Effektiv Vasaloppsträning

Av publicerat

Snart är det dags för årets Vasalopp, 90 kilometer mellan Sälen och Mora, personliga tränaren Håkan Jörgensen har flera kunder på startlinjen. Här berättar han om hur han förbereder dem för att de ska kunna fullfölja en av årets tuffaste skidtävlingar där såväl amatörer som proffs deltar.

Att få tiden att räcka till är ett vanligt problem när det kommer till träning. Jobb, skola, familj, och sociala medier inte att förglömma, tycks ta allt mer tid.

Paradoxalt med tanke på hur effektiva alla ska vara och hur tekniska hjälpmedel underlättar det mesta för oss, det borde ju finnas hur mycket tid som helst över för träning menar personliga tränaren Håkan Jörgensen. Trots detta är önskan om så tidseffektiv träning som möjligt något Håkan ofta får höra.

Håkan arbetar mest med kunder som vill gå ner i vikt och komma i form genom träning utomhus. Ofta innebär detta att kunden tillsammans med Håkan sätter ett roligt mål, till exempel att genomföra Vasaloppet eller kanske en Svensk Klassiker – som förutom Vasaloppet innefattar Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet.

Claes-Göran Sylvén, styrelseordförande för ICA-koncernen och en av Håkans trogna kunder, menar att Vasaloppet är en bra morot för att ge lite extra i den vardagliga träningen.

– Jag är ingen bra skidåkare och det gör att jag med detta som mål är tvungen att slipa på min teknik samt bygga på de fysiska förutsättningar som Vasaloppet kräver.

Kraftloppet nummer ett.

Kraftloppet nummer ett.

Just Vasaloppet och längdskidor är lite speciellt enligt Håkan. Eftersom snötillgången är väldigt osäker innebär förberedelserna mycket styrketräning och alternativa träningsformer som löpning, stavgång och eventuellt rullskidor.

– Min roll bli att skapa träningsprogram efter varje unik kunds förutsättningar och tid till förfogande. Ofta påbörjar vi träningen i slutet av sommaren med rullskidor eller löpning och ett basprogram för styrka.

Håkan erbjuder förutom personlig träning även kurser för grupper men har på senare år märkt att personlig träning blivit mer efterfrågat och ofta är det just tiden som är en bidragande faktor. Många av Håkans kunder vill ha så effektiv träning som möjligt och att Håkan har fullt fokus på just dem.

– Det märks främst bland chefer och egna företagare, de är vana att delegera och vill ha så tidseffektiv träning som möjligt, kanske något de har med sig från sina roller på jobbet tror Håkan.

Laila Kveli, Norge, segrade i Tjejvasan 2015. 10 000 tjejer hade anmält sig för att skida de tre milen från Oxberg till målet i Mora. Världens största skidlopp bara för tjejer! / Foto: Vasaloppet

Laila Kveli, Norge, segrade i Tjejvasan 2015. 10 000 tjejer hade anmält sig för att skida de tre milen från Oxberg till målet i Mora. Världens största skidlopp bara för tjejer! / Foto: Vasaloppet

Teknikträningen inför Vasaloppet är något många behöver hjälp med och då är rullskidorna ett utmärkt hjälpmedel tills snötäcket blir tillräckligt tjockt.

Claes-Göran som tidigare år åkt både Kortvasan och Halvvasan har inför ”riktiga” Vasaloppet beslutat sig för att ta hjälp med tekniken.

– Eftersom jag aldrig brytt mig om att lära rätt teknik tidigare så har jag diagonalåkt till 95 procent, vilket har mattat benen. Jag har en spänd förväntan på vad en förbättrad teknik kan ge i alla delar i år då det ger mig möjlighet till att variera mig under loppet.

Lotta Catani som arbetar som frilansande event- och projektledare har genomfört Tjejklassikern och kunde med Håkans hjälp genomföra kanske en av sina tuffaste utmaningar någonsin, Tjejvasan. Men med teknikträning på rullskidor och effektiva konditionspass med löpning och tung styrketräning fixade Lotta loppet.

– Innan jag började träna med Håkan hade jag ingen koll på teknik eller utrustning och var dessutom väldigt nervös och spänd för alla backar.

Vasaloppet, och träningen inför detsamma, är ganska komplext men väldigt roligt menar Håkan och för medhåll från Lotta och Claes-Göran.

De är eniga om att även om Vasaloppet och skidåkning är en individuell sport så kan både träning och tävling vara väldig socialt. Håkan berättar att flera av hans kunder som är chefer brukar skoja om att förr träffades man och knöt kontakter på golfbanan, numera sker detta på Vasaloppet.

På pallen, tvåan Anders Aukland, ettan Petter Eliassen, trean Stanislav Rezac. / Foto: Nissa Schmidt

På pallen, tvåan Anders Aukland, ettan Petter Eliassen, trean Stanislav Rezac. / Foto: Nissa Schmidt

Träna effektivt

  • Vardagsmotion kan vara grunden
    Att försöka röra sig så mycket som möjligt i det dagliga, till exempel genom att cykla eller gå hela eller delar av sträckan till arbetet. Kan man träna ännu mer grenspecifikt, med rullskidor till exempel, så är det bättre. Att staka på rullskidor till och från jobbet med en ryggsäck med ombyteskläder är det många som gör.
  • Styrketräning
    Vasaloppet ställer höga krav på muskelstyrka, genom att träna ben, armar, bål och rygg med vikter eller maskiner en till två gånger i veckan kan vara nyckeln till att fixa backarna på Vasaloppet.
  • Långa pass med rätt teknik
    Man blir bra på det man tränar och därför bör man träna så likt tävlingen som möjligt, det vill säga; långa pass med rätt teknik. Satsa på att få till rätt teknik och genomför ett till två pass per vecka som är minst 60 minuter långt, varav ett gärna upp mot tre timmar någon gång per månad.
StafettVasan

Foto: Nisse Schmidt

Vasaloppet
Vasaloppet är ett årligt långlopp på skidor och världens längsta längdåkningstävling. Sträckan är 90 kilometer och går från Berga By i Sälen till Mora i Dalarna i Sverige. Det hade premiär 1922, och ingår i Worldloppet sedan Worldloppet grundades. Loppet genomförs numera alltid första söndagen i mars, med undantag för 2015, då loppet genomfördes en vecka senare för att inte konkurrera med världsmästerskapen i Falun. Över 15 000 åkare deltar i Vasaloppet och ytterligare 60 000 i de övriga tävlingarna under Vasaloppsveckan. Vasaloppets motto är ”I fäders spår – för framtids segrar” och står skrivet på en portal över mållinjen i Mora.

Text: Håkan Jörgensen