Luzette – centralstationens nya restaurang

Av publicerat

Den gamla effektförvaringen på Centralstatio­­nen i Stockholm har nu byggts om och huserar i dag restaurang Luzette. Här är ambitionsnivån hög och den klassiska tågstationsrestaurangen har fått agerat förebild.

Att skapa en restaurang just här har varit en utmaning då Centralstationen som byggdes 1871 är K-märkt och inga ingrepp får göras i byggnaden. I stället har arkitekten fått använda sin kreativitet för att hitta de rätta lösningarna. Inredningen var Jonas Bohlins roll i projektet. Genomgående handlar det här om materialval av hög kvalitet med i huvudsak svenska material, vilket inkluderar en sober mix av granit, kalksten, mässing och detaljer i trä, allt i sobra färger. En takhöjd på 5,20 meter är också en faktor som vävts in i arkitektuppdraget.

– Vi har hämtat inspiration från klassiska järnvägsrestauranger som Le Train Bleu på Gare du Lyon i Paris och från Oyster Bar på Grand Central Station i New York, berättar PG Nilsson, delägare i Svenska Brasserier som i dag driver Sturehof, Riche, Teatergrillen och Taverna Brillo, och som varit ytterst delaktig i att arbeta fram konceptet till denna nya mötesplats.

– Att skapa en mötesplats där man kan ses när alla sedan ska åt olika håll, och där det finns en kul mix av människor och generösa barytor har varit några av våra mål, tillägger PG Nilsson.

1

På Centralstationen passerar dagligen 250 000 personer, och från tidig frukost fram till midnatt håller Luzette öppet för att enligt klassiskt brasserie-koncept bjuda på allt från frukost, lunch, middag, fika och drinkar. Totalt finns här sittplatser för totalt cirka 130 personer fördelade på en matsal, en bar och två uteserveringar varav en i Centralhallen och en ut mot Vasagatan.

– Hjärtat i restaurangen är vårt Rôtesseri där vi grillar kyckling, lamm och fläsk, säger Björn Wallentin, restaurangchef på Luzette.

Till sin hjälp för att realisera att det som hamnar på din tallrik ska leva upp till förväntningarna har han knytit kökschefen Victor Lagerstedt och köksinspiratören Tommy Myllymäki till restaurangen. Extra kul är storsatsningen på billiga ostron – 10 kronor stycket är det som gäller!

För resenären och kontorsarbetaren på språng finns det möjlighet att handla något från butiksdelen inne i restaurangen där färdiglagad mat och bröd från eget bageri finns.

Vill du vara säker på att få ett bord går det enkelt att förboka såväl frukost som lunch och middag direkt på hemsidan. 

Kul kuriosa är att namnet Luzette kommer från en lampmodell som hängde på Centralstationen i början av 1900-talet. Lampan Luzette var formgiven av Peter Behrens. I dag hänger en modernare version av lampan fortfarande kvar i vissa delar av Centralstationen men i matsalen på Luzette kommer du nu att kunna äta under den klassiska modellen.

Adress: Centralplan 25, Stockholm