Torsten Jansson – varumärken för miljarder

Av publicerat

Entreprenören Torsten Jansson har gått från att trycka på t-shirts i källaren i barndomshemmet i Dingle till att driva imperiet New Wave Group med en omsättning på över 4 miljarder kronor och verksamhet 30 länder. Men vägen dit har varit allt annat än spikrak.

Från början var drivkraften bakom Torstens Janssons hårda arbete att tjäna pengar.

– I dag tycker jag att det är roligare att utveckla varumärken och att se processen när människor växer med sina uppgifter.

– Och det är stort när man är i New York och ser en löpare komma springande i Craft, och samtidigt veta var vi befann oss för tio år sedan, säger Torsten Jansson, vd för New Wave Group AB.

Craft sponsrar en Svenska friidrottslandslaget och en rad andra idrottsstjärnor i både sommar- och vintersporter. / Foto: Thomas Windestam

Craft sponsrar en Svenska friidrottslandslaget och en rad andra idrottsstjärnor i både sommar- och vintersporter. / Foto: Thomas Windestam

Craft – från Sverige och ut i världen

När Torsten Janssons bolag tog över Craft Sportswear var det konkursmässigt. I dag omsätter de i runda slängar en miljard kronor och varumärket är ett av de största på marknaden för tränings- och tävlingsplagg med försäljning i de flesta länderna i Europa samt i USA och Kanada.

Från att ursprungligen ha varit funktionella underkläder för vintersport växer de nu mest inom löpning och cykling och finns på alla nivåer. En viktig del i framgångarna är samarbetet med elitidrottare över hela världen.

– Idrottsmännen och kvinnorna är med redan i produktutvecklingen. Deras erfarenhet och kunskap är ovärderlig i den processen, förklarar Torsten.

Craft sponsrar landslag och enskilda sportutövare inom både sommar- och vintersporter. Det är svenska och norska friidrottslandslaget, svenska och amerikanska längdåkningslandslaget, det holländska skatelandslaget, Team Orica, som är bäst i världen på cykel, bara för att nämna några av alla de superstjärnor som bidrar till Crafts succé.

– Våra kända sportprofiler bygger kännedom om varumärket på ett trovärdigt sätt. De absolut bästa i världen skulle inte använda i våra kläder om de inte var bra.

Började hemma i gillestugan

Torsten Jansson har varit entreprenör och drivit företag i stort sett i hela sitt liv. Att det blev eget var nog mest en slump. Föräldrarna var lärare och första jobbet var på ett mejeri. Ganska snart insåg han att det inte passade honom och att tiden där inte skulle bli långvarig.

– Jag såg en annons i tidningen med en billig maskin som kunde trycka på t-shirts, köpte den och startade mitt första bolag, Letox.

Torsten var då 19 år och mycket aktiv inom idrott. Det var därför naturligt att hitta de första kunderna bland traktens idrottsföreningar. Snart sålde han även profilkläder till företag och bolaget växte snabbt. 1987, när kapitalet inte räckte till, kom det in nya delägare som ett år senare förvärvade de resten av verksamheten. De hann driva bolaget i två år innan det gick i konkurs.

1990 köpte således Torsten tillbaka rörelsen från konkursboet och i dag har New Wave Group kontor i flera länder, över 40 varumärken i portföljen, en omsättning på 4,3 miljarder kronor och export världen över. Sedan 1997 är bolaget dessutom noterat på Stockholmsbörsen.

Kosta Boda Art Hotel

En pool med undervattensutställning på Kosta Boda Art Hotel.

Förvärv av det småländska glasbruket

2005 förvärvade New Wave Group Kosta Boda, en verksamhet som sitter nästan lika djupt rotad i den svenska folksjälen som dalahästen. Då befann sig det företaget från 1742 i djup kris, det senaste seklet hade det inte varit många år med vinst.

Torsten lyckades få snurr på affärerna och glasbruket hann visa svarta siffror i några år innan bakslaget kom i samband med finanskrisen 2008. Kosta Boda och resten av New Wave Group hamnade i djup kris och drog till sig negativa skriverier i media.

– Det var som att vända på en hand. Fram tills kvartal tre 2008 hade vi inte haft en enda dålig rad i tidningarna. Därefter blev det inget positivt förrän 2010 igen.

Torsten berättar om den speciella uppmärksamhet som drabbar en verksamhet som näst intill betraktas som en kulturskatt.

– Vi hade allas ögon på oss och vad vi gjorde recenserades på kultursidorna. Om vi fått lika mycket bidrag som Göteborgsoperan hade vi inte haft några problem.

Bolaget har bland annat fått kritik för att delar av det svenska glasbrukets produktion sker i Thailand. Enligt Torsten rör det sig om några få produkter av bolagets totalt kanske 5 000 artiklar.

– Det är ett slags formpressat glas som aldrig har tillverkats i Sverige. Vi kan inte tekniken, förklarar han.

