Stigande stjärna

Av publicerat

Årets supertalang, Årets framtida ledare, Kompassrosen. I takt med det ihållande prisregn som fallit över entreprenören Michel Issa från Norrköping har han blivit näringslivets nya gullegris. Men det har inte alltid varit så. För två och ett halvt år sedan var Issa arbetslös och beredd att kasta in handduken. Nu kommer han ut med boken Munken som blev multientreprenör. 

När Michel Issa lite försenad kommer in på konferenscentret Summit på Grev Turegatan i Stockholm presenterar han sin följeslagare och praktikant för dagen, Daniel 8 år. Daniel har blivit en av Michels närmaste vänner och de som har följt Issas uppmuntrande och kärleksfulla uppdateringar på Facebook vet att Daniel genomgått ett par svårare operationer under hösten.

– Jag vill vara orsak till någon annans lycka, det är min affärsidé. När jag hjälper någon annan att lyckas, lyckas jag, förtydligar Michel Issa.

Det är lätt att uppfatta uttalandet som en floskel, eller ytlig slogan i stil med årets valaffischer. Men för Michel Issa gäller detta på riktigt, för att förstå backar vi bandet en aning.

För drygt tio år sedan bestämde sig Michel Issa för att bli munk, och började studera teologi i Storbritannien. Men efter avslutade kandidat- och magisterstudier insåg han att klosterlivet inte var något för honom. Han sökte hundratals jobb utan framgång och när inte ens snabbmatkedjan McDonald´s ville ge honom en chans var gränsen nådd och det enda som återstod var att ge upp.

– 2012 var tuffaste och mörkaste perioden i mitt liv. Jag hade drivit företag i tre år som gick dåligt, hade tio års utbildning i teologi i bagaget och kände mig misslyckad, berättar Michel Issa.

I år tog han emot Kompassrosen ur kungens hand – ett stipendium på 250 000 kronor från Konungens stiftelse Ungt
ledarskap. Så här lyder motiveringen:

”Kombinerar omtanke med kreativitet och passionerad handlingskraft på ett sätt som skapar nya verksamheter och samtidigt ljusa öppningar i svåra frågor som utanförskap, vilket ger samhället en värdegrundad tillväxt.”

Från botten till toppen på två och ett halvt år skulle man kunna säga. Även om resan gått fort har det, som alla förstår, inte varit helt lätt. Men vad orsakade vändpunkten?

– Två saker. Dels min brors kloka ord: ”Det är först när du ger upp som du har misslyckats”, dels att jag lämnade min bekväma zon och började nätverka utanför min egen krets.

Micel Issa ville inte ge upp utan mejlade i stället hundratals framgångsrika entreprenörer och presenterade sig. Gunilla von Platen (Draknästet) var en av dem som responderade. Efter ett personligt möte och en publicerad bild på dem tillsammans öppnades fler dörrar för Michel Issa. Han kontaktade även de största ideella organisationerna och erbjöd dem att arrangera läger på kursgården Kenoro Camp som också är ett av hans fyra företag. Rädda Barnen var den första organisationen som nappade och efter det spreds ordet som ringar på vattnet, och fler anslöt sig. Storleken på avgiften för att använda gården var alltid upp till organisationen själv att bestämma.

Tanken från början var inte att tjäna pengar på kursgården utan att arrangera läger för utsatta ungdomar. De första åren gick det back som förväntat men för att kunna driva gården vidare måste ekonomin fungera. Han ville kombinera intresset att hjälpa andra och ekonomiskt framgångsrika företag. Därför sitter han även i styrelsen för flera välgörenhetsorganisationer som han själv varit med och startat, som till exempel WAA (World Aid Active), vilka bland annat byggt skolor och sjukhus i Indien, Egypten och Libanon. Det är påhittigheten, att tänka utanför ramarna och en annorlunda drivkraft som är Michel Issas starka kort. Klassiska entreprenörsegenskaper med andra ord.

