Grillat året runt

Av publicerat

Det finns knappast något bättre än egengrillad mat, men tyvärr är vår grillsäsong allt för kort och redan över för säsongen. Som tur är finns det ett gäng krögare runt om i landet som bjuder på grillat under alla årstider. Vi listar tre restauranger vars eldsken lyser upp hela Sverige.

Ekstedt – Michelinprisad matlagning med elden i centrum1

Svenskarna grillar som aldrig förr, men vad denna grillglädje beror på går bara att spekulera i. Kanske är det att vi blir bättre och bättre på att utnyttja de få månader grillväder vi har, eller så kanske det hänger ihop med den köttrend som drabbat Sverige de senaste åren. Kött är dock inte det enda som går att grilla, det finns en hel del gröna alternativ som gör sig minst lika bra över elden. Kanske är det just det som är anledningen till vår passion? Allt går att grilla.

Lika delar björkved och passion. Det är hemligheten bakom Niklas Ekstedts stjärnkrog där elden och röken bokstavligen står i centrum. Där andra restauranger blir allt mer högteknologiska använder sig Ekstedt uteslutande av björkved, så som man gjorde förr i tiden.

Även om restaurangen snart blev en snackis så dröjde det något år innan det riktigt stora genombrottet kom. I januari förra året utnämndes Ekstedt till en av världens tio hetaste restauranger i den ansenliga restaurangguiden Zagat. Den öppna skandinaviska elden var en klar anledning. Kort därpå kom stjärnan i Guide Michelin och ett besök på restaurangen får en att snabbt förstår varför. 

Den varma och rökiga luft man möts av när man går in på restaurangen skänker ett visst lugn i kroppen. Kanske är det helt enkelt den primala form av trygghet som närheten till en brasa ger oss? Inredningen är elegant och rustik på samma gång, i dess smakfulla blandning av alträ, koppar och läder. Inne i köket fuskas det inte – här jobbar man uteslutande med eldens värme, vilket innebär rikligt med sot, aska och rök. Här finns ingen el, i stället tillagas alla råvaror över den öppna elden: i vedugnen, i eldgropen eller på den gamla vedspisen från 1800-talet som köksmästaren Gustav Otterberg hämtat från sitt landställe. I skorstenen ovanför eldgropen hänger några vikentomater på rökning, som snart ska ut till några av de förväntansfulla gäster som sitter och spanar mot elden.

Den fasta niorättersmenyn består av ett gäng kreationer som får varenda matbloggare att börja värma upp fingrarna. Ostron tillagade på ved, stenar och blåstång samt rökt och rostad oxmärg är bara två av höstmenyns nya rätter. Måltiden avslutas med socca, en sydfransk pannkaka av kikärtor som är vanlig på de stimmiga borden i Nice. 

Det kanske är svårt att kopiera känslan av att i sommarnattens skymning sitta mätt och myggstucken vid en sakta döende grill. Men efter nio rätter hos Ekstedt är du nära – och har dessutom ätit otroligt mycket bättre än den där egenbrända hamburgaren som redan börjat bråka med din mage.

Humlegårdsgatan 17, Stockholm 

 

SOT – Steakhouse i vackert 1300-talsvalv 1

SOT, eller Steak och tapas, som restaurangen egentligen heter, är en av flera krogar som ingår i bröderna Ebbe och Mats Vollmers malmöitiska krogfamilj. Här serveras steakhousekäk tillsammans med mindre tapasrätter, som är som tagna från något hål-i-väggen i San Sebastian. Kombon må vara ovanligt, men redan på idéstadiet förstår man att det borde funka – och det gör det! 

Här hänger allt från helt vanliga burgarfantaster till törstiga tjejgäng som klunkar sangria och diskuterar kändispoddar. Förutom den lovordade hamburgaren bjuder den tvådelade menyn även på en anmärkningsvärd steak frites. Är man demi-vegetarian eller föredrar grönlistade fisksorter är den sotade torsken med citronpotatis en smakupplevelse man inte vill missa. 

Maten är dock inte det enda som hyllas på SOT. Restaurangen ligger inte bara i boutique-hotellet Mayfairs källare, utan huserar samtidigt i Malmös äldsta kroglokal. Bland de Instagram-upptagna gästerna är de gamla källarvalven från 1300-talet ett vanligt motiv att visa upp för omvärlden. Och varför inte? Både lokalen och maten är fantastisk och väl värd att tipsa sina tappra följare om.

Kansligatan 4, Malmö

Miss Sophie Rotisserie och hipsterburgare utan skägg och skinnpaj 1

Mitt på Göteborgs paradgata ligger Miss Sophie – stans första restaurang som tar den nya grillvågen på allvar. Bakom restaurangen står gänget som skapade Yaki-da, restaurangen och nattklubben där alla som vill vara något hänger. På Miss Sophie behöver man dock varken skägg eller skinnjacka för att komma in. Hit kommer i stället allt från peppat afterwork-folk till helt vanliga barnfamiljer på födelsedagsfirande.

Det egna rotisseriet är inte bara aptitligt för ögat utan bjuder även på ställets i särklass bästa rätt, pata negra-karré. Är man två som gillar kött rekommenderas setmenyn Chef’s choice vars saliga blandning av kött och grönt lämnar lite att önska. 

Kungsportsavenyn 5, Göteborg

Av: Beatrice Längberg