Träna utan perfektion

Av publicerat

Fokusera på det positiva, gör det enkelt och le! Det är Mårten Nyléns tips för att hitta träningsglädje. För Inrikes berättar han om sin egen träningsresa, hur han inspirerar andra och om höstens hälsotrender.

När Inrikes möter upp Mårten Nylén på hans agentur i centrala Stockholm skiner han upp i ett leende. När vi har satt oss ned i konferensrummet talar han om att han själv får sin energi från leenden i omgivningen.
– Jag får min inspiration från många olika saker. Det kan vara inspirerande människor, platser, händelser men framför allt leenden. Jag inspireras ofta av känslor och speciellt den där “gladkänslan” som värmer upp hela kroppen.
Något som verkar vara ett vinnande koncept. Mårten om någon vet hur man inspirerar människor till att vilja förändra sin livsstil och må bra.
– Att inspirera är något jag gärna gör då jag tror på att göra bra saker och hjälpa andra. Positiv energi skapar mer positiv energi och positiv energi inspirerar.
Mårten har en över 25 år lång idrottsbakgrund och är idag en av Sveriges mest välrenommerade tränare och hälsoutvecklare. Med sin energi och tuffa träning har han bland annat väglett deltagarna i Biggest loser till att nå sina viktmål. Han är även personlig tränare till flera stora artister och tv-profiler.
– En av mina första klienter är artisten Petter som tränar hos mig än idag. Jag har även Bingo Rimér att tacka för min valda väg då han pushade mig hårt till att jag skulle välja PT som yrke.

Foto : Ronan Davis

Foto : Morgan Norman

Kampkonst som terapi
Idag har Mårten arbetet som personlig tränare, både för andra och sig själv, i 15 år men innan dess hann han testa på en rad andra yrken. Bland annat stuntman, säkerhetskonsult och gympalärare. Men att han hamnade där han är idag var inte helt otippat.
– Jag har alltid älskat att röra på mig och haft ett stort intresse för kroppen och vad man kan göra med den. För mig har det aldrig handlat om vem som har störts biceps eller snyggast sexpack utan jag vill känna mig stark, frisk och funktionell.
Det visar han bland annat upp på sin välbesökta Instagram-profil där han balanserar på bollar, står på huvudet och annat som verkar näst intill omöjligt.
– Jag har alltid älskat att skoja och driva med både andra och mig själv. Med tillräckligt mycket vilja och en bra handlingsplan klarar man nästintill vad som helst.
Till Inrikes säger han att alla kan lära sig ninja-konster men poängterar samtidigt att människor har olika förutsättningar och utgångslägen. Mårten menar att det är utmaningen och glädjen som räknas och när vi frågar honom om han någon gång har gett upp är svaret nej.
Ett av Mårtens smeknamn är Ninjan och passande nog är han programledare och expertkommentator i tv-succen Ninja Warrior. Något som han stortrivs med.
– Jag är övertygad om att programmet ligger helt rätt i tiden och att få uppmuntra vårt land till mer rörelseglädje och hälsa känns toppen.
Med sin passion för utmaningar har han fram till idag jobbat med fem världsmästare. Men för Mårten är kampsporten mer än så.
– Under mina sämsta perioder i livet har kampen hjälpt mig massor och format mig till den jag är idag. Jag tror att träning kan hjälpa alla med något och för mig kan man nog säga att den både räddat och format mitt liv.
Hur den har räddat honom vill han inte gå in på men han förklarar att kampträningen har fungerat som ett verktyg för att tackla hinder och knepiga beslut.
– Just kampkonst handlar om så mycket mer än det fysiska och jag skulle våga påstå att sinnet är bra mycket viktigare än kroppen fast båda måste tränas.

