Nu drar vi till Fjällen

Av publicerat

Från ny belysning i Åres Ambilight Snow Park till liftfärd med benen dinglande över vargar i Orsa Grönklitt – Inrikes tipsar om nyheter bland våra svenska fjällpärlor, samt ytterligare två norska.

Åre – skidparadis i världsklass

För tredje året i rad har Åre blivit korad till Sverige bästa skidort under World Ski Awards. Förmodligen beror det på att Åre bjuder på en unik kombination av skidåkning och nöje, och ständig utveckling.

I år fortsätter utvecklingen av Åre Ambilight Snow Park med en ny 260 meter lång linje som kommer innehålla ny rail–linje och nya hopp. Men årets riktigt stora nyhet är belysningen i skiftande färger parken, en unik upplevelse för årets skidåkare som möjliggör kvällsöppet i parken.

Tidigt på morgonen tar du förstås kabinen och upplever ”Manschestermorgon” på Åreskutans topp innan den öppnar för allmänheten.

En klassisk afterski på Tott Hotell avslutar skiddagen. Fjällgården är en annan klassiker. Bygget har förvandlat gamla “Dippan” till Verandan Åre, som blivit en succé. Fortsätter du ut i natten är just Bygget Åres gigantiska nöjeshus med rockscen, restaurangen, barer och dansgolv.

Äter gör du förslagsvis på någon av alla de restauranger som har inspirerats av smakriket Jämtland, som nya Bistrologiskt på toppstationen av kabinbanan. Här serveras hungriga skidåkare mat som är hundra procent ekologisk samt bjuder på fantastisk utsikt.

I vinter kan dessutom alla skidsugna i södra Sverige flyga direkt till Åre/Östersund från Malmö och Göteborg då Malmö Aviation startat direktflyg.

Skidåkning i fantastiska Åre. / Foto: Karl Hägglund

Skidåkning i fantastiska Åre. / Foto: Karl Hägglund

Vänliga Duved

Duved ligger en knapp mil väster om Åre. Här är tempot lite lugnare och skidbackarna är perfekta för långa härliga carvingåk – men skidåkningen är så bra att skidlärare och proffs åker här på sin fritid. När världscuptävlingarna i Åre begav sig, var det i Duved som skideliten spenderade sin träningstid. Duved kommer också att vara den officiella träningsarenan inför VM i Åre 2019.

Hela hösten har det också jobbats i Duveds skidsystem och nu är det både bättre ljus och bättre snö i backarna.

Missa inte: Att besöka Tännforsen, Sveriges största vattenfall.

Foto: Karl Vertergård

Sälen har något för alla

I Sälen är det avslappnat, familjärt och prestigelöst som gäller: Kläppen, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen, Hundfjället och Stöten bjuder på såväl böljande backar som riktigt branta svarta pister. Den som är sugen på extra utmaning, beger sig till Sveriges största parkområde – som för nionde året i rad har utsetts till Sveriges bästa.

I Tandådalen sker för övrigt en storsatsning, med ny expresslift, bilfritt skidtorg, nytt barnområde – och utökat restaurangutbud.

Glöm för all del inte längdskidorna – Sälenfjällen är ju hemvist och startplats för Vasaloppet. Här finns 250 kilometer preparerade längdspår, allt från kortare barnvänliga varianter i skogs– eller fjällmiljö till längre turer tvärs över fjällen.

Lägger ni skidorna på hyllan för en dag, prova Experium i Lindvallen med äventyrsbad och surfing inomhus.

Icke att förglömma, maten: Sälenfjällen har ett brett utbud av restauranger, och här finns också nio av fjällvärldens bästa restauranger enligt White Guide.

Funäsdalen – Sveriges snösäkraste skidort

Är du ute efter skidåkning i midjehög pudersnö? Åk till Funäsdalen. Varje vinter faller det ofta mer än fem meter snö här. Orsaken är den höga höjden över havet och omgivningen med de högsta fjällen söder om polcirkeln. Det gör också att snön oftast är torr, mjuk och lättåkt.

Funäsdalen är också en av de platser som har mest sol i fjällen, tack vare de höga fjällen som blockerar svagare lågtryck från Atlanten. Och så kanske det bästa av allt: Det är sällan några liftköer.

Tips: Härjedalens Fjällmuseum är definitivt värt ett besök om du vill lära dig något om den miljö du besöker.

Funäsdalen.

