– Jag blev helt frälst och mamma lovade att säga till när den svenska Melodifestivalen började året därpå.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Foto: Janne Danielsson/SVT

Första draget gjorde han 1992 när han själv ställde upp med bidraget ”I morgon är en annan dag” följt av ”Demain il y a un autre jour” året därpå och en tredje gång 1999 med ”Välkommen hem”.

– En av mina bästa minnen är såklart när jag vann och fick representera Sverige i Eurovision.

Dock var det inte i sången han fann sig själv utan i skapandet av tävlingen. Något han upptäckte 2002 när han debuterade som artistansvarig för Melodifestivalen. Fram till 2012 stod han även framför kameran som programeldare i Melodifestivalens inför- och efterprogram. Därefter var han redo att ta steget till showproducent i Europafinalen som 2013 hölls i Malmö.

– Det var ju en dröm som gick i uppfyllelse, säger han och ler brett.

Med en entusiasm som är svår att ta miste på lyckas Christer Björkman blanda färgerna på Melodifestival-kuben på ett spännande sätt, samtidigt som han kan vrida fram utgångsläget när det krävs.

– Melodifestivalen är som sport som måste moderniseras men samtidigt bevara dess ursprung. Det handlar om att hela tiden retas lite grann med publiken med risk för ramaskri.

Och helt plötsligt har vi Rubiks orm.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Att förverkliga en musikdröm

Det är mycket som ska till för att få till ett bra shownummer och Sveriges framgång i tävlingen är ingen slump.

– Sverige lägger ned väldigt mycket kraft och resurser. Tävlingarna ser väldigt olika ut i de deltagande länderna. Vissa har till exempel bara en jury som väljer ut en artist och en låt som de lägger allt krut på.

Med fyra deltävlingar, andra chansen och finalen är den svenska Melodifestivalen en lång process. För att inte tala om alla förberedelser.

– Det börjar med att vi sitter i en grupp och spånar över hur vi föreställer oss att kommande års Melodifestival ska se ut på det stora hela. Programmet ska uppfylla glädje, värma, spänning och mod och det är ju en utmaning.

Nästa utmaningen är att hitta rätt låtar.

– Först lyssnar vi på nyskrivna låtar och väljer ut de bästa. Sedan ställer vi oss frågan vem som ska framföra låten. Ibland får vi även låt och artist i ett färdigt paket, som vi ofta korrigerar.

När artister och låtar har parats ihop är det dags för Christer Björkmans favoritsegment – att sätta ihop numren.

– Då träffar vi artisterna och pratar drömmar. De har oftast sett en musikvideo som oftast är helt overklig. Men vi tittar på drömmen och funderar ut hur den kan appliceras på verkligheten. Det handlar bland annat om att få till rätt dramaturgi, säger han och fortsätter:

– Jag har mycket makt och festivalen ser ut som jag vill. Ibland når jag dock inte hela vägen fram på grund av tidsbrist. Det är väldigt mycket material nämligen och då får man nöja sig med att det inte blev perfekt.

Måns vinnargest i Melodifestivalen 2015. / Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Måns vinnargest i Melodifestivalen 2015. / Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Men ibland blir allt precis så lyckat som han drömmer om.

– Mina bästa minnen är våra två segrar, Loreen och Måns. Magiskt!

Smakar det så kostar det – att ta fram en artist är inte gratis och att vinna Melodifestivalen garanterar ingen stor musikkarriär.

– Få blir världsartister. Lyckas man med en världshits blir det lika svårt med den andra låten. För ABBA tog det till exempel… Han lutar sig framåt och sätter fingrarna på pannan för att dra sig tillminnes.

– …det måste ha varit två år som det tog för dem att slå igenom med en ny låt efter “Waterloo”.

Trots det menar Christer Björkman att det är värt att satsa på Melodifestivalen.

– Man måste våga satsa för att bli bättre och fortsätta ligga på topp. Något som innebär större kostnader men inte större intäkter. Men lyckas Sverige blir det en positiv spiral och då är det värt pengarna. Det kostar ju alltid mycket att ta fram artister.

Att bli en känd artist är få förunnat men Melodifestivalen har öppnat många dörrar för svenska musiker.

– Många artister får karriärer och de kan leva på sitt artisteri efter tävlingen.

m6awvm1

Ett avgörande år

Hela 2 450 låtar har Christer Björkman och hans team gått igenom inför årets tävling. 28 av dem ska framföras i Melodifestivalen som drar igång den 6 februari i Göteborg.

– Förväntningarna är att det ska bli kul. Det är två låtar i år som skulle kunna ställa till det och ge oss stor vinstchans. Vilka vill jag inte avslöja. Båda låtarna är annorlunda, moderna och jättebra!

En till vinst skulle innebära att Sverige tar ledningen i antal vinster genom åren.

– Irland leder med vinster men vinner vi en gång till så slår vi dem.

Nu förbereder sig Sverige för att arrangera Eurovision Song Contest i maj. Men redan den 25 januari börjar Eurovisionpartyt i Stockholm och flera av hjärtpunkterna för festen är utsedda. Det är i Kungsträdgården som den stora festplatsen för allmänheten kommer att äga rum och på Skeppsbron öppnar Euroclub speciellt för festivalen.

– Det som verkligen sticker ut är den unika placeringen av Euroclub på en av Stockholms absolut vackraste platser.

Foto: karl nordlund/SVT

Foto: karl nordlund/SVT

Öppningsceremonin kommer att ske på självaste Stockholm stadshus. Tanken är att göra tidernas bästa Melodifestival. Tävlingen i sig ser Christer Björkman inget slut på.

– Som det ser ut har tävlingen en ljus framtid även om det inte kommer vara i den här formen.

Hur den kommer att se ut är svårt att säga menar han men utefter publikintresset finns det inget som talar för något slut. Biljettförsäljningen till den Svenska Melodifestivalen skjuter återigen i taket. I framtiden ser Christer Björkman sig fortfarande som ett Eurovisionfan men betraktar då tävlingen på håll.

– Jag tror jag kommer jobba med detta i fem år till men inte tio. Då vill jag pyssla med mina andra intressen, som växter och trädgård. Kanske göra ett inredningsprogram.

Vi blir avbrutna av hans agent som talar om att det är dags att runda av. Som den gentelman Christer Björkman är följer han oss till entrén där vi skiljs åt.

Av: Caroline Holmqvist, foto (första): Janne Danielsson/SVT