Foto : Ronan Davis

Foto : Ronan Davis

Det sitter i huvudet
Vanligtvis stället Mårten väckarklockan på 05.00 för att få tid för sig själv.
– Jag är en morgonmänniska och vaknar nästan alltid innan klockan ringer.
Hela dagarna lägger han ned sin själv i att få andra människor att må bra så de tidiga morgnarna ägnar han åt att själv träna. Sedan är schemat fullspäckat med tv-inspelningar, föreläsningar, intervjuer, coaching och allt vad det innebär. Sin fritid spenderar Mårten helst med sin fru Malin och dottern Juli.
– För mig kommer alltid familjen gå först och sedan kommer andra saker.
Men något som vi på Inrikes ställer oss frågande till är hur Mårten hinner med allt detta.
– Det handlar om att prioritera och välja. När det kommer till sömnen är det inte antal timmar som räknas utan hur kvalitativ sömnen är.
I grund och botten handlar inte Mårtens arbete om fysisk träning utan snarare om att få människor att må bra psykiskt.
– Kropp och sinne hänger ihop och därför jobbar jag helhetsmässigt med något som jag kallar för balansbordet. De fyra viktiga faktorerna är kosten, träningen, den mentala balansen och sömnen och mitt jobb är att lokalisera de svaga respektive starka länkarna, säger han och fortsätter:
– Det kan låta simpelt men oftast handlar det om inställning. Vi kan många gånger välja hur vi ser på saker som många känner sig oförmögna till att påverka. Jag vill få människor att ändra sin inställning då vi ofta skapar våra egna problem.
Mårten förklarar att många människor som han träffar har en slags utopibild av hur de bör leva.
– Idag jämför vi oss med människor genom bland annat sociala medier och det skapar hälsopanik hos många. Vi måste sluta jaga perfektion och istället jobba mot rimliga mål som får oss att må bra.

Foto: Daniel Stigefelt

Foto: Daniel Stigefelt

Gör det enkelt
Fega inte när det kommer till att leva och gör det inte svårare än vad det behöver vara. Det är Mårtens inställning till livet – ett recept som har lett till många framgångar. Till exempel att våga tala inför andra utan att svimma av nervositet.
– Jag kunde knappt ställa mig upp och säga hej till en grupp på fem personer. Jag började skaka och blev alldeles kallsvettig, säger han och fortsätter:
– Men jag har alltid velat möta mina rädslor och att börja föreläsa var ju det självklara sättet.
Nu älskar jag det.
Busenkelt, men vägen dit Mårten är idag är lång.
– Det finns inga snabba lösningar. Första steget är att bestämma sig och prata om något som intresserar dig istället för att fokusera på rädslan. Sedan är det bara att göra det hela tiden.
Idag åker Mårten land och rike runt och hans föreläsningar lockar tusentals människor.
– Mina föreläsningar har mottagits oerhört bra och efterfrågan idag är enorm. Nu kommer jag snart ut med en ny föreläsning som jag har döpt till “Det sitter i leendet” och denna hoppas jag att ingen missar.
Även när det gäller träning och kost menar Mårten att man inte behöver krångla till det. Han tror heller inte på några quickfix-lösningar.
– Jag står inte bakom några som helst dieter och genvägar utan vill hellre lägga fokus på kunskap, och sunt förnuft.

Som en barnlek
Träningstrender kommer och går men Mårten menar att träning ska vara som att leka – och det är precis vad dagens trend går ut på.
– Just nu känns hinderbanelopp väldigt populärt då alla kan vara med och leka. Hinderbanor bygger på det som barn gör i lekparken.
För de som föredrar något lugnare fysik är även där variationen en ledstjärna.
– Löpning och funktionell träning blir bara större och större och mycket handlar idag om nypaketering. Många saker går igen men med nytt namn och nya upplägg.
Mårten tror även att träningsresor kommer att få sig ett lyft. Nu till hösten drar han igång sitt andra träning- och hälsocamp, “Camp I am ready”, där deltagarna tillsammans åker iväg på en weekend. Något som blir startskottet för en 6 veckors intensiv träningsperiod.
– Det är ingen tävling och kameror, ingen åker ut utan kan bara fokusera på sig själva. Campet är öppet för alla oavsett om målsättningen är att gå ner i vikt, upp i vikt, lära sig hur man bör äta eller kanske hantera stress.
Vägen till träningsglädje är även ämnet i den bok som Mårten så småningom ska släppa.
– Jag har knåpat på den i säkert åtta år och den kommer inte komma ut i år heller. Jag har ingen brådska och vill kunna stå för det jag gör. Detsamma gäller vad jag ska medverka i.
Kanske är det just Mårtens eftertänksamt som gör honom så omtyckt.
– Det finns nog inte så mycket att gotta sig i. Skriver en tidning något dåligt om mig så är det nog de som får känna sig dumma..
Innan vi skiljs åt knäpps en Instagram-bild och i vanlig ordning en något skruvad sådan.

Av: Caroline Holmqvist

 

Om Mårten Nylén:
Yrke: PT, Expertkommentator och
programledare i Ninja Warrior, Föreläsare och Hälsoutvecklare
Familj: Hustrun Malin, dottern Juli och hundarna Ninja och Nitro
Aktuell med: Andra säsongen av
Ninja Warrior, Camp I am Ready 2,
Föreläsningsturnen Det sitter i leendet
Motto: Våga – Vilja – Förändra
Instagram: @martennylen