Niklas Adalberth – en av grundarna bakom framgångssagan Klarna

Av publicerat

Första gången Niklas Adalberth kom i kontakt med entreprenörskap var när han som 13-åring förfalskade och sålde id-kort till sina kompisar. När polisen knackade på dörren insåg han snabbt att det är bättre att hålla sig på rätt sida om lagen. I dag är han en hyllad entreprenör och en av grundarna bakom betaltjänstföretaget Klarna.

Inrikes träffar Niklas Adalbarth i Klarnas nya, superdesignade lokaler på Sveavägen i Stockholm. Dagen till ära är kontoret prytt med amerikanska flaggor. Företaget är på väg att etablera sig i USA och firar nya milstolpar på vägen mot lansering.

Att Niklas blev entreprenör och var med och startade en av Sveriges på senare år största framgångssagor var enligt honom mycket av en slump. Han hade inga drömmar om att driva eget och inte heller någon företagartradition med sig hemifrån.

– Pappa sa alltid att ”du får bli vad du vill, så länge du blir läkare”, berättar Niklas.

Han förklarar att han från början hade ganska låg självkänsla, och att det förmodligen var en av anledningarna till att valet av studier blev just Handelshögskolan i Stockholm, en av Sveriges mest prestigefyllda skolor. Han ville bevisa för sig själv, och kanske också för andra, att han dög.

– Hade jag tänkt helt fritt hade jag nog läst historia eller något annat intressant ämne, säger han med ett stort leende.

2Förfalskarhärvan blev en läxa

Niklas växte upp i Uppsala. En dag kom en av broderns kompisar ut från Konsum och hade köpt folköl med hjälp av en falsk, ganska taffligt gjord, legitimation. Niklas tänkte då:

– Det där kan jag göra mycket bättre.

Som trettonåring började han således att experimentera med färgskanner och färgskrivare och lyckades skapa ett id-kort som såg skapligt ut. Det blev en slags kul utmaning och snart var han och hans kamrat igång med en affärsverksamhet där de tillverkade och sålde egenfabricerade legitimationer.

Efter en tid insåg pojkarna dock att de höll på med något som var olaglig och började bli rädda. De förstod att det inte var hållbart i längden och lade ner verksamheten. Men det var för sent.

– Vi åkte dit med buller och bång. 32 personer åtalades och jag och min kompis var huvudmän.

Han var 15 år när han åkte fast. Men eftersom han inte var straffad tidigare klarade han sig undan med böter och en nyttig lärdom: Att det aldrig är värt att vara på fel sida om lagen.

Personlig utveckling viktigt

Niklas pratar öppenhjärtigt om sin brist på självkänsla, som dock har blivit bättre, och han visar sig vara en mer jordnära person än man kanske skulle kunna tro. Han är ödmjuk avseende sitt personliga bidrag till Klarnas framgångar, och förklarar samtidigt sin lite mjuka framtoning med att han just kommer från en kurs i personlig utveckling på Baravara.

– Jag menar att det är avgörande att man stannar upp ibland, får en chans att andas, självreflektera och utmanas. Jag tror att det på lång sikt gör mig till en bättre ledare, även om det i den här miljön inte är helt enkelt att stänga av mail och telefonen i flera dagar.

Startade på Handels

2004 slog sig de tre handelsstudenterna Sebastian Siemiatkowski, Victor Jacobsson och Niklas Adalberth ihop och började utveckla den affärsidé som från början var Sebastians: att tillhandahålla enkla och säkra betalningslösningar för e-handeln.

Men egentligen började deras historia tillsammans mycket tidigare. Niklas och Sebastian var klasskamrater och jobbade senare samtidigt på Burger King. Det var där, i samtalen vid grillen, som de lärde känna varandra på riktig. Några år framöver gav de sig ut på en jorden runt-resa. Slumpen gjorde att de kom hem senare än beräknat efter att ha missat en båt som skulle ha tagit dem över Stilla Havet. Sebastian hann inte hem i tid till en omtenta och blev tvungen att stå över ett års studier.

Under sabbatsåret arbetade han på ett finansbolag och kom i kontakt med e-handelsföretag som ville kunna sälja sina produkter enkelt och säkert utan att behöva ta risker. Det var där och då idén bakom Klarna föddes.

– Hade vi inte missat den där båten hade bolaget förmodligen inte funnits i dag.

