Helena Bergström – en tuff brud i regissörsförpackning

Av publicerat

Vi har länge sett henne i uttrycksfulla skådespelarroller på teaterscenen och vita duken. Nu har hon sadlat om och omvänt leder hon andra i sin regissörsroll. Klimatet i filmbranschen är tuff men det är Helena Bergström också.

Inrikes möter upp Helena Bergström på Grand Hôtel i Stockholm. Där utspelar sig även den första scenen i hennes senaste film ”En underbar jävla jul”.

– Det är precis den här typen av film som jag vill göra. Den ligger helt rätt i tiden, säger Helena Bergström.

Hon är en framgångsrik skådespelare med filmer som ”Black Jack”, ”Änglagård” och ”Heartbreak Hotel” på referenslistan. Efter 2006 tog hennes karriär en tvär vändning då hon regidebuterade med ”Se upp för dårarna”.

– När jag var i 30-årsåldern blev jag sugen men sen tog det ett tag innan jag regisserade min första film. Efter ”Se upp för dårarna” visste jag att det var åt regissörshållet jag ville föra min framtid.

Nu efter hennes fjärde film börjar hon känna sig varm i kläderna.

– Här känner jag mig helt säker och jag har alla verktyg. Jag är inte fullärd men känner att jag kan leverera det jag har tänkt.

Foto: Alexander Kallas

Foto: Alexander Kallas

Armbåga sig fram

Att gå från att som skådespelare bli ledd till att regissera och leda andra kan låta som en stor utmaning men för Helena Bergstöm var det inget jättesteg.

– Ådran att regissera, berätta och skapa själv i mitt huvud är det som hela tiden har funnits där. På scenen och i film har jag haft de drivande rollerna och jag är trygg med ledarskapet.

En utmaning var dock att vinna respekt hos omgivningen och hon har fått kämpa för att nå dit hon är sig i dag.

– I början av min regissörskarriär blev jag väldigt ifrågasatt i en mansdominerad bransch. Typ ”kan hon den här kvinnan?” och jag var tvungen att peka med hela handen, säger hon och gestikulerar.

– Människor frågade ofta varför jag var så arg och jag svarade att jag var engagerad. Men jag var nog ganska arg. I takt med att människor har fått mer respekt för mig har jag fått en annan approach.

Hon menar att det även hände något med hennes arbetsledarroll efter det att hon läste en genusutbildning.

– Utbildningen gav mig perspektiv och jag började förstå mig själv. Sedan håller det på att hända saker och fler tjejer kommer in i branschen. Det är en enorm befrielse att jag inte behöver hävda mig längre.

I sitt arbete leker Helena Bergström gärna med könsrollerna.

– Min senaste film stampar på allt “rolltänk”. Till exempel byter jag rollen från en man till en kvinna och då ändrar jag ingenting. Det bryter normen och oftast blir det mycket bättre, säger hon och tillägger:

– Jag vill inte ta bort olikheter utan normer. Vi ska värderas på samma sätt så enkelt är det.

Foto: Peter Mokrosinski

Foto: Peter Mokrosinski

Ingen amerikansk dröm

Många skådespelare drömmer om att göra karriär internationellt. Något som Helena Bergstöm har testat på.

– Jag har spelat in en engelsk film, “Still crazy”, och blev även headhuntad i USA för en massa år sedan. De ville att jag skulle flytta dit.

Dock insåg hon att filmscenen i Sverige lockade mer. Sedan träffade hon ju den stora kärleken.

– Jag valde Sverige för jag hade bra jobb här hemma och hade träffat Colin. Jag har haft chansen att bli internationell skådespelare men inte drivkraften och viljan.

Ett beslut som hon inte ångrar.

– Det är en tuff värld där det handlar om att vara rätt och passa in. Typ operera sig i 30-årsåldern, säger hon och skakar på huvudet.

– Min drivkraft ligger i att göra historier och inte bli förnedrad. I USA pratade det om mig som om jag vore en häst och jag skulle svansa efter folk. Däremot hade jag ju inte haft något emot att vara jätterik, haha.

