Börje Salming – Blod, svett och jäklaranamma

Av publicerat

Från hockeyproffs till entreprenör, om mjukheten bakom det tuffa yttre som gjort honom till en lagspelare i affärsvärlden.

Det är tyvärr inte alltför ofta man får äran att äta lunch och umgås med en gentleman i dagens Sverige, vilket gör det extra uppskattat. Börje Salming är en sådan. Han håller upp dörren, hämtar kaffe och drar ut stolen åt mig. Han är på alla sätt och vis otroligt trevlig, väluppfostrad och ger ett mjukt intryck. Att han tagit emot ett oräkneligt antal hårda puckar i ansiktet, blivit uppskuren av en skridsko, och varit i hundratals slagsmål känns främmande när vi sitter över vår lunch och pratar.

– Det var så på den tiden då jag var i NHL. Nu är reglerna mycket, mycket tuffare och du får både höga böter och blir avstängd från att spela match om du spelar för fult men på min tid var det mer eller mindre laglöst på isen. Två minuters utvisning var typ maxstraffet och herregud vad vi slogs.

Vi pratar givetvis hockey, Toronto och de 17 år då Börje var proffs där. Även om det är några år sedan nu, närmare bestämt 25, är han fortfarande firad och känd som en av de främsta hockeyspelarna genom tiderna. För att förtydliga det hela ännu lite mera: hans namn är med på The hall of Fame och han har bland annat blivit utsedd till en av de sex största ishockeyspelarna i världen under de senaste 100 åren.

– Ha, ha! Jo, det stämmer. Det har blivit en del utmärkelser vilket så klart känns jätteroligt. Dock tackar jag nej till de flesta galor och jippon nu för tiden. Jag trivs inte i rampljuset om vi säger så, säger Börje och skruvar lite på sig.

Skärmavbild 2015-02-18 kl. 14.22.52Det hela går tillbaka till när Börje bara var fem år gammal. Han bor i Kiruna med sin pappa, mamma och storebror Stig. Pappa jobbar i gruvan, mamma tar hand om pojkarna och hemmet men så en dag händer det som inte får hända. Börjes pappa Erland omkommer i en olycka i gruvan. Erland dör på direkten och Börjes liv förändras för alltid.

– Efter att pappa dött var mamma tvungen att börja jobba och brorsan var ju några år äldre och ville inte ha mig i hasorna så ja, det blev som det blev, jag fick mest ta hand om mig själv.

Vi pratar uppväxtmiljö, självständighet och saknaden av en fadersgestalt och det är inte svårt att förstå dels hur Börje blivit den hårda kämpe han varit men också fått den mjuka ”norrländska” sidan.

– Att inte ha en pappa som kan stötta en om någon är elak, ge en kram när det behövs och hjälpa till om det är något man funderar på är tufft. Jag och brorsan bråkade en hel del och jag har saknat pappa väldigt mycket under åren. Jag har lärt mig att bita ihop och ta hand om mig själv och det är klart att det har format mig.

1

På vilket sätt har det format dig tror du?

– Jag bara kör på! Tar puckar framför målet utan att tänka, inte brytt mig om skador eller om något gjort ont och så har jag väldigt svårt att säga nej. Vill väl vara till lags kan jag tänka mig.

Som hockeykille var Salming känd som den tuffe som aldrig ger sig, den oömme, vilket blev hans grej. Inte visa svaghet utan bara köra på. När han blev tillfrågad om att flyga till Kanada svarade han ”yes”, det enda engelska ord han kunde och på den vägen blev det. Engelskan blev det dock inte så mycket mer med och när han satt där på flyget över kom ångesten krypande.

– Jag var så klart jätteglad över att få chansen att åka till Toronto och testa för den riktiga ligan men samtidigt kände jag ångest för att jag struntade i skolan. Och det är ju just det där med att jag är så dålig på att prata som gör att jag inte vill vara med på galor och sådant. De vill alltid att man ska hålla något tal och jag fixar inte det.

Börjes farfar var same och handelsman och Börje återkommer flera gånger till hur starkt han känner för ”sitt Norrland” och hur viktigt det är med sina rötter.

– Även om det är många år sedan jag själv bodde i Kiruna åker jag dit upp flera gånger om året, tar med mig barnen mina, och bara är. Jag tycker det är viktigt att de ska veta om sitt ursprung och hur deras förfäder levde. Och så vill jag att de ska känna naturen där uppe. Det är något speciellt med tundran och vattnet som runnit där i miljontals år. Känslan av att vara på fjället omringad av naturen är den bästa känslan. Så är det bara.

Favoritsysslan fiske ägnade Börje sig åt även under alla åren i Kanada och det var en gång när han var uppe i bushen, i ett litet samhälle med indianer, som han för första gången förstod hur pass känd han ändå var där borta.

122– Jag hade varit och fiskat i en liten, liten håla och skulle ta en öl på en pub på väg hem. Ett sådant där hål i väggen mitt ute i ingenstans. Det var bara jag och de här inhemska indianerna och jag tänkte att här, nej här känner i alla fall ingen igen mig, men jo visst. ALLA ser på hockey i Kanada och även om de inte går på matcherna så följer de hockeyn likt en religion på tv. Det tog tid för mig att vänja mig vid det men alla är så vänliga och stolta så det har bara varit roligt.

Börje är stolt över sina proffsår men vi konstaterar tillsammans att hade han gjort samma karriär nu hade han varit miljardär, något han skakar på huvudet åt med ett stort leende.

