Vallöften ställs på sin spets i årets Almedal

Av publicerat

En ny regering och det politiska landskapet förväntas ligga stabilt de kommande åren. Men många av valfrågorna är fortfarande aktuella inför årets Almedalsvecka Då maktskifte innebär diskussion kring vallöften – Kommer de att infrias?

u är den officiella anmälningsperioden till att medverka under årets Almedalsvecka slut. Förra året slog evenemanget rekord i deltagande och med tanke på årets söktryck kan siffran åter bli slagen. Över 2 300 organisationer, företag och grupper har ansökt om en plats i Almedalens program på Gotland i sommar.

– Antalet ansökningar är fler än vid motsvarande tid i fjol. I dagsläget kan vi inte säga om det beror på att fler har valt att ansöka tidigare eller om vi kommer att ha fler evenemang i årets vecka, säger Karin Lindvall, koordinator för Almedalsveckan

För 47 år sedan talade Olof Palme från ett lastbilsflak i Visby. Något som blev startskottet för Almedalsveckan, Sveriges största politiska jippo där det i dag hålls tusentals seminarium. Almedalen har blivit en naturlig samlingspunkt för aktuella samhällsfrågor där vem som helst får delta i debatten. Respektive riksdagsparti har som vanligt sin egen dag under veckan som startar den 28 juni med Centerpartiet och avslutas den 5 juli med Folkpartiet. Speciellt för i år är att Almedalsveckan, som i vanliga fall pågår under åtta dagar, förlängs med en nionde dag där Feministiskt initiativ står på talarscenen. Det beror på att partiet sedan i höstas är invalda i Gotlands regionsfullmäktige.

– Vi har den sista dagen i en lång och intensiv vecka och vi är medvetna om att intresset har falnat en del då, säger Gudrun Schyman till Inrikes Magasin och fortsätter:

– Men vi ska ha ett program på scenen i Almedalen och det kommer troligen bestå både av en traditionell del, med partiledartal, och en mer otraditionell del där vi bland annat tänker lyfta upp situationen för EU-medborgare som tvingas tigga. 1

Och just integration verkar vara ett ämne på tapeten i år.

– De frågor som finns aktuella i samhällsdebatten brukar även vara stora under Almedalsveckan. Ett exempel är integration som varit ett stort ämne under våren. Av valfrågorna är sysselsättning, skola och välfärdssystemen lika aktuella som inför valet, säger Karin Lindvall.

Hon forsätter att tala om “mellanåren” som kan bjuda på flera överraskningar, dels eftersom valet har inneburit maktskifte och dels då det finns en större frihet än under valåret.

– Två nya partiledare samt flera partier som ligger nära 4-procent-spärren gör det intressant för både stora och mindre partier att redovisa sin politik. Ny partiledare innebär oftast personbyten i ledningen som även påverkar partipolitiken.

3

Almedalsveckan närmar sig och schemat är så gott som spikat. Men chansen att delta finns fortfarande kvar och anmälan går att göra via webben maj månad ut för en kostnad av en tusenlapp, därefter blir det dyrare. Som besökare krävs det ingen föranmälan. För att hålla koll på Almedalveckans schema kommer både en fysisk och digital programkatalog att finnas tillgänglig innan evenemangets start.

Omkring 30 000 besökare hade Almedalen 2014 och färre lär de inte bli i år. Ett återkommande problem är boendesituationen men Karin Lindvall menar att det inte är omöjligt.

– Privata förmedlingar har fortfarande boende i Visby och på landsbygden. Avstånden är korta på Gotland och i Visby ligger det mesta inom gång- och cykelavstånd till Almedalen.

Skärmavbild 2015-05-26 kl. 09.48.46

Av: Caroline Holmqvist