8 tips till Uppsala

Av publicerat

Här kommer lite tips på vad som kan vara kul att göra i Uppsala, allt från Uppsala Stadsteater till både dans -och datafestivaler. 

SM i Triathlon

En av de mest krävande och varierade sporterna sker mitt i centrala Uppsala. Missa inte simningen i Fyrisån, cykling och löpning på gatorna bland annat via domkyrkan och slottet.

Var: Centrala Uppsala

När: 13-14 juni

Anmälan: Svenska Triathlonförbundets hemsida

UNT Bike Weekend

En hel helg med alla former av cykellopp: landsväg, MTB (Mountainbike) och världens äldsta cykeltävling, Sveriges enda Europatourtävling för herrar för 107:e året i följd och barnens eget Pelle Svanslös-lopp.

Var: Hela Uppsala

När: 8-10 maj

Anmälan sker på hemsidan skandisloppet.com

Internationella storheter i Botaniska trädgården

Mark Knopflers enda konsert i Sverige blir i Uppsala och Botaniska trädgården. En stor artist i en unik miljö, troligtvis Sveriges vackraste konsertplats. Nya albumet Tracker släpps i början av 2015.

Även Elton Johns enda Sverigeuppträdande blir i Botaniska trädgården, sist han var i Sverige fyllde ha Friends Arena i Stockholm och tidigare Scandinavium i Göteborg. Nu finns chansen att se honom i ett intimare format.

Var: Botaniska Trädgården i Uppsala

Vem: Mark Knopfler:

När: 13 juni, 18.30

Vem: Elton John

När: 1 juli, 19.30

Uppsala Stadsteater

En teater i världsklass som leds av Linus Thunström. Besöker man Uppsala bör man boka in en föreställning. I år spelas bland annat: Partiledaren som klev in i kylan, Spindelkvinnans kyss, Innan jorden rämnar, Don Juan was here, med flera.

Var: Uppsala Stadsteater, Kungsgatan 53

Kulturnatten

Sveriges största kulturnatt går av stapeln i Uppsala och är ett återkommande arrangemang. Det blir dans, uppträdanden, teater, musik, parader och mycket mer. Fullständigt program blir klart i april.

Var: Hela Uppsala

När: 15 september

Valborg

Årets största studenthögtid i Uppsala och något utöver det vanliga Det blir förstås mösspåtagning, studentsång traditionell sillunch, champagnegalopp och mycket mer. Missa inte forsränningen i hembyggda farkoster.

Var: Hela Uppsala

När: 30 april

Datafestival

Birdie är Sveriges största och äldsta ideella datorfestival. Hit kommer tusentals datorintresserade som programmerar, gör film, skapar bilder, tävlar i e-sport, facebookar, ser film och lyssnar på musik. Här samlas den inofficiella framtiden inom IT.

Var: Fyrishov

När:14-17 maj

Dansfestival

K.R.O.P.P:s största satsning hittills – tre dagar dansfestival. K.R.O.P.P Extended har ett speciellt fokus på kvinnliga koreografer, deras konstnärliga språk och erfarenheter. Tema för festivalen är ”Lovsång till kroppen”. Extended är just vad det handlar om – detta är en utökad K.R.O.P.P på olika platser i Uppsala.

Var: Uppsala Konsert & Kongress

När: 26-28 mars

 

Text: Paulina Bylén