Vemdalen växer

De senaste säsongerna har Vemdalens skidområde vuxit och fortsätter att växa: Hovde Express, en ny sex–stols expresslift kommer att ha en fördubblad kapacitet gentemot den gamla, och vid Grizzly Express i Blästervallen byggs flera nya boenden och en ny restaurang kommer att öppna vid nedfarten. En ny backe i barnområdet på Vemdalsskalet ger dessutom ännu mer rolig åkning för de minsta.

Tack vare sin höga höjd över havet i kombination med inlandsklimat och moderna, kraftfulla snösystem är Vemdalen snösäkert och kan ofta erbjuda tidigt säsongsstart.

Pernilla Wiberg Hotel i Idre fjäll.

Pernilla Wiberg Hotel i Idre fjäll.

Idre går sina egna vägar

Lagom till höstlovet öppnade Idre fjäll för åkning. Här hade man skottat ihop en pist – med snö som sparats sen förra vintern.

– Jag är väl lite halvtokig som tror på sådana här idéer. Men ska man vinna något så gäller det att satsa, säger John Lundmark, vd för Stiftelsen Idre fjäll.

I Idre åker skidorna på vid stugan och sedan är det bara att glida ner till närmaste lift; det är faktiskt så enkelt som det låter. Här bor man alltid nära en backe eller lift och kan glida rakt in i skidsystemet direkt från frukostbordet.

På fjället hittar man skidåkning i fyra väderstreck. Det betyder att man alltid kan vara på sol– eller läsidan och att man alltid har många backar att välja på. Skidåkningen bjuder på varierande svårighetsgrader, från Gröngölingen Dalarnas brantaste backe, Chocken med 46° lutning.

Här hittar man också Pernilla Wiberg Hotel, också med ski in/ski out–läge, med PW Kök & Bar där råvarorna är noggrant utvalda efter säsong och närproducerade.

Orsa Grönklitt – lift med vargar som sällskap

Barnen är kungar i Orsa Grönklitts nya storsatsning. Förutom en helt ny skidkarusell och ett nytt åkband i barnbacken byggs just nu också en fyrstolslift som snabbt tar åkarna upp till toppen – med benen dinglande över vargarna. På knappa fyra minuter tar den nya liften skidåkarna upp till Toppstugan, och på vägen passerar den rovdjursparken där både varg och tiger kommer att kunna siktas.

Med den nya sittliften kommer också köerna i barnområdet att minska.

– Fyrstolsliften är det största som hänt Grönklitt efter den första liften för 50 år sedan. Tillsammans med övriga nyheter och Orsa Rovdjurspark är vi unika i Skidsverige, säger Mark Baljeu, vd på Grönklittsgruppen.

I övrigt finns det 23 nedfarter i alla svårighetsgrader, från grönt till svart.

Renar på Åreskutan. / Foto: Jonas Kullman

Renar på Åreskutan. / Foto: Jonas Kullman

Ny Skybar i Lofsdalen

Till Lofsdalen åker man för den unika miljön och för att få bo i en liten by med nära till allt. Och nu också för den nya skybaren. Anläggningen har fyllt 40 år och det firas bland annat med invigningen av Lofsdalen Skybar som bjuder på milsvid utsikt i alla fyra vädersträck. Här har även Mackmyra byggt ett whiskylager.

Lofsdalen har 25 pister att välja mellan och fallhöjden är som mest 492 meter över havet, vilket innebär att Lofsdalen har högst fallhöjd söder om Åre. Här finns allt ifrån lättåkta nybörjarbackar till riktigt branta backar för den som är van skidåkare och vill ha utmaningar. Två sexstolsliftar gör det möjligt för alla oavsett ålder och erfarenhet att ta sig upp på högre höjder eller allra högsta höjd.

Foto: Ola Matsson

Foto: Ola Matsson

Oupptäckta pärlor i södra Lappland

Borgafjäll, Kittelfjäll och Klimpfjäll i södra Lappland är oupptäckta pärlor för många vinterturister. De tre närliggande dalgångarna har olika karaktär och passar därför allt från småbarnsfamiljer, turåkare och snowboardentusiaster till de mest våghalsiga off–pist fantomerna. Det natursköna området är långt ifrån överexploaterat och erbjuder förutom bra skidåkning även möjlighet till en rad andra vinteraktiviteter, kulinariska upplevelser och unik arkitektur. Checka gärna in på Hotell Borgafjäll, Ralph Erskines prisbelönta byggnad som är som ett med naturen, med skidbacke på taket.

Frihetskänsla i Hemsedal. / Foto: Kalle Häggund

Frihetskänsla i Hemsedal. / Foto: Kalle Häggund

2 norska favoriter

1. Hemsedal – skidåkning och nattliv i fin kombination

Hemsedal uppskattas för sin varierade skidåkning – och överraskar de flesta besökare med sitt nattliv. Nu kan du också åka skidor från Hemsedal Skicenter och hela vägen ner till Hemsedal centrum.