– Jag är ett levande bevis på det klassiska mottot ”Ju mer man ger desto mer får man”. För mig är det viktigast att utvecklas som person och känna att det finns en mening med det jag gör. Inom affärsvärlden förverkligar jag affärsidéer som entreprenör, den ideella världen ger mig möjlighet att förverkliga andras drömmar.

2

Michel Issas bok “Munken som blev multientreprenör” har redan sålt över förväntan. Förlaget meddelade innan boksläppet att det anses som succé om 5 000 exemplar sålts fram till januari. Han meddelade att hans mål var att sälja 10 000 exemplar innan januari, vilket förlaget ställde sig mycket tveksamma till. Redan i september, en månad efter boksläpp, hade boken sålt i 6 000 exemplar. Belopp utöver produktionskostnaderna går till att finansiera ideella projekt. 

– Den dag jag börjar värdera de materiella framgångarna högre än mina ursprungsvärderingar är jag slut. Om jag lyckas behålla mina grundvärderingar däremot tror jag att mina framgångar kan bli hur stora som helst.

Utöver kursgårdar, företaget Cykelgrossisten, hjälporganisationer, föreläsningar och bokförsäljning har Michel Issa arbetat med att få bort ungdomar från Arbetsförmedlingens slutstation Fas 3. En mycket simpel affärsidé som går ut på att företag köper en rullande reklamplats på olika platser i Sverige som ungdomarna administrerar på cykel.

– Arbetsförmedlingen älskar mig eftersom jag förbättrar deras statistik. Företagen hakar på direkt när de hör att de är med och sänker arbetslösheten genom att köpa reklamplatsen och ungdomarna är glada som får månadslön. Jag fattar knappt själv att det här går så bra, säger Michel Issa och skrattar.

Just nu jobbar Michel Issa extra fokuserat på projektet World Aid Active där bland andra Peder Wallenberg, Ulrika Spendrup och Agneta Trygg (Summit) ingår.

Utöver dem är det cirka 250 volontärer, som representerar alla världens religioner, involverade runtom i världen. Tanken är att organisationen ska vara som en plattform för volontärer att hjälpa människor i nöd i samhället, i sitt eget land eller utomlands. Det som är mest aktuellt nu är slutförandet av ett sjukhem i Indien.

Det börjar strömma in folk i föreläsningssalen där vi spontant slagit oss ner för intervjun. Michel Issa ska snart hålla en av sina föreläsningar och avslutar vårt samtal med ett citat ur sin bok som känns som en lysande sammanfattning av hans entreprenörsresa:

”Varje gång man sträcker ut en hand riskerar man förstås att bli avfärdad. Då gäller det att komma ihåg att det värsta som kan hända är att du får ett nej och då tar du dig vidare. För bakom nästa nej döljer det sig med all säkerhet ett ja. Det är med den inställningen jag håller glöden vid liv och det är den inställningen som kommer att hjälpa dig att hålla din glöd levande.”

Om Michel Issa

Namn: Michel Issa

Ålder: 27

Yrke: Multientreprenör. Driver företagen Michel Issa AB, Michel Issa Invest AB, Kenoro Camp, Motell Nattviol, Safirdruvan konferens och Cykelgrossisten.

Bor: Norrköping och Stockholm.

Familj: Mamma Soad, pappa Nabil, storebror Samuel som är munk och storasyster Marina som är nunna och lillasyster Maria som är lärare.
Organisationer: WAA (World Aid Active), Hungerprojektet, Ambassadör för Trygga Barnen. Sitter i juryn som utser Årets affärsnäterkare.

Aktuell: Boken Från munk till multientreprenör. Föreläsningsturné i hela Sverige.

Motto: Turning ideas into reality.

Kuriosa: Har drygt 22 000 följare på Facebook.

Text: Paulina Bylén Foto: Ateljé Carlsbecker