På Handels fick Sebastian, Victor och Niklas tillträde till skolans business lab. Där ägnade de sig åt att fila på affärsidén, göra Power Point-presentationer och träffa investerare.

De fick också möjlighet att delta i skolans årliga entreprenörstävling. Det här året förekom en slags Draknäste-show med några av landets främsta finansprofiler som Marcus Wallenberg, Stefan Persson och Peggy Bruzelius i juryn.

– De fick tycka till och publiken röstade. Vi blev fullkomligt sågade, berättar Niklas.

Efter tävlingen kom en okänd man från publiken fram och uppmuntrade killarna att inte bry sig om nederlaget utan köra ändå. Hans åsikt var förmodligen avgörande för att de skulle få tillbaka självförtroendet och fortsätta tro på sin vision.

4Från fakturaföretag till betallösningar

Under den här perioden kom trion också i kontakt med affärskvinnan Jane Walerud. Hon stöttade idén och gick in med kapital samt kopplade ihop killarna med tekniker som kunde hjälpa dem att ta fram plattformen. Februari 2005 är den officiella starten för bolaget Kreditor, som några år senare bytte namn till Klarna.

Kärnan i affärsidén var att de skulle fungera som en mellanhand mellan e-handelsföretaget och dess kunder. Betalningen skulle ske mot faktura efter att köparen hade fått sina varor, utan att behöva lämna ut sina kortnummer. E-handelsföretaget fick i sin tur betalt av Klarna och slapp stå för kredit- och bedrägeririsken. För detta tog de några procent av transaktionsbeloppet.

I dag har företaget utvecklats från att vara ett rent fakturabolag till att tillhandahålla betallösningar med alla möjliga olika betalsätt. Nu, tio år efter starten, är de verksamma i 18 länder, har 1200 anställda och hanterar runt 250 000 transaktioner per dag.

Negativa skriverier i media

Under 2014 hade bolaget en av de tuffaste perioderna i dess historia. De anklagades för oseriösa betalningsmetoder och att ha satt i system att skicka påminnelser och inkassokrav med höga betalningskrav utan att kunden fått originalfakturan.

– Den perioden kändes motig. Det var svårt att få ut i media att vi faktiskt har fem miljoner användare i Sverige och att 95 procent av dessa är återkommande. Det är klart att vi gör fel ibland, och att det är olyckligt när det händer. Men man måste nog se det i perspektivet av att vi hanterar en kvarts miljoner transaktioner varje dag, förklarar Niklas.

Han berättar att det trots alla skriverier fanns vissa positiva effekter med den negativa uppståndelsen. Företaget blev varse om en brist i rutinerna och insåg att de behövde göra bättre ifrån sig. Lösningen var utvecklingen av tjänsten Mitt Klarna, där kunderna enkelt får en överblick över alla sina köp.

Framtidsvisionen är att bolaget ska kunna bidra till att folk i större utsträckning ska våga handla över landsgränser. Enligt Niklas är e-handeln i dag väldigt nationell.

– Frakt är en av orsakerna till de lokala barriärerna. Betalningar en annan. Om Klarna kan gå in som mellanhand och säkra upp betalningarna har vi möjlighet att sudda ut gränserna.

Byråkrat och visionär

I dag arbetar två av de tre grundarna kvar i bolaget. Victor har hoppat av den dagliga driften, men sitter fortfarande kvar i styrelsen.

Sebastian är bolagets vd och Niklas har titeln vice vd och har det senaste ett och ett halvt åren varit kommersiellt ansvarig. Enligt Niklas kompletterar han och Sebastian varandra och många arbetsuppgifter är de båda inne och rör vid eftersom de tillför olika kompetens och synsätt.

– Han är den kreativa visionära och jag är den tråkiga byråkraten med lite mer ordning och reda.

Om inte Sebastian hade kommit med idén, berättar Niklas, att han nog aldrig hade blivit entreprenör.

– Förmodligen hade jag suttit på någon halvtråkig bank i London. Fast från början ville jag bli stridspilot, men jag åkte ut vid första antagningen.

Skärmavbild 2015-05-19 kl. 11.14.37

Fakta

  • Namn: Niklas Adalberth
  • Ålder: 33 är
  • Familj: Sambo med flickvän
  • Aktuellt: Klarna har nyligen lanserat i Storbritannien och ska nu in i USA. Utnämndes nyligen till Sveriges främsta entreprenörer vid den nationella finalen i entreprenörstävlingen Entrepreneur Of The Year.

– 

Text: Åsa Larsson