Vasaloppet – tradition, träningsvärk & fest

Av publicerat

Mängder av skidåkare i alla kategorier unga och gamla, amatörer och proffs står på startlinjen då årets olika Vasaloppstävlingar avgörs. För femte året på rad är deltagarantalet över 60 000 och antalet medföljande minst lika många. INRIKES har tittat lite närmare på hur du upplever Vasaloppet lite vid sidan av.

Vasaloppet består av ett antal olika tävlingar där deltagarna åker mellan tre till 90 kilometer. Allra kortast är Ungdomsvasan där det tävlas i 3, 5, 7 eller 9 kilometer alla sträckor med start i Mora Ski Stadium. Den klassiska och avslutande tävlingen är Vasaloppet som går sina 90 kilometer från Sälen till Mora på söndagen den 6 mars. I år är det 92:a gången i ordningen som denna klassiska tävling arrangeras. Men innan det är dags för det längsta Vasaloppet har Kortvasan, Tjejvasan, Öppet Spår, Halvvasan och Stafettvasan avverkats.

Vi på Inrikes har frågat Ola Granfeldt, PR-manager för Vasaloppet om hur man får den bästa Vasaloppsupplevelsen:

Vart ligger de bästa åskådarplatserna?
– Det är få saker som är en lika häftig upplevelse som Vasaloppsstarten. Efter att ha sett starten kan man ge sig iväg mot Mora och gärna stanna till på någon kontroll, förslagsvis halvvägs, i Evertsberg. Efter nästan fem mil börjar många deltagare bli trötta och tar gärna emot stöd från publiken! I Evertsberg kan du också ta en fika eller äta lunch innan du beger dig mot målet i Mora och vill du se eliten gå i mål får du lägga på ett kol. I Mora möts du av folkfesten och får försöka klämma dig in i folkhavet längs upploppet.

Finns det ställen där du både kan se loppet live och följa det på tv?
– Vid målet i Mora sänds loppet på storbildskärm i väntan på att deltagarna kommer in på upploppet framför näsan på dig.

Sälen eller Mora?
– Vasaloppsstarten i Sälen är något alla borde uppleva. Sedan flyttar folkfesten snabbt mot Mora där totalt cirka 65 000 lyckliga deltagare går i mål till folkets jubel under Vasaloppets vintervecka. I Mora finns tillexempel också den stora Vasaloppsmässan med restaurang, underhållning, utställare och en egen Stadium-butik. En samlingsplats för alla deltagare och besökare.

Årets kranskulla och årets kransmas är Hanna Eriksson och Johan Wellert.

Årets kranskulla och årets kransmas är Hanna Eriksson och Johan Wellert.

Vart äter jag allra bäst?
– Hela Dalarna bjuder på många pärlor när det gäller mat. I Sälen och Sälenfjällen finns ett stort utbud för många smaker. Mora har också flera trevliga restauranger där Strand Kök & Bar är en favorit hos många. Två gömda guldkorn är Myrängsgårdens Gästgiveri och Sandsgården (i Gopshus intill Vasaloppsspåret). Men här krävs ofta att man är större sällskap och en bokning i väldigt god tid. Gäller det uppladdning inför loppet eller återhämtning efter målgång så sitter nog sportbuffén i Vasaloppsmässan bäst.

Var festar jag allra bäst tillsammans med de som åkt loppet?
– I Vasaloppsmässans restaurang dansas det till sent på arrangemangens egen afterski och nattklubb flera kvällar.

Var testar jag själv att åka en tur i spåret?
– Hela Vasaloppsspåret är öppet för åkning sedan mitten av januari, och så även under arrangemangen. När tävlingar pågår är det dock viktigt att visa hänsyn för deltagarna. En väldigt trevlig tur kan vara att ta sig till Oxberg och sedan åka de sista tre milen till målet i Mora.

Något du vill tillägga?
– För nybörjare kan vi tipsa om det nya loppet Öppet Spår 9 km som har premiär i år. En Vasaloppsupplevelse i litet format där vem som helst kan delta. Här får man chans att helt gratis åka de sista nio kilometrarna av Vasaloppsspåret från kontrollen Eldris till Mora. Målet är att locka de personer som inte har åkt så mycket skidor och blir ett sätt att öppna upp för fler att prova på sporten och ta del av den härliga känslan att gå i mål i Mora.

Från Siljan Turisms håll är det självfallet Mora som är i fokus och vi frågade Jessica Åkerblom, marknads- och försäljningschef på Siljan Turism:

Vad är ditt bästa tips till den som kommer och vill uppleva Vasaloppsstämningen i Mora?
– Det tycker jag personligen att man gör vid målgången. Ta dig till exempelvis Mora Parken och stå en stund vid spåret, heja på alla åkare som är på väg den allra sista sträckan mot mål. De har kämpat så hårt och många är så trötta att de knappt orkar ta ett stavtag men blir så glada när man ger dem uppmuntrande hejarop. Gå längs spåret upp mot Zornbacken och förbi Zornmuséet, upplev stämningen och hejaropen längs upploppet. Allra först tycker jag absolut att du ska se segrarens målgång, det är något alldeles fantastiskt att höra täten närma sig och se helikoptern som följer dem längs spåret. Jag får gåshud varje gång!

IMG_3155

90 kilometer från Sälen till Mora

Vasaloppet är ett årligt långlopp på skidor och världens längsta längdåkningstävling. Sträckan är 90 kilometer och går från Berga By i Sälen till Mora i Dalarna i Sverige. Det hade premiär 1922, och ingår i Worldloppet sedan Worldloppet grundades. Loppet genomförs numera alltid första söndagen i mars, med undantag för 2015, då loppet genomfördes en vecka senare för att inte konkurrera med världsmästerskapen i Falun. Över 15 000 åkare deltar i Vasaloppet och ytterligare 60 000 i de övriga tävlingarna under Vasaloppsveckan. Vasaloppets motto är “I fäders spår – för framtids segrar” och står skrivet på en portal över mållinjen i Mora.

Kunglig koppling får Vasaloppet då tävlingssträckan är densamme som den Gustav Vasa och hans soldater tog då de flydde från den danske kungens soldater 1521. Gustav Vasa stannade under flykten till i Sälen innan han var redo för att ta sig till Mora och leda upproret mot okupationsmakten. Riket enades och Gustav Vasa blev Sveriges första kung! Om historien är helt sann tvistas det om dock är den att han skulle åkt skidor just denna gång troligen inte helt korrekt – per häst eller medelst snöskor är mer troligt. Faktum är dock att kungligheter känner en extra lockelse till tävlingen än i dag.

Kändisar som åkt Vasaloppet:

 • Kungen: 1977, 1987 och 1997 hitintills!
 • Prins Philip
 • Prinsessan Madeleine
 • Prinsessan Sofia
 • Kronprins Frederik av Danmark
 • Melker Andersson
 • Malin Ewerlöf
 • Peter Forsberg
 • Richard Herrey
 • Emma Igelström
 • Pippa Middleton
 • Anja Pärsson
 • Åsa Romson
 • Ola Skinnarmo

Av: Yvonne Gull