Lars Wingefors – från Fantomen till en halv miljard i omsättning

Av publicerat

Lars Wingefors startade sin första verksamhet när han var 13 år. Först handlade affärerna om serietidningar, men de övergick snart till tv- och dataspel. Sedan fem år tillbaka är han en affärsängel med fokus på investeringar i unga entreprenörer och nystartade verksamheter, och en förhoppning om att hitta nye Google – helst från Värmland.

Vi är vana att se Lars Winge-fors som en av de slipade investerarna i TV8:s Draknästet.

När Inrikes pratar med honom ger han intrycket av att vara en erfaren affärsman som vet vad han vill. Men han berättar också om sina framgångar med ett stort mått av ödmjukhet och han har nära till skratt.

– Man kan fråga sig vad framgång egentligen är, säger Lars tankfullt.

Han berättar att han försöker ägna tid åt reflektion och eftertanke – för att hela tiden utvecklas. Och för att undvika att göra samma misstag två gånger. Lars väg till den han är i dag har inte alltid varit spikrak. Han har även drabbats av bakslag och varit med om en konkurs.

Inflöde av projekt

Hans deltagande i Draknästen kom egentligen till av en slump. Vid ett möte med den tidigare deltagaren Mats Gabrielsson bestämde de två att de skulle vara med i tv-programmet tillsammans. Men Mats Gabrielsson hoppade av och Lars blev kvar.

– Det jag kan är spelbranschen. Men jag gillar allt entreprenörskap.

Hans erfarenheter och brinnande intresse för entreprenörer ledde till att han 2009 bildade Wingefors Invest, ett bolag som i dag omsätter drygt en halv miljard årligen, och vars syfte är att investera i andras affärsidéer.

– Att delta i Draknästet har gett mig en möjlighet att öka inflödet av case till mitt riskkapitalbolag – och antalet förfrågningar har blivit fler sedan programmet. Hittills har Wingefors Invest gått in i 22 startup bolag i en salig blandning branscher. En del har varit riktigt lyckosamma och några har gått omkull. Hade jag inte haft kvar mina lönsamma dataspelsverksamheter så hade det aldrig varit möjligt att löpande investera i alla dessa startups.

Köpte och sålde serier

Precis som många andra entreprenörer började Lars att göra affärer tidigt i livet. Han växte upp tillsammans med sin mamma i den lilla församlingen Östra Ämtervik, inte lång ifrån Sunne i Värmland.

– Där började jag springa på bondauktioner tillsammans med en pensionerad granne. Jag köpte saker som jag sedan sålde till mina kompisar.

Lars läste också mycket serietidningar. Han var framför allt förtjust i Fantomen och letade gärna reda på gamla nummer.

– Snart insåg jag att det fanns ett värde i de gamla tidningarna. Så i stället för att läsa började jag handla med dem. Jag köpte upp gamla nummer billigt på auktioner och loppmarknader och sålde dem sedan för betydligt högre belopp.

Lars hittade så småningom en värderingskatalog med alla tidningar som var utgivna i Sverige. Den innehöll över 50 000 titlar och han lärde sig snart alla priser utantill så att han kunde prissätta sina varor. Han kom också över ett kundregister med drygt 2 000 adresser, slog sig ihop med ett antikvariat i Karlstad och startade postorderföretag.

Lars sammanställde en katalog och hans kompanjon Göran Sjöqvist på antikvariatet packade och skickade tidningarna. Det var början på ett långt samarbete och de omsatta snart några hundratusen kronor.

– Den första katalogen tryckte jag upp på min fars jobb.

Han var 13 år när han startade den verksamheten och som 15-åring var han störst i Sveriges på postorderförsäljning.

Tv-spel mer lukrativt

Lars började experimentera med andra saker såsom vinylskivor, t-shirts och begagnade tv-spel. Det sistnämnda var det stor efterfrågan på och han insåg snart att det var mycket bättre att satsa på begagnade spel än serietidningar.

– Affärsidén var enkel. Jag köpte och sålde tv-spel via post: Annonserna gjorde jag som en slags börslistor med köp- och säljpriser. Ibland blev det fel och jag köpte spelen för dyrt, men för det mest gav affärerna vinst.

Redan efter två år omsatte det nya bolaget 10 miljoner kronor. Verksamheten utvecklades och började innefatta även handel med nya spel. För att få ner priserna åkte Lars direkt till utländska mässor och fick via engelska och amerikanska grossister större sortiment och lägre priser än vad de svenska generalagenterna erbjöd.

I samma veva lanserade Lars också ett butikskoncept och öppnade spelbutiker i både Sverige och Finland samt en postorderverksamhet i Norge. Han lockade snart till sig andra butiker som ville handla från honom och kom då
även igång med en grossistverksamhet.

