Djurparker & nöjesparker i hela Sverige

Av publicerat

Sommarens höjdpunkt för många familjer inkluderar ett besök i djur- och nöjesparken. Nedan tipsar vi om ett urval av dessa och deras höjdpunkter denna sommar.

Gröna Lund, Stockholm – äldsta nöjesparken

Ute på Djurgården ligger Sveriges i dag äldsta nöjesfält där verksamheten alltjämt sedan start rullar på. Nöjesparken har varit öppen sedan 1883 och här finns alltjämt den klassiska dansbanan, det Lustiga Huset och ett otal andra galna åkattraktioner. För den som inte nöjer sig med en tur i slänggungan nere vid vattnet finns numera Eclipse, en slänggunga på 121 meters höjd som får Fritt Fall och Tilt att framstå som rena barnleken. Näe som fegis väljer jag alla gånger den klassiska bergochdalbanan Jet Line. Och det där Lustiga Huset och Kärlekstunneln fortsätter att roa både gamla och nya besökare år ut och år in.

Årets nya attraktion heter House of Nightmares och är precis som namnet säger ett hus fyllt av skräck. Åldersgränsen hit är 13 år och exakt vad som väntar här inne talas det i alla fall just nu tyst om.

För den som är konsertsugen så bjuder sommarens program på uppträdande av bland andra Hoffmaestro, Carola och Slash. Dessutom bjuder bland andra Arvingarna, Flamingokvintetten och Titanix upp till dans.

Pris: Entré 7–65 år, 110 kr, åkband 320 kr. Årskort: Guldkortet, för den som vill åka varje dag, hela året, 1 499 kr.

2

3 frågor till Annika Troselius, informationsansvarig på Gröna Lund:

Vilken är er populäraste åkattraktion?

– Det är jättesvårt att svara på, då det inte alltid handlar om hur populär en attraktion är, utan kanske mer om hur stor kapacitet den har. Men flest åk per år har alltid vår bergochdalbana Jetline, med cirka 1 miljon åk/år!

Vilken är sommarens höjdpunkt?

  Alla våra 51 konserter med alltifrån Carola till Marilyn Manson. Personligen ser jag fram emot att få se Jessie J och Lenny Kravitz.

Vad får vi inte missa?

– Årets nyhet, vårt nya skräckhus House of Nightmares, där mardrömmar väntar i husets alla rum och korridorer…

Liseberg, Göteborg – största nöjesparken

Nordens största nöjespark hittar vi i Göteborg. Sedan parken öppnades i maj 1923 har parken varit en populär destination för nöjeslystna. Här finns i dag 42 olika åkattraktioner och säsongens stora nyhet är Mechanica som bjuder på en redig adrenalinkick. Bergochdalbanan Balder, byggd i trä, är enligt mig dock fullt tillräcklig läbbig för att kännas kul. Men min absoluta favorit är FlumRide – som är en vattenbana där du åker i stockar och blir så där lagom blöt på slutet. Självklart kan du här utmana gänget i femkamp, äta och dricka samt se både teaterföreställningar och scenuppträdanden.

Säsongens uppträdande bjuder bland annat på Veronica Maggio, The Cardigans, Måns Zelmerlöw, Magnus Uggla, Tomas Ledin och Thåström.

Pris: Allt-i-ett, entré och åkpass, 425 kr för vuxna, barn under 110 cm, 220 kr.

Årskort: Stora Guldpasset, för den som vill åka varje dag hela året, 1 595 kr.

Skärmavbild 2015-05-19 kl. 14.15.19

3 frågor till Julia Vasilis, informationschef på Liseberg:

Vilken är er populäraste åkattraktion?

– Det beror på hur man mäter, Lisebergbanan är den som flest personer åker varje år, men det är också den attraktion som flest kan åka, eftersom den har en relativt låg längdgräns och en väldigt hög kapacitet. Tittar man istället på kötider, alltså vilka attraktioner våra gäster köar längst för att få åka, så ligger förra årets berg- och dalbanenyhet Helix och årets nyhet, Mechanica, högst upp på popularitetslistan.

Vilken är sommarens höjdpunkt?

– Det måste vara årets nyhet Mechanica. Dels går den högt – 30 meter upp i luften, där du snurras 360 grader, runt tre axlar – dels är det en riktigt, riktigt härlig åkupplevelse!

Vad får vi inte missa?

– The Cardigans enda Sverigespelning! Det är 15 år sedan de senast spelade på Liseberg och den 1 juli är det äntligen dags igen. Kombinera med ett besök på The Green Room, världens första helvegetariska nöjesparksrestaurang, som ligger granne med Stora Scenen och kvällen är komplett.

