Lyckan i det lilla med Ernst Kirchsteiger

Av publicerat

Som en symbol för svenska högtider sprider han både värme och energi vilket också genomsyrar hans nya bok ”Lyckan i det lilla”. Mellan bokmässor och tv-inspelningar får Inrikes en pratstund med entreprenören Ernst Kirchsteiger.

Hur mår du? Glöm inte att andas, säger Ernst Kirchsteiger när Inrikes ringer upp honom.

Vi småpratar lite och samtalet flyter på. Det känns som att tala med en gammal vän.

– Under hela mitt liv har jag varit intresserad av andra människor. Det är nog anledningen till att många också har velat prata med mig och anförtror sig till mig. Då en generation har följt mig blir jag nog lite utav en familjemedlem.

Ernst profil sticker också ut i jämförelse med många andra tv-personligheter.

– Jag är alltid mig själv och pratar känslor vilket många män är rädda för. Det tillsammans med att jag är konsekvent i mitt berättande skapar någon form av förtroende.

Med en tydlig profil och genuin ärlighet är Ernst noga med vad han medverkar i.

– Många gör allt möjligt men jag håller mig till mina grejer och det håller. Mina program är verkligen sådant som jag brinner för och då kan jag vara personlig.

Men att vara personlig innebär också att gränsen mellan jobb och privatliv suddas ut.

– Mitt jobb och privatliv flyter ihop. De nästan en miljon tittarna känner mig bättre än vad de tror. Jag följer liksom inget manus.

Samtidigt är han noga med att skärma av sig emellanåt.

– Jag bor på landet och där kan jag landa i en väldigt stillsam värld. I min egen trädgård får jag tid för att tänka och reflektera vilket jag har ett otroligt behov av. Även när jag lagar mat förlorar jag mig själv.

HIRES_HME3_Ulla_7493

Ernst med sin stora kärlek, Ulla.

I huvudet på Ernst

– Jag blir inte trött på att prata om lycka… du är den första som jag pratar om lycka med så länge. Jag lär mig av mina egna formuleringar. Men efter Bokmässan i Göteborg så kanske jag är trött på det, säger Ernst och skattar.

Lycka är nämligen temat i Ernst senaste bok som han och medförfattaren Carina Nunstedt släppte i början av september.

– Boken är inte baserad på forskning utan på en livserfaren mans tankar och funderingar. Min förhoppning är att skapa känslan av att jag och läsaren sitter runt en köksbord och diskuterar.

I boken utvecklar Ernst sin livsfilosofi med hjälp av personliga berättelser ur sitt eget liv liksom vikten av att försonas med döden.

– Jag kommer till exempel in på mitt ursprung, på kärlek och att uppleva livet med alla fem sinnen. Framför allt är det första gången som min livsfilosofi är sammanhållen i en bok.

Han delar även med sig av mörkare tankar och hur han själv hanterar livets dippar.

– Om jag ska komma nära en människa måste jag få veta om dennes misslyckande, annars blir den lätt en platt klippdocka.

Mycket av det som Ernst förespråkar är nära besläktat med Mindfulness, medveten närvaro. Dock är det inget som Ernst har tänkt på.

– Mindfulness har jag varken gått någon kurs i eller läst på om. Men hela konceptet är nog tankar som ligger nära oss människor. Själv är jag väldigt otålig och vill att saker ska hända snabbare än vad det gör. Då är det extra viktigt att stanna upp och andas.

En hundraåring som inspirationskälla

Skriva böcker, göra tv, hålla föreläsningar, inreda, laga mat, göra egna viner… Ernst idéer slutar aldrig flöda och Inrikes är nyfikna på var han hämtar sin inspiration.

– Det är lustigt det där med vad som ger en inspiration. Det behöver inte handla om något storslaget utan snarare samtal och upplevelser i vardagen. Generellt inspireras jag av modiga människor som har tagit ställning.

Men det är en speciell person som Ernst ser upp till.

– Konstnärinnan Gerd Göran inspirerar mig något särskilt. Hon är nästan 100 år och har fortfarande energin och lusten. Hennes sätt att prata om färger var något makalöst och efter vårt möte började jag faktiskt måla. Något som jag inte har gjort sedan jag var ung.

När det kommer till inredning och design ser han hela världen som en inspirationskälla och tanken föds för det mesta i ett eget behov av vad han själv vill ha.

– Just nu är jag väldigt nöjd med mina nya mattor. I dag lever vi i en värld där vi får influenser från världens all hörn. De hem som jag blir mest fascinerad över har en mix av allt möjligt och vågar flytta gränserna, säger han och fortsätter:

– Något som i först anblick är groteskt kan vara det som flyttar begreppet framåt och blir trendigt.

Vidare är han en förespråkare av att sätta sin egen prägel på hemmet.

– Skapa inte hem för att andra ska tycka att det är fint. En del hem kan jag uppleva som att det ska vara en signal utåt vilket känns så fel.

Förutom ett och annat projekt är Ernst mitt uppe i att få till höstkänslan hemma.

– Jag har mycket på gång hemma. Till exempel ett stort fikonträd som behöver akut hjälp. Annars bonar jag in mig på hösten med ullplädar, fårskinn och ljus. Att ha ljuskällor på rätt ställen och byta mattor gör stor skillnad.

HIRES_HL83070

Drömmen om ett intervjuprogram

Med sina tv-program ”Jul med Ernst” och ”Sommar med Ernst” förknippar vi honom med både den svenska julen och midsommaren.

– Det är intressant att jag med invandrarbakgrund är en symbol för sommar och jul i Sverige.

Nu förbereder sig Ernst inför den åttonde säsong av ”Jul med Ernst” som i år utspelar sig i Bergslagens Hällefors.
– Jag är så barnslig att jag tycker att julen är så härlig. Det nya 2015 är huset med nya förutsättningar. Årets program kommer innehålla en speciell överraskning, ni får se.

I framtiden drömmer Ernst om att göra ett program med ett helt nytt koncept.

– Det vore så kul att göra ett intervjuprogram i form av djupare reportage. Till exempel med personer som Gerd Göran.

Utöver ett intervjuprogram har han fler mål i sikte.

– Jag skulle bland annat vilja komma till Svalbard, blåsa glas och jobba som kock på en västindisk ö.

Det ringer på dörren hemma hos Ernst.

– Lyftkranen är här, nu ska stuprören bytas ut.

Lyckan i det lilla bokomslag

Om boken:
“Lycka i det lilla” på Forum Förlag har Ernst Kirchsteiger skrivit tillsammans med Carina Nunstedt. Här har han samlat sina tankar om livet och det som kommit att bli hans livsfilosofi. En bok baserad på livserfarenhet snarare än forskning.

Om Ernst:
Ålder: 57 år.
Bor: Nora.
Familj: Hustrun Ulla och sönerna Ludvig och Sebastian.
Yrke: Författare, programledare, inredare och designer.
Aktuell med: Boken ”Lyckan i det lilla”.
Lever efter: ”Korvkiosk-principen”, det vill säga att inte fokusera på den långa kön utan på en person i taget.
Läser: ”Handbok för molnskådare”.
Lyssnar på: Listan ”Coffeehouse Lounge – 2015” på Spotify.

Av: Caroline Holmqvist, foto: Henric Lindsten