– Våra framgångar ledde till att de stora spelbolagen fick upp ögonen för oss och ville sälja till oss direkt. Vi fick bra priser och började exportera spel till resten av världen.

– Verksamheten växte snabbt och när det gick som bäst omsatte vi 250 miljoner kronor och hade 50 anställda.

År 2000 köptes företaget upp och Lars stannade kvar som anställd.

– Vi fick 80 miljoner kronor som betalades i nytryckta dot.com aktier noterade i London.

Det var mitt under IT-eran och det snurrade på för fullt. Nya bolaget investerade stort i reklam och marknadsföring, förvärvade fler verksamheter och brände snabbt stora summor. Det slutade med att företaget gick under och Lars kunde köpa tillbaka allt för en krona.

Han sålde snabbt av konsumentdelarna och satsade enbart på grossistverksamheten. Affären skedde med hjälp av kapital från ett riskkapitalbolag och lokal finansiering av bank.

Konkurs

Men marknaden förändrades och internethandeln började göra sitt intåg. Riskkapitalbolaget drog sig ur och Lars lyckades inte hålla verksamheten flytande längre.

I maj 2004 var konkursen ett faktum.Lars hade gått från rik på pappret till fattig på några få år. Hans tillgångar bestod mest av aktier som tappat nästan allt sitt värde. Han flyttade till en 2:a, gjorde sig av med sin Ferrari och funderade över livet. ”Kanske var det dags att skaffa en utbildning?”

– Jag sökte till Handels och Södertörns högskola, men fick aldrig något svar. Det kanske berodde på att jag inte hade gått ut gymnasiet och saknade behörighet, säger Lars och skrattar.

Nystart

I stället för att sätta sig i skolbänken lärde sig Lars allt om konkurser, fast besluten att inte ge upp. Efter två månader hade han startat ett nytt bolag, köpt tillbaka stora delar av varulagret från sitt gamla bolag och satt fart på nytt. Bolaget var Game Outlet Europe och det nådde snabbt framgång på spelmarknaden. Tillsammans med mig hade jag tre stycken personer i gamla management som också blev delägare.

– Vi bytte affärsmodell, fokuserade på försäljning av gamla spel samt grossistverksamheten, och undvek sälja de senaste heta spelen som hade en hög inkurransproblematik. Jag sålde spelen pallvis billigt.

I dag köper Game Outlet upp stora partier överlager från spel runt om i världen och säljer dem på en annan marknad.

– Spel som inte är populärt i en del av världen kan fungera jättebra någon annan stans.

– När vi gick som bäst omsatte bolaget 300 miljoner kronor och tjänade 90.

Bedömer entreprenörer

Lars långa erfarenhet som entreprenör och att han har varit med om både uppgång och fall kommer väl till pass i hans roll som affärsängel.

– När jag bedömer om vi ska gå in i ett nytt projekt tittar jag mycket på personen bakom affärsidén. Jag kan känna vibbar om den är rätt. Det räcker inte att ha en bra idé, man måste ha förmåga att genomföra den också. Jag vill kunna se möjligheten och följa personens tankebanor.

Han förklarar att han brottas varje dag med att han måste tacka nej till idéer. Det går inte att satsa på alla, även om jag önskar att jag hade tid och möjlighet att gå in i fler projekt.

– Tyvärr kan jag inte gå in i allt, fast det kliar i hela kroppen och jag vill. Ibland känner jag mig som en gammal gubbe när jag måste tacka nej.

Bolag med sin bror

En av Lars senaste satsningar är ett fastighetsbolag tillsammans med en äldre halvbror, Kristian Wingefors. Affärsidén är att köpa upp fastigheter med potential, rusta upp dem och sälja.

– Det skänker glädje i vardagen att arbeta tillsammans med någon som jag har så stort förtroende för och som jag känner så väl.

I grunden säger sig Lars vara ganska lik den person han var som ung. Han tänker och agerar på ungefär samma sätt och gnistan som fanns när han började finns kvar.

– Jag har fortfarande roligt på jobbet. I min startup portfölj går jag fortfarande och väntar på nya Google, helst ifrån Värmland, avslutar Lars med ett leende.

Fakta

Namn: Lars Wingefors.

Ålder: 38 år

Bor: Karlstad

Familj: Hustrun Caroline samt en son på 6 år och en dotter på 3 år.

Aktuell med: En av fem drakar i TV8:s Draknästet

Bästa investeringen: Förvärvet av större delar av den amerikanska dataspelsförläggarens THOs tillgångar för MSEK 35 under 2013.

Text: Åsa Larsson Foto: Claes Thimar