– Du har helt rätt! Jag slutade i samma veva som de riktigt stora pengarna började rulla inom hockeyn. 1989, -90 där, det var då det brakade loss ordentligt och det var då jag slutade. Men jag klagar inte, jag hade ungefär en halv miljon i lön per år vilket räckte bra för mig. Jag fick spela hockey och jag fick betalt för det. Jag hade fan bara roligt och inte tänkte jag på pengar då inte, för mig var det en dröm bara det och jag gick till banken med ett leende, säger Börje och skrattar.

Som idrottsman är åren räknade då man kan leva på sin idrott och när Börjes knä började göra för ont förstod han att det var dags att sluta med proffshockeyn. Att flytta tillbaka hem till Sverige stod på schemat och där, ja där måste man ju sysselsätta sig med något.

– Ingen trodde att jag skulle klara av att köra mera hockey men det gick ju rätt så hyfsat i AIK ändå, ha ha! Jag hade börjat tänka på att jobba med kläder, en egen kollektion kostymer och finare kläder var min tanke men så blev jag kontaktad av det här reklamföretaget som ville göra en underklädeskollektion. Kalsonger? Nja, det var väl inte riktigt vad jag tänkt mig.

Reklambyrån lyckades hur som lägga fram kampanjen och kollektionen så pass attraktivt att Börje gav med sig och på den vägen är det. Salming Underwear grundades och Börjes starka, muskulösa kropp, ihop med hans stenansikte, blev kollektionens ansikte utåt.

– Jag fick aldrig le eller skratta på bilderna utan det var verkligen ”tuffa-Börje” som skulle visas upp. Tanken var ju att jag med min slitstarkhet och mitt ”ruffa” utseende skulle visa på att våra kalsonger och underkläder var av samma virke.

En bra tanke visade det sig då kollektionen sålde slut på bara två månader och Börje gick från hockeyproffs till att bli mer eller mindre ett underklädesproffs.

12– Precis! När jag gör något gör jag det till 100 procent, verkligen går all in, och det var samma sak nu. Från att inte ha en aning om någonting inom kläder, absolut inte inom underkläder, satt jag nu på modevisningar i Paris och minglade med designers och modefolk. Jag ville verkligen lära mig och hade hur roligt som helst!

Och bra gick det. Salming Underwear växte snabbt och i dag består Företagsgruppen Salming AB av flera verksamheter inom sport, kläder, dofter och även böcker. Att sätta sitt namn på kollektioner visade sig gå mycket bra och Börjes bolag omsätter i dag över 100 miljoner kronor.

– Nånting måste jag ju göra även när jag lagt skridskorna på hyllan! Dock är, och har, jag hela tiden varit försiktig med på vilka produkter jag sätter mitt namn på. Jag äger varumärket Salming och licensierar ut det vilket betyder att jag måste godkänna allt. Förut ägde jag en större del i Salming Sport men nu har jag sålt av en del till koncernen vilket känns skönt. Vill gärna vara med till 100 procent men vill inte ta allt ansvar själv och vill absolut inte riskera att bli en gammal bromskloss. Är trots allt 63 år och vill börja tänka på att ta det lite lugnare om några år.

Salming Sport expanderar för fullt och bland annat öppnar man en ny butik på Kungsgatan i Stockholm om bara några veckor. Att få se Börje själv på plats verkar dock inte vara något att räkna med. Längre, ska vi kanske tillägga.

– Jag har under så många år nu sagt ja till mer eller mindre allting, velat vara på plats personligen så fort det handlar om något av mina bolag eller kollektioner, men på sista tiden har jag känt att det går faktiskt inte. Det tog stopp och nu lyssnar jag mer på min ork och måste då säga nej lite oftare. Sju år till, då fyller jag 70 år, det har jag lovat att ge företagen. Sen tackar jag för mig.

Och gör vadå?

– Då åker jag till Norrland och fiskar med mina barn och barnbarn!

5 snabba med Salming

Mest minnesvärda ögonblicket i din karriär?

– När jag fick samtalet om att mitt namn skulle vara med på ”Hall of Fame” började jag faktiskt gråta. Det gör jag sällan. Att få vara med som förste svensk, det kändes stort.

Och något mindre roligt ögonblick?

– Det värsta jag varit med om är när en spelare i Detroit råkar skära upp mitt ansikte med sin skridsko. Skinnet liksom hyvlas av och jag får sys med 300 stygn.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Tar det lugnt, tränar något. Antingen crosstraining på gymmet eller så cyklar jag. Är det vinter gärna en tur i skidspåret. Bor på Gärdet nu och där är det så lätt att ta sig ut i spåret. Är jag ledig längre tar jag mig upp till Norrland och fiskar eller jagar. Älskar att vara i naturen.

Hur tänker du kring att ditt namn är ditt varumärke?

– Jag är noga med att välja ut vilka produkter/kollektioner jag sätter mitt namn på. Mitt namn är det viktigaste jag har, vill inte ha några surdegar som kommer upp i efterhand.

Hur är du som entreprenör?

– Bra! Ha, ha! Jag har alltid haft, och har, bra rådgivare och bollar alla idéer innan jag går in i något nytt. Det är många som vill ha mina pengar och jag har fått lära mig att säga nej. En period var jag överallt och sa ja till det mesta men nu är jag mer selektiv och väljer i vilket media och med vilka produkter jag vill synas.

Av: Maria Roswall