Upptäck vintersemester i Sverige

Av publicerat

Vita vidder, pister och spår. Skidor på längden och tvären, ”bräda”, kälke, pulka, snöskoter, after ski, pimpelfiske… Här presenterar vi några av Vintersveriges populäraste destinationer, alla med lite olika atmosfär och snövärld. Vad passar dig?

Det trendigaste är att det är inne att vara ute. I Vintersverige går trenderna fram och tillbaka, upp och ner. De senaste åren har längdåkningen fått en renässans, samtidigt som snowboard och andra ”brädor” växer alltmer i popularitet så behåller den klassiska utförsåkningen sin ställning med trogna åkare i liftkön. Samtidigt ökar aktiviteterna kring backar och spår, att åka skidor är bara en av flera aktiviteter. Sidospår som badanläggning, skridskobanor och ett utbud av pubar och restauranger är i dag ett måste för en modern vinterdestination.

Sverige är ett avlångt land och de senaste åren har svenska vinterdestinationer även på lite mer sydligare bredder ökat i popularitet. Under förutsättning att det finns snö har de öppnat upp för skidåkare i syd- och mellansverige i exempelvis Hallandsås, Isaberg och Ulricehamn.

Vit statistik

De flesta som tar semester i Vintersverige reser med egen bil och bor i en hyrd stuga, gärna i en skidby. I fjol, 2013, gjordes totalt 4,1 miljoner skidresor i Sverige, en siffra som även inkluderar dagsresor. 3,4 miljoner av dessa skidresor inkluderar övernattning, och 1,6 miljoner av dem var kommersiella nätter, det vill säga med inkvartering på hotell eller i hyrd stuga.

– Majoriteten bor således hos släkt och vänner eller egen stuga på vintersemestern. Det är viktigt att allt hänger samman på en vintersemester, resa, mat, boende, transport och service, säger Hans Remvig på Resurs som för statistik av besöksnäringen.

Enligt statistik från Resurs 2013 kostar en vintersemester 2 900 kronor per person och genomsnittslängden på en resa är 4,7 dagar.

En av de största aktörerna som har medverkat till att utveckla den svenska vinterturismen de senaste åren är Skistar som äger och driver destinationerna Sälen, Åre och Vemdalen i Sverige samt Hemsedal och Trysil i Norge. I Stockholm driver Ski Star även Hammarbybacken som erbjuder en mer urban skidåkning.

– Vi har några av världens bästa platser för aktiva livsnjutare, för människor som älskar skidåkning och vill njuta av en aktiv semester tillsammans. Många har upptäckt vilken glädje själva utförsåkningen ger, men också vilken nytta en semester i snön kan göra för att ladda batterierna och för umgänget med nära och kära, säger Linda Wasell på Skistar.

Skärmavbild 2015-02-18 kl. 13.19.322

Familjevänliga Sälen

Sälen består egentligen av fyra skidorter; Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället som alla bjuder på variationsrik skidåkning både på längden och utför, för alla. Här erbjuds även midnattsåkning, då det finns belysning i backar och spår fram till midnatt hela vintersäsongen. Området har en tydlig familjeprägel, kort sagt är detta en av Sveriges populäraste destinationer för den snöälskande barnfamiljen. Även läget är perfekt, bara några timmars bil- eller bussresa från Mälardalen och Stockholm. Här finns Europas största alpina skidområde som lockar med en varierad skidåkning och ett stort utbud av lekfulla aktiviteter och boendealternativ. Förutom flera skidbackar och spår finns till exempel Experium med bland annat äventyrsbad, inomhussurf, spa, bio och flera restauranger.

3

Coola Åre

Åre är Sveriges världsmetropol på den alpina världskartan, en fjällby med en unik kombination av skidåkning och nöje. Här mixas det mysiga med det coolaste trendigaste, en internationell atmosfär med många utländska besökare och det genuint jämtländska. Åre by är som en storstad i miniatyr, med allt inom gångavstånd, skidåkning, shopping och nöjen.

Backarna i Åres tre resmål; Duved, Åre By och Björnen passar alla, från nybörjare till ski-bums.