Helena Bergstöm följde sitt hjärta och gick filmskola hos filmregissören och maken Colin Nutley.

– Jag har varit med när han regisserar under så många år och tack vare det kunde jag redan mycket, till skillnad från andra skådisar.

Mycket av sin inspiration hämtar hon från Colin Nutley samtidigt som de jobbar på skilda sätt.

– Vi har olika energier men samma grundbudskap. Jag är mer manusbunden än Colin men kan också vara spontan och stänger inte av kameran när scenen är slut. Sedan är jag hetsigare och mer för bildspråk.

Hela gänget i ”En underbar jävla jul”. / Foto: Alexander Kallas

Hela gänget i ”En underbar jävla jul”. / Foto: Alexander Kallas

Gränslös film

Något som återkommer i Helena Bergstöms filmer är ämnen som hon vill att folk ska prata om.

– I “En underbar jävla jul” är det invandring och homosexualitet. Ett annat exempel är “Julie” där det ju var det här med psykisk ohälsa. Något som jag själv märkte att mina barn inte pratade med varandra om.

Helena Bergström vet precis hur hon skapar rätt känsla i sina filmscener och är inte rädd för att dra det till sin yttersta spets. När Inrikes såg förhandsvisningen av komedin “En underbar jävla jul” var det både skratt och gråt.

– Bara man börjar skratta och prata kommer vi kunna se problemen. Filmen bygger på fördomar både mot könen, homosexuella, invandrare och samhällsklasser. Ibland säger vi så fel grejer när vi vill vara så rätt vilket filmen spelar på.

Att komedin utspelar sig under julen är heller ingen slump.

– Det är en tacksam tradition då alla vill vara snälla.

Historien har Helena Bergström komponerat tillsammans med Edward af Sillén och David Réhn, två manusförfattare som hon har trivts bra med.

– Vi kompletterar varandra. De är tuffare och jag vill ha värme. Tillsammans har vi skapat en film som trampar på äggskal efter äggskal.

Den största utmaningen med att regissera menar Helena Bergström är att få alla att spela som man vill.

– Det är svårt men den här gången har processen fungerat. Nu är jag “in track” som regissör. Jag är redan i gång med min nästa film där jag också är manusförfattare.

Själv tittar hon mycket på film och går på bio så ofta som möjligt.

– Jag går på bio en gång i månaden men tittar på filmer och serier varje vecka. Jag gillar när historier drabbar för då tänker jag inte på hur de är klippta och allt bakom.

Foto Eero Hannukainen

Till vänster om Helena Bergstöm står medmanusförfattarna Daniel Réhn och Edward af Sillén. Till höger Robert Gustafsson, Anastasios Soulis, Rakel Wärmländer och Anton Lundqvist. / Foto: Eero Hannukainen för Zap PR

Om Helena Bergström:
Ålder: 51 år
Yrke: Regissör och skådespelare
Aktuell med: Komedin “En underbar jävla jul” (biopremiär den 13 november)
Familj: Maken Colin Nutley, barnen Molly och Timothy, två katter och två hundar

Några korta…
Regissera eller skådespela? Båda!
Julafton eller nyårsafton?
Komedi eller drama? Båda!
Öl eller vin?
Sol- eller skidsemester?
Kjol eller byxor?
Katt eller hund?
Simning eller löpning?
Sms eller ringa?
Bio eller teater?

Det här visste du inte…
Favoritfilm? ”Crouching tiger, hidden dragon” och ”Återträffen”.
Filmroll du är mest nöjd över? ”Under solen” (1998).
Om du inte jobbade med film, vad skulle du vilja göra? Något med djur.
Bästa och sämsta egenskap? Bästa är temperamentsfull och sämsta oroar mig privat.
Vad gör du när ingen ser? Är pinsam med mina djur. Pratar med dem som om de vore barn med ett språk som vore genant om någon hörde.
Dold talang? Bra på fickparkering och tränar hästhoppning på hög nivå.
Favoritplats i Sverige? Landet på Lovön

Av: Caroline Holmqvist, Foto: Eero Hannukainen/Zap PR, Foto: Knut Koivisto