Laddad för träning – gymmet, passen eller PTn

Av publicerat

Att finna motivation till att börja träna efter en lång ledig sommar kan vara en utmaning. Men det kan också vara ett sätt att enkelt ta sig tillbaka till vardagen och rutinerna. Att det är just efter semestern som det säljs allra flest träningskort på gymmen är ingen tillfällighet.

Enligt en av Sveriges största gymkedjor är det efter semestern nystart på gymmen. Uppstarten efter sommarledigheten är dock inte lika märkbar som den efter nyår där även nyårslöften och målet om att bli snygg inför stranden lockar.

Men det som är grunden för all träning är motivation, och den är högst individuell. Det handlar om att istället för att fokusera på den yttre motivationen finna den inre. Initialt kan dock en yttre motivation och viljan om att förändra något negativt fungera. Men på sikt behöver den bytas ut mot en mer målinriktad motivationsbild med ett mer positivt fokus.

Hur hittar man motivationen att börja träna efter sommaren?
– Initialt kan det fungera med yttre motivation, men inom motivationsforskningen har det visat sig att för att vi på sikt ska kunna hålla oss motiverade behöver vi ha ett så kallat till-fokus, ett målinriktat positivt fokus som talar om vad du vill till skillnad från vad du inte vill vara kvar i, säger Liselott Kågström, vd för SAFE Norden som arbetar med att utbilda bland annat personliga tränare.

Som exempel lyfter hon fram att boka in ett lopp som du vill orka springa och sedan låta din inre motivation styra dig. Här handlar det nu istället om att du genom att ha en tydlig målbild på vad du vill uppnå kan undvika negativa målbilder:

– ”Se” dig genomföra aktiviteten och känn efter hur det känns då. Och, kom ihåg att du verkligen vill göra detta. Ingen annan kan motivera dig, de kan endast inspirera dig till att få dig motiverad.

Free Trainer 3.3, 1 300 kr från Nike är skon som gör att du kan springa och hoppa med barfotakänsla, Ronaldo testar greppet.

Free Trainer 3.3, 1 300 kr från Nike är skon som gör att du kan springa och hoppa med barfotakänsla, Ronaldo testar greppet.

Varför peakar antalet besökare och nya medlemmar på gymmen efter semestern tror du?

När semestern är över så gör sig i regel gamla rutiner gällande och det blir dags att ”ta tag i träningen igen”. Det finns säkert också inslag av att folk unnar sig lite mer av god mat och dryck under semestern, säger Fredrik Sjöberg, nordisk gruppträningsansvarig på Sats.

Samtidigt lyfter han dock fram att de på Sats ser en trend av att befintliga medlemmar håller igång även under semestermånaderna. Och därmed blir uppstarten mindre märkbar år från år. Att bara fortsätta som tidigare är inte modellen – det gäller att presentera nya klasser och utmaningar för medlemmarna för att öka motivationen. Många gym håller sig till Les Mills klasser – ett koncept där varje klass regelbundet utvecklas och uppdateras, samtidigt som nya klasser tas fram. Hos Sats strävar man även efter att omvärldsbevaka för att kunna presentera heta träningsformer. Just i höst är det klasserna Barre och Yoga for Athletes som tagit plats på träningsschemat. Barre är en klass där man använder sig av balettstången för att göra funktionella styrkeövningar träningsformen kommer från New York och bland andra Taylor Swift lovordar träningsresultaten. I Yoga for Athletes ligger fokus på rörlighet och styrka med målet att höja dina prestationer i annan träning och exempelvis få ett bättre löpsteg.

Nya klasser – hur tänker ni när ni lanserar ny klasser och plockar bort gamla?

Vi arbetar ständigt med att både uppgradera/förvalta existerande utbud vilket i sin tur ofta ger gott utrymme för att parallellt driva ett innovationsspår.

Vilka klasser skulle aldrig gå att plocka bort?

Breda massan tränar Cycling, Core, Yoga, HIT och Styrkeklasser, och även om klassutbudet kan förändras något inom varje genre så är det denna typ av klasser som just nu inte skulle plockas bort.

Gemensamt för all gruppträning är att träningen generellt är upplagt utifrån gruppen och eventuellt också utifrån ett koncept. Här har du egentligen inte någon större möjlighet att påverka träningen mer än att anpassa den efter din förmåga och inspirationen kommer kanske mest från instruktören, musiken och rörelserna.

Vad är fördelen med att träna med en PT?

– Med en PT kan du räkna med att all träning blir helt anpassat efter dig och dina behov och önskemål. Det är du som är kunden och all uppmärksamhet riktas på dig. Custom made! Din PT ger dig inspiration att höja motivationsgraden, säger Liselott Kågström.

Men för alla är det inte PT, gym och olika klasserna som lockar. Många väljer att motionera genom att delta i någon form av tävlingssport. Många som tränat mycket när de var yngre väljer att återgå till samma idrott men i en mindre allvarlig form – korpfotbollen är alltjämt något som lockar. I dag finns det cirka 4 000 korpfotbollslag där de allra flesta är i åldersspannet 35-45 år.

Dual Sculpture Capri, Pro Classic Giraffe Bra och en Dri-Fit Loose Tank från höstens kollektion är vad denna akrobatiska tjej bär.

Dual Sculpture Capri, Pro Classic Giraffe Bra och en Dri-Fit Loose Tank från höstens kollektion är vad denna akrobatiska tjej bär.

Lyckas ni attrahera nya medlemmar till korpenfotbollen?

De senaste tio åren har vi haft en stor tillväxt av 16-25 åringar som blivit aktiva, totalt 50 000 personer, så vi ser även inom fotbollen en klar föryngring bland spelarna, berättar Petra Lindskog, chef för kommunikation och marknad på Korpen.

För den som vill arbeta inom träningsindustrin finns det i dag ett stort behov av personer som är utbildade inom träning, kost och hälsa. Vi frågar Liselott Kågström på SAFE:

Hur ser arbetsmarknaden ut inom träningsindustrin?

Marknaden växer hela tiden då fler och fler vill må bättre genom träning, återhämtning och kost. Det ställs däremot högre krav på dem som väljer att arbeta inom detta segment allt fler också mår mentalt sämre.

Det har i dag blivit ännu viktigare att förstå helheten, där exempelvis stressproblematik kommer in i bilden. Fokus har flyttats från det rent träningsspecifika till det hälsospecifika där träning blir en del av helheten och där återhämtning, mental träning och kost blir andra viktiga hörnstenar.

Träning och kost – 5:2, GI – är det dieter som passar i kombination med träning – eller missar vi något här för att maximera träningsresultaten?

Dieter är aldrig någon ensam problemlösare utan man måste se till helheten och individen. Den första fråga man som motionär bör ställa sig är: varför äter jag och i vilket syfte? Därefter behöver du klara ut hur mycket energi som ska gå åt, ska jag ligga på minus för att tappa vikt eller tvärtom, eller behöver jag energibalans för att kunna prestera. I slutändan är det framförallt mängden energi och från vilka källor de kommer som avgör din hälsa, förklarar Liselott Kågström.

Av: Yvonne Gull

 

Liselott Kågström, vd för SAFE Norden bjuder på tre tips för ett mer aktivt liv:

1.Stå upp så ofta du kan, ta alla tillfällen i akt för vardagsmotion – detta är en underskattad motionsform!

2. Välj en träningsform som du tycker är kul. Testa olika innan du bestämmer dig och ge inte upp förrän du hittat din grej.

3. Se till att skapa rutiner och planera in aktiviteterna i din almanacka, precis som alla andra ”To do´s”.