Efter en dags aktivitet går man på afterski på Skarsnuten Hotel, Hollvin Afterski eller Skigaarden, äter middag anrättad med lokaka råvaror på Kjøkken Kroken eller tapas på Champagneria Montana och tar sedan en drink på Bar[t], Hemsedals mest populära nattklubb med sex barer.

Och så skidåkningen: Pisterna utgår från tre fjälltoppar och man kan åka oavbrutet i sex kilometer ned till botten av skidanläggningen. Anläggningen är också välkänt för sin offpiståkning och sina terrängparker som uppskattas av snowboardåkare över hela världen. Samtidigt hittar man Norges största område för barn här. Den som vill åka längdskidor kan njuta av 120 kilometer preparerade längdskidspår och 80 kilometer fjällspår i natursköna omgivningar. Andra populära vinteraktiviteter är hundspann, bergsklättring, snösko–vandring och isklättring.

Det pågår också en febril aktivitet i Hemsedal: I somrars började bygget av en ny lodge med bästa ski in/ski out–läge som ska stå klar 2017.

2. Familjevänliga Trysil – närmare än du tror

Trysil är lättillgänglig: Nästan 80 procent av boendet som erbjuds är ski–in/ski–out, och för gäster på hotellen i byn finns skidbussen som tar dig till och från backarna utan kostnad. Trysil har också kommit närmare: Med den färdigbyggda, fyrfiliga E6:an från Oslo till Kolomoen, har restiden från södra Sverige och Göteborg hit förkortas med cirka en timma.

Här finns över 60 nedfarter och över 30 liftar, familjen tar samma lift till toppen, och kan därefter välja olika pister av varierande svårighetsgrad. Förra vintern blev skogsbackarna i Vihammerskogen en stor succé, där både stora och små åkare njöt av lössnö och lätt preparerade backar, och till kommande säsong fortsätter man därför utvecklingen av backarna. Skulle man mot förmodan tröttna på skidåkning: Åk hundspann eller surfa på Radisson Blu Resort.

Trysil har också många bra restauranger där många sätter en ära i att kunna erbjuda en trerättersmiddag med lokala råvaror. Afterski hittar man på bland annat Laaven, Ski Puben och på IC: Blu Skybar.

Eftermiddag i Hundfjället. / Foto: SkiStar

Eftermiddag i Hundfjället. / Foto: SkiStar

Det här händer i fjällvärlden

Vemdalsslalom
Datum: 4–6 januari
Vemdalsslalom/Klövsjösvängen är Sveriges största ungdomstävling.

Åre Gastronomy Week
Datum: 8–14 februari
Åre hyllar regionens mat– & dryckeshantverkare och fyller torget med utställare där besökarna kan välja bland ett smörgårdsbord av programpunkter och aktiviteter.

Fjällkalas i Sälen
Datum: 11–14 februari
Mix Megapol kommer till Sälen, Lindvallen, för att bjuda på ett fartfyllt Fjällkalas med artister, afterski och diverse aktiviteter.

Tjejvasan, Sälen
Datum: 27 februari

Vasaloppet, Sälen
Datum: 29 februari

Hemsedal Up N´Down 2016
Datum: 5 mars
Actionfyllt alpinlopp med start i Hemsedal Skribenter och mål i Hemsedal centrum.

Norska mästerskapen i snowboard i Trysil
Datum: 17–20 mars
Norge har ett av världens bästa landslag i snowboard. Norska mästerskapen (NM) är en perfekt möjlighet att få se åkarna tävla på nära håll.

Girls Day Out i Åre
Datum: 9 april
Tillsammans med erfarna coacher har man chansen att få upp ögonen för, och utvecklas inom park, pist eller offpist.

Skutskjutet i Åre
Datum: 23 april
Årets roligaste utförstävling och världens största störtlopp för hela familjen. Det finns 21 olika klasser att välja mellan och alla kan delta. Banan är ca 2,7 km lång och alla från 3 år har möjlighet att delta.

Åre Winter Finale
Datum: 28 april–1 maj
Säsongsavslutning som bakas ihop med avslutningen på Freeride Week och Åre Ski Finals.

Snart åker vi. Vemdalen. / Foto: Ola Matsson

Snart åker vi. Vemdalen. / Foto: Ola Matsson

Av: Kina Andersson, Foto (första bilden): Jonas Kullman