Det är nu klart att Åre kommer att stå värd för ett tredje alpint VM 2019. Det innebär stora investeringar för att utveckla arena, backar och övrig service. Flera av dem planeras och genomförs redan till kommande vintersäsong, här är några exempel:  Duved blir officiell träningsarena innan och under VM. Skogsremsan mellan Skistarbacken och Linbanegatan tas bort och blir en helt ny bred nedfart hela vägen ner i Hamrebacken. Breddningen innebära ökad åkyta för gästen när det pågår träning och tävling. Skistar Åre investerar också i ett helt nytt snöläggningssystem med över 70 nya snökanoner i området kring Duveds Linbana.

I centrala Åre förlängs skidtunneln som går längst ner under nedfarterna Störtloppet och Gästrappet med drygt 30 meter.

PS. Vinterns stora familjefilm på bio är inspelad i Årefjällen. I den sista filmen i triologin om Sune tar han med sig hela sin galna familj till fjällen.

4

Genuina Vemdalen

Vemdalen är samlingsnamnet för skidområdena Björnrike, Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna som tack vare en hög höjd över havet är snösäkert och har en tidig säsongsstart. Vemdalen bjuder på allsidig skidåkning med både utmanande utförsåkning och ett omfattande spårsystem med fina leder på fjället. En annan fördel är närheten, 48 mil från Stockholm, och ett gemensamt liftkort för hela området.

Vemdalens succésatsning på expressliftar fortsätter. I vinter blir det en ny 6-stolslift,  Väst Express, på den västra sidan av Skalspasset.

– Väst Express kommer att öka Vemdalens attraktionskraft ytterligare. Den nya liften med tillhörande nedfarter innebär en total förvandling av det västra skidområdet på Vemdalsskalet och närmare en fördubbling av skidåkningsytorna i området, säger Torgny Svensson, chef Skistar Vemdalen.

Blandade nyheter

• Klövsjö står värd för alpina mästerskap och nytt för i år är att den utmanande pisten Supersvängen kan reserveras för grupper under särskilda veckor.

• För barnen: en ny och rolig skicrossbana.

• Pisten Ravinen har fått en rejäl breddning och bättre belysning.

• Vemdalens snögaranti gäller 19 december 2014–19 april 2015.

• Minst 30 öppna nedfarter och 335 meters fallhöjd i ett åk.

• Vemdalsskalet får en ny stugby på Klockarfjället.

• Skalets torg finns nu 47 nya lägenheter, gym och  naprapat.

• Klövsjö/Storhognas stora nyhet heter Storhogna M och är en stor aktivitetsarena med restaurang och bar, bowlinghall, biograf, gym och relaxavdelning, festvåning samt konferensutrymme.

5

Funäsfjällen för alla

Funäsfjällen är samlingsnamnet för byarna Ramundberget, Bruksvallarna, Fjällnäs, Tänndalen, Tännäs, Ljusnedal, Messlingen, Mittådalen och Funäsdalen by. Här samarbetar 170 företag som skidanläggningar, skidskolor, skiduthyrare, längdsystem, skoterleder, rösade leder, äventyrsföretag, hotell, stugbyar, restauranger, caféer och butiker.

Funäsfjällen är snösäkert och brukar dela förstaplatsen i svenska snöligan tillsammans med Riksgränsen. Här finns 60 toppar över 1 000 meter. De höga fjällen pressar upp molnen från väst som släpper ifrån sig snö över Funäsfjällen, även när det regnar norröver och söderut.

Funäsfjällen har flest nedfarter på ett skipass i Skandinavien, 135 stycken! Här finns även ett generöst system av längdspår på totalt 300 kilometer. Skoterlederna omfattar 450 kilometer och de pistas regelbundet.

Varför ska man välja att åka till Funäsfjällen?

– Det är en livsstil som du väljer och som för dig till oss. Här finns skidåkning, boende och aktiviteter för alla. Oavsett om du är en familj med barn, ett par eller ett gäng som gillar fjällvärlden. Det är det du söker och finner hos oss som gör att du blir Funäsfjällen trogen, säger Sandra Landén på Funäsfjällen.

– Utbud utanför pisterna inkluderar offpistturer, häst och släde, snöskotersafaris, isklättring, vesseltrafik, iglooturer, isfiske och gruvturer med mera.

Nyheter

• Den stora nyheten för området är en ny gondolbana mitt i Funäsdalen by uppe på Funäsdalsberget som invigs den 29 december.

• Tännäskröket har byggt på sitt äventyrsberg med nya fina stugor.

Av: Susanne Hushagen