Sommarland, Skara – största vattenparken

Varmt vatten och en stor dos action har alltid varit nyckelingredienserna på Sommarland i Skara. Då  Bert Karlsson öppnade vattenparken 1984 var den det roligaste som hänt på många år – och roligt är det fortfarande här i Skandinaviens största vattenpark. Positionen som Västergötlands största turistattraktion har man sedan länge och varje år kommer mellan 300 000 till 400 000 personer hit för att bada och leka i det 25 grader varma vattnet. Här finns stora pooler, rutschbanor och åkattraktioner även i vatten.  Här finner du även ett tivoli, flera lekplatser och gokartbana.

Säsongens uppträdande är showen Wild Style – en show där stunts, dykning  och akrobatik mixas till en unik 20-minuters underhållning.

Pris: 329 kr, gratis för alla under 1 meter. Sommarlandkortet, för den som absolut inte är en badkruka, 899 kr.

3

3 frågor till Hans Ericsson, vd för Skara Sommarland:

Vilken är er populäraste åkattraktion?

– Det beror på hur man räknar. Vi har många populära attraktioner, men vissa har högre kapacitet än andra och får flera åk, men andra kanske egentligen är lika populära. Vi ser att de senaste investeringarna i badet Cobra, Big Drop och Racer är väldigt uppskattade. Sedan har vi ett antal tivoliattraktioner som tillexempel Tranan, Spinner och Gruvbanan som alltid drar många gäster.

Vilken är sommarens höjdpunkt?

– Förra årets nyhet Cobra är så populär och efterfrågad så den kommer nog vara höjdaren även i år.

Vad får vi inte missa?

– Den nya nervkittlande dykshowen!

Kolmården, Norrköping – största djurparken i Norden

I år firar nordens största djurpark 50 år, och blir nu ännu större. Inte längre är det bara djuren som pockar på uppmärksamhet, de får nu konkurrens av sagofiguren Bamse och hans vänner. Redan tidigare fanns det så mycket att se och göra här att en övernattning var att rekommendera, nu känns det nästa obligatoriskt. Passande nog finns här Vildmarkshotellet som även har ett fint vattenland och familjespa där det går att leka vidare och vila upp sig efter en första dag i parken.

Missa inte den populära delfinshowen Life där delfiner och klassisk musik förenas.
Det finns även shower och visningar av rovfåglar, sälar, elefanter, apor och tigrar. Vid en snabbkoll på hemsidan uppgick antalet djurarter till 68 men du kanske hittar än fler. Ett bra sätt att starta besöket är en tur i linbanan varifrån du får en överblick över allt kul som väntar. För den som så önskar finns även möjlighet att stifta närmare bekantskap med djuren – läs mer om detta under ”Exklusiva upplevelser”.

Pris: Vuxen 399 kr, 3–12 år 349 kr.

Årskort: 1 199 kr respektive 799 kr

4

3 frågor till Iréne Lidén, informationsansvarig på Destination Kolmården:

Vilken är er populäraste attraktion?

– Något som är mycket populärt och uppskattat av våra besökare är våra shower, föreställningar och visningar av djuren.

Vilken är sommarens höjdpunkt?

– Årets i särklass största nyhet är nya Bamses Värld!

Vad får vi inte missa?

– Vi firar att Kolmården fyller 50 år med en jubileumsutställning. I en samling historiebilder visas en del av Kolmårdens höjdpunkter och händelser genom tiderna.

Furuvik, Furuvik– närkontakt med djuren

Utanför Gävle ligger sedan år 1900 Furuvik som ursprungligen grundades utifrån amerikansk modell. Tanken var att skapa en nöjes- och rekreationspark med picknick möjlighet, dans och exotiska djur. I dag är det framförallt närheten och möjligheten till integration med djuren som är anledning till ett besök. Klappa getter och kameler, se lemurer, apor, sköldpaddor och många andra djur. Utöver möten med djuren finns här även ett litet tivoli och ett mindre vattenland.

Bland sommarens artister hittar vi bland annat Magnus Uggla, Alice Cooper, Måns Zelmerlöw, Carola och Tomas Ledin.

Pris: Från 13 år, 225 kr, under 13 år 185 kr, under 2 år, fri entré.

Säsongskort: Från 13 år, 745 kr, under 13 år 545 kr.

5

3 frågor till Erika Rydstrand, marknadschef på Furuvik:

Vilken är er populäraste åkattraktion?

– Rocket är vår allra populäraste åkattraktion.

Vilken är sommarens höjdpunkt?

– Sommarens höjdpunkt är aplunchen då du får träffa våra schimpanser, lemurer och orangutanger.

Vad får vi inte missa?

– Missa inte att besöka Furuviks gästhamn och Furuviks havscamping.

Av: Yvonne Gull