Kosta Boda har alltid haft en del av sin produktion utomlands. Men det är fortfarande en försvinnande liten del – ungefär en procent. Majoriteten görs i Småland och glasbruket är i dag norra Europas största. Trots det tror många, på grund av alla negativa skriverier, att produktionen i Sverige är nedlagd.

Torsten Jansson ville skapa ett hotell lika spektakulärt som ishotellet i Jukkasjärvi.

Torsten Jansson ville skapa ett hotell lika spektakulärt som ishotellet i Jukkasjärvi.

Ishotell inspirerade till glashotell

Sedan uppköpet av det anrika företaget i Kosta har Torsten Jansson investerat i flera andra verksamheter i trakten. Glasverksamheten drog ungefär en halv miljon turister per år.

– Men det fanns inget bra boende i närheten. Många kom hit för att se produktionen och det fina hantverket. Men ville man se en utställning med konstglas fick man åka vidare till Öland, vilket kändes lite märkligt eftersom flera världskända glaskonstnärer finns här.

När Torsten Jansson träffade Yngve Bergqvist, upphovsmannen till Ishotellet i Jukkasjärvi föddes en idé.

– Jag ville skapa ett glashotell lika spektakulärt som ishotellet.

2009 invigde New Wave Group Kosta Boda Art hotell, ett hotell som anses vara ett av Sveriges bästa spa-hotell och det har vunnit flera priser. I konceptet ingår att allt är till salu, både konst och möbler. Det fungerar därför som ett levande galleri för konstglas som är tillverkat på Kosta Boda.

Turisterna har strömmat till och hotellet har hela hösten haft en beläggning på minst 70–75 procent, vilket är mycket med tanke på att de nästan bara har privatgäster.

Hotellet är vackert utsmyckat och samtidigt ett levande galleri där alla konstverk är till salu.

Hotellet är vackert utsmyckat och samtidigt ett levande galleri där alla konstverk är till salu.

Fortsatt tillväxt under ansvar

I framtiden vill Torsten fortsätta att bygga New Wave och låta varumärkena växa på alla marknader.

– Just nu växer vi snabbt i USA och Kanada. Drömmen är att vi ska bli ännu större.

Genom förvärvet av golfmärket Cutter & Buck har de blivit en av de största aktörerna inom golfkonfektion på den Nordamerikanska marknaden. Annika Sörenstam är ansiktet utåt och målet är att det ska bli stort här.

– Nu lyfter vi det till Europa. Lite tvärt om mot Craft, som först var stort i Sverige innan vi etablerade det på den internationella marknaden.

New Wave har ett starkt engagemang kring miljöfrågor och produktionsförhållanden. I januari inrättades ett Advisory Board för CSR. Rådets ordförande är hustrun Ulrica Messing som tidigare har varit statsråd. De övriga är Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson, Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda Barnen samt Anders Ferbe, ordförande i IF Metall med många års erfarenhet i frågor som rör arbetsmiljö, arbetsvillkor och utbildning.

– De personerna bidrar med en fantastisk kunskapsbank med olika kompetenser som vi i New Wave kan använda som bollplank i frågor kring socialt ansvar.

Kosta Boda Art Hotel röstades fram som Årets designhotell både 2014 och 2015.

Kosta Boda Art Hotel röstades fram som Årets designhotell både 2014 och 2015.

Roligt på jobbet

En av Torsten Janssons förebilder inom näringslivssverige är Jan Stenbeck.

– Han låg alltid före sin tid och var osannolik på att se in i framtiden. Det visade sig alltid efteråt att han haft rätt, även i de fall där folk var skeptiska från början.

En annan person som enligt Torsten gjort en fantastisk insats är Jens Spendrup, som tidigt vågade utmana det statliga vinmonopolet med ett privat alternativ.

Torsten är ofta ute på resa. Han befinner sig utanför Sverige 150 dagar om året. Hemma är någon av bostäderna i Stockholm eller Göteborg, och när Inrikes når honom på telefon befinner han sig i hemmet i Kosta, en vacker herrgårdsliknande villa med anor från 1700-talet.

– Jag är uppvuxen på landet och trivs med lugnet här. Fast det är ju inte säkert att jag hade tyckt så om jag rest mindre i jobbet.

På lediga stunder blir det en hel del fiske, men det är ibland svårt att hålla isär arbete och fritid.

– Jobbet är ju så roligt. Vi pratar alldeles för ofta om hur många timmar vi arbetar i stället för om vi har kul. Så länge man trivs gör det ju inget om det blir många timmar, avslutar han med ett skratt.

Om Torsten Jansson:
VD och koncernchef för New Wave Group, som skapar, förvärvar och utvecklar varumärken och produkter.
Familj: Gift med Ulrica Messing, fyra barn från ett tidigare äktenskap samt Ulricas två söner.
Bolagets omsättning 2014: 4,3 miljarder kronor

Av: Åsa Larsson