Sunt förnuft från Öckerö

Av publicerat

Christer Olsson är mannen som pratar som ingen annan om sådant som alla tänker på. Vad är livets mening? Hur ska jag få löneförhöjning? När ska jag fria till min fru och vad ska barnen få i veckopeng? Ingen fråga är för stor eller för liten och när Christer pratar så blir de mest komplicerade resonemang plötsligt lätta att förstå. ”Bara sunt förnuft”, säger Christer själv. Måhända. Tänkvärt, roligt och intressant är det under alla omständigheter.

Christer är uppvuxen på Öckerö utanför Göteborg. Hans pappa var fiskare och minnen av en tid då ”inget var gratis” har präglat den Christer vi ser i dag. Han är en man som tidigt lärde sig att spotta i nävarna samtidigt som kustsamhällets sårbarhet gav honom en självklar känsla för vikten av att hjälpa till och ställa upp för dem som behöver hjälp.

Christer Olsson Omslag166x243.inddEn hel del av Christers tankebanor finns i bokform med titeln ”Vart är du på väg och vill du dit?”. Boken finns översatt på flera språk och bara i Sverige är den såld i mer än 40 000 exemplar. ”Väldigt roligt”, tycker Christer:

– Det är ju inte självklart att det som låter förnuftigt från en talarstol blir lika bra i bokform.

Boken är skriven för att vara lätt att läsa och texten rör sig med stor hastighet mellan filosofiska storheter av varierande grad. Här kan läsaren möta både Jung och Kronblom i en och samma mening och det gäller att tänka snabbt för att hinna med. Den som kan sin naturvetenskap kommer att nicka igenkännande, många av Christers modeller har sin bas i etablerad forskning om den mänskliga hjärnan och vår evolutionära utveckling.

Det genomgående temat i boken är ledning. Det handlar om att leda sig själv framåt i tillvaron i relation till familj, hälsa, jobb och fritid.

– Jag är humanist och jag ser på mänskliga styrkor och svagheter ur ett naturnära perspektiv. Det mesta av det vi gör kan förklaras av vårt ursprung och när man förstår det så blir det lättare att förlåta många dumheter, säger Christer.

 

I boken uppmanas läsaren att ta ställning till sin vilja att utvecklas. Christer menar att allt som inte är under utveckling är under avveckling och drar på det viset många frågor till sin spets. Vart är du på väg? Vill du dit? Frågeställningen är på många sätt provocerande men Christer argumenterar skickligt med avsikten att få också den mest kritiske läsare med på sitt resonemang. Den som inte är med på tåget blir kvar på stationen.

Ett annat av bokens centrala teman är viljan att vinna.

– Den som vill mest vinner, säger Christer, och ger oss sedan en lång rad bevis på att framgång är relativt till vilja. Kapitlet blir en slags hyllning till de uppkavlade ärmarna och det är ingen slump att Christer är ett stort fan till Gunde Svan vars klassiska motto lyder; ”Det gäller att vara som bäst när det är som värst”.

 

Det finns många böcker om personlig utveckling att välja på och många mer eller mindre vältaliga föredragshållare att lyssna på. Men det finns bara en Christer Olsson från Öckerö och det blir lika tydligt för den som sett honom på scen som för den som läst hans bok.

Christer Olsson är en av Nordens mest omtalade och eftertraktade föreläsare, med fokus på samspelet mellan organisationens strukturella och kulturella dimensioner. Utöver föreläsningar arbetar Christer som coach och inspiratör för ledare och ledningsgrupper för några av landets största företag. Han grundade Utvecklingspoolen år 1991, vilket sedan 2013 ingår i Awesome Group och nu byter namn till Awesome Management.

2010 belönades Christer med ett hedersomnämnande i samband med utdelningen av Stora Talarpriset. Juryns motivation var bland annat följande: ”Christer Olsson talar om motivation och förändring så att alla verkligen vill ta det till sig, snarare än att de känner att de måste. En talare ska inte främst visa fram sig själv, utan förändra sin publik. Det gör Christer Olsson genom den förändring han skapar med de små tankefrön han sår.”