Två aktuella filmtips

Av publicerat

The Program – Planerad doping

Sportstjärnan Lance Armstrong lyckades vinna sju Tour the France-titlar, men han åstadkom inte segrarna på egen hand utan det var tack vare hans teams högst välplanerade dopingprogram. En intressant historia som nu kommer upp på bioduken.

Regissören Stephen Frears har denna gång ställt sig bakom kameran, och det märks – det visuella är en röra och det blir allt annat än vackert. Till hans försvar kan man säga att han försöker förmedla den pressen som atleterna känner. Som hjälpmedel använder han sig även av
explosiv ljuddesign och musik.

Pulsen går hög och svettdropparna rinner på Ben Fosters panna som här spelar Lance Armstrong. Min känsla är att han inte riktigt har karisma nog för att agera i en huvudroll. Bättre agerar då Chris O’Dowd i sin roll som granskande sportjournalist.

Men vad leder det hela egentligen till? Jo, en spännande och icke-originell film. Inte i en sekund behöver vi gissa vad som kommer här näst. Detta är en film där du får exakt vad som står på etiketten. Varken mer eller mindre.

Premiär: 4 December
Betyg: 3/5

 

Även aktuell just nu är…

Legend

Legend – För den blodtörstige

Tom Hardy tar sig an två roller i denna film och spelar de två bröderna Ronnie och Reggie Kray. Filmens första bild visar dem båda samtidigt i bild och illusionen är skapad.

I 1960-talets London driver de ett antal nattklubbar och har skapat en livsstil de trivs med. Häri inkluderas: glamour, pengar och mycket våld. Det känns som inte en sekund gårutan en knytnäve eller droppe blod visas, någon väsentlig orsak behövs ej. Vilket får till och med en tålig person som mig att finna våldet både överflödigt och felplacerat.

Ett intressant drama utspelar sig men det är något som regissören Brian Helgeland delvis lyckas förstöra med hjälp av en onödig berättarröst. För den blodtörstige är denna film att rekommendera, för er andra så finns det andra filmer som förtjänar er tid bättre.

Premiär 27 november
Betyg: 2/